ULLA-MAIJA EEROLA TEKI RIKOSILMOITUKSEN LIITTOKOKOUSKIRJOITUKSESTA – POLIISI EI TIEDÄ ASIASTA MITÄÄN (31.7.2017)


Kotkalainen Ulla-Maija Eerola oli Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen (LH) jäsen liittokokouskauden 2014-2017, 11.6.2017 saakka. Hän ei pyrkinyt uudistamaan paikkaansa. Hän hoiti kesäkuun Oulun liittokokouksen (LK) jälkeenkin liiton maksuliikennettä yms. asioita.

Eerola soitti tämän kirjoittajalle 7.7.2017 kertoen tehneensä minusta rikosilmoituksen Helsingin poliisille. Aiheena on LK-uutinen Oulun liittokokous antoi tukensa imagofasisteille Vapaa-ajattelijain liitossa (16.6.2017). Hän kiistää kirjoituksessa mainitun, vuoden 2014 Tampereen LK:ssa esillä olleen sen junttalistan olemassaolon, joka valittiin LH:ksi ja sen, että hän olisi tullut valituksia tältä listalta. Eerola ei itse osallistunut tuohon kokoukseen, ei myöskään viime kesäkuussa pidettyyn LK:een. Hän kertoi olevansa juristi ja että minä saan haasteen 10.7.2017 alkavalla viikolla.

Kuinka junttalista syntyy

Vastasin, etten ollut moittinut kirjoituksessa Eerolaa enkä hänen yhdistystään, Kotkan Vapaa-ajattelijat ry:tä, vaan listavaalimenettelyä. Lista tulikin sellaisenaan valituksi tuossa LK:ssa.

Vaalitapa ei sovi Vapaa-ajattelijain liittoon. Siinä kenenkään ehdokkaan henkilökohtaista kannatusta ei päästä mittaamaan. Valituiksi tulee myös kelvottomia henkilöitä muiden siivellä. Itse ehdokkaan ja jäsenyhdistyksen moitittavaksi menettelyksi jää se, että he suostuvat liiton valtaryhmän asettamien junttamiesten pelinappuloiksi. Näin he edesauttavat imagofasistien junttavaaliperinteen jatkumista. Oppositio on moittinut tätä vuosien 2011, 2014 ja 2017 liittokokousten osalta. Oppositio ei ole myöskään asettanut vaaliin omaa junttalistaansa missään LK:ssa.

Poliisi tutkii rikoksia

Kirjoitukseni tätä asiaa koskevat kohdat olivat Eerolan mielestä valheellisia ja vääriä. Ihan selväksi ei kuitenkaan käynyt, mikä rikos nyt olisi kyseessä. Rikosten tutkinta on Suomessa annettu poliisille, sikäli osoite on oikea. Tämän kirjoittaja on saanut useita rikosilmoituksia vajaa-ajattelijain taholta, muttei vielä yhtään kristittyjen taholta.

Olen ateisti, joka tietääkseni on kirjoitustensa takia saanut eniten rikosilmoituksia tällä vuosisadalla. Ei niitä sentään joka vuosi tule. Edellisen rikosilmoituksen teki 8.2.2008 Vapaa-ajattelijain liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama-Everest-Phillips (Paula Vasama teki rikosilmoituksen (9.6.2008)). Kyse oli kunnianloukkauksesta. Tämä rikosilmoitus ei johtanut mihinkään (Paula Vasama veti vesiperän rikosilmoituksellaan (14.7.2010)).

Kuinka tiedonvälitystä voidaan sensuroida

Tämä Eerolan menettely on hieman erikoista siksi, että ensin kerrotaan tehdyn rikosilmoitus ja sitten vaaditaan muokkaamaan ja sensuroimaan kirjoitusta. Ehkä rikosilmoitusta käytetään jonkinlaisena painostuskeinona, ajatellaan sen vaikuttavan kirjoittajan käyttäytymiseen. Rikosilmoitus antaa pallon kuitenkin poliisille.

Kerroin kyllä, että Vapaa-ajattelijain liitossa tunnetaan menettely, kun jotakin kotisivua tahdotaan sensuroida. Esimerkiksi liiton entinen pääsihteeri ja puheenjohtaja Juha Kukkonen vaati Vantaan käräjäoikeutta sensuroimaan ilmaisun ”kukkoslovakia” Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n kotisivulta. Ilmaus ei viittaa Juha Kukkoseen, mutta tietysti se olisi poistettu kotisivulta, jos käräjäoikeus olisi suostunut Kukkosen vaatimukseen. Näin ei tapahtunut.

Viimeksi Vapaa-ajattelijain liiton varapuheenjohtaja Marko Lakkala vaati 6.5.2017 erään uutisen poistamista PAT:n kotisivulta (Vapaa-ajattelijain liiton toiminnanjohtaja ja taloudenhoitaja pitkällä lomalla (5.5.2017)).

Eerolan menettely, jossa hän itse ilmoittaa tehdystä rikosilmoituksesta poikkeaa Juha Kukkosen menettelystä. Kukkosen tapana oli aina ensimmäisen LK-päivän aamuna kurvata poliisilaitoksen kautta ja jättää rikosilmoitus. Sitten hän saattoi kokouksessa uutisoida siitä, mitä nyt taas oli vajaa-ajattelun puolesta tehty ilman, että muilla olisi ollut asiasta mitään tietoa. Kun rikosilmoitus tehdään LK:n jälkeen, sen kohdetta ei voida mollata kokouksessa.

Poliisin menettely

Kun poliisi saa rikosilmoituksen, se kirjataan poliisin rekistereihin myös sen henkilön kohdalle, jota ilmoitus koskee. Poliisi ei oma-alotteisesti kerro mitään ilmoituksen kohteelle. Jos poliisi on sitä mieltä, että on aihetta epäillä rikosta, poliisi ottaa jälkeenpäin yhteyttä ilmoituksen kohteeseen. Jos ilmoituksen kohde menee itse kysymään asiaa poliisilta, poliisin menettely vaihtelee. Joskus poliisi sanoo ”ei tietoa, ei kerrota”. Toisinaan taas poliisi sanoo ”ei näy mitään, puhdasta on”. Miksei tässä voisi olla jokin yhtenäinen linja?

Yleensä rikosilmoitus sinänsä ei aiheuta mitään toimia. Odotellaan, mitä poliisi sanoo. Poliisilla on laaja harkintavalta sen suhteen, mitä se pitää rikoksina ja mitä asioita se hyllyttää. Jos asia etenee poliisissa, tapahtuu esitutkinta ja sen jälkeen syyttäjä miettii asiaa. Vasta tämän jälkeen juttu siirtyy tuomioistuimeen tuomarien ja poliittisten lautamiesten käsiteltäväksi.

PAT:n kotisivulla käy kuukausittain tuhansia eri tietokoneita käyttäneitä lukijoita. Sivuhakuja on kymmeniä tuhansia. Jos rikosilmoituksia tulee, se on merkki kirjoitusten vaikuttavuudesta.

Joskus jälkeenpäin tulee kyllä mieleen, että jonkun kohdan kirjoituksista olisi voinut muotoilla hieman eri tavalla, jos olisi arvannut, mitä hysteriaa se herättää. Olen kuitenkin ylisummaan aika tyytyväinen kirjoituksiin eikä katumisen aihetta ole. Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Joskus totuus loukkaa, muttei koskaan ilman syytä.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?