VAPAA-AJATTELIJAIN LIITTO LEIKKAA JÄSENETUJA (24.7.2019)


Vapaa-ajattelijain liitto menetti tänä vuonna yleisen valtionapunsa kokonaan. Viimeksi liitto jäi ilman tätä avustusta vuonna 1977. Avun menetys tuli julki tämän sivuston kautta 30.1.2019 (Vapaa-ajattelijain liitto menetti valtion yleisavustuksensa (30.1.2019))

Liiton pääsihteeri Esa Ylikoski mainitsi tapahtuneen olevan ”vakava asia”. Ei kuitenkaan niin vakava, että hallitus olisi eronnut ja antanut tilaa uusille voimille. Jäsenetujen leikkauksista, liittomaksun korotuksesta tms. Ylikoski ei sanonut mitään. 

Syyllisiä ei tietenkään löytynyt. Ylikoski lohdutti kaikkia sillä, että liiton vuoden 2018 ylijäämän odotettiin olevan useita tuhansia euroja. Vuoden 2017 ylijäämä oli 431,45 euroa, vuoden 2018 ylijäämäksi tuli 4.610,98 euroa (Vapaa-ajattelijain liiton tilinpäätös vuodelta 2017 (18.6.2018) ja Vapaa-ajattelijain liiton tilinpäätös vuodelta 2018 (16.6.2019)). Ylijäämät ovat vähäisiä verrattuna vuosien 2013-2016 kumulatiiviseen alijäämään (79.838,44 euroa). Ei ole suurta aihetta riemuun etenkään, jos liitto ei jatkossa kykene parantamaan tulosta. 

Ylikoski mainitsi valtionavun vastuuministeri Sampo Terhon ja sanoi keskustelleensa asiasta valtionavun esittelijän kanssa. Nämä henkilöt eivät kuitenkaan voi parantaa liiton toimintaa. 

Yleisenä johtopäätöksenä piti kehittää varainhankintaa. Vaikka liitto haki jopa uskoville suunnattuja avustuksia, sen avustushakemukset hylättiin eikä liitto ole raportoinut uusista avustuksista. 

Lopuksi Ylikoski toivoi, että liiton jäsenet ja ystävät saisivat ”herätyksen” ja antaisivat liitolle taloudellista tukea. Tällaisestakaan ei ole raportoitu mitään. 

Liitolle aiheutettu 20.000 euron menetys kuuluisi liittohallituksen korvattavaksi. Ei kukaan halua antaa taloudellista tukea liitolle, kun tunnetaan liittohallituksen asiattomat menettelytavat (näistä moitin aikanaan jo ”kukkoslovakiaa”) ja vääränsuuntainen toiminta. 

Ylikoski toivoi reaktiona jäsenhankinnan voimaantumista. Yleensä uppoavaan laivaan ei ole tunkua. Vaikka jäsenyhdistykset saavat uusia jäsenhakemuksia, lopputulos nähdään vasta myöhemmin, kun jäsenhakijat on hyväksytty jäseniksi ja he ovat maksaneet ensimmäisen jäsenmaksunsa. Vasta silloin he näkyvät jäsenmäärässä, mikä on vuoden 2012 jälkeen ollut joka vuosi laskeva. 

Tunnusomaista liiton toiminnalle on, että alamäkeen syylliset ovat aina liiton ulkopuolella. Johtajat on valittu vanhan vallan junttalistalta eikä heillä ole enää uusia ideoita. Tämä näkyy näköalattomuutena ja alamäkenä. Kun prinssi Philip ajoi autollaan kolarin ja aiheutti vahinkoa toisen kolariosapuolen kolmelle matkustajalle, hän huomasi olevansa liian vanha tavalliseen liikenteeseen. Prinssi luovutti vapaaehtoisesti ajokorttinsa pois. 

Liittovaltuuston kevätkokouksessa oli esillä myös liittomaksun tarkistaminen (siis korottaminen). Liittohallituksen pyrkimyksenä on vierittää osa aiheutetusta vahingosta jokaisen jäsenyhdistyksen jäsenen maksettavaksi. Liiton toiminta ei ole läpinäkyvää eikä se julkaise esimerkiksi liittovaltuuston pöytäkirjoja. Tarkistusesityksestä ei ole kuultu mitään. Ehkä se torjuttiin. 

Liitto leikkaa jäsenetuja rankasti 

Haaveiden kasa on korkea. On kuitenkin toisenlaisia keinoja, joilla liitto koettaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja jarruttaa vajoamistaan. 

Yksi tällainen on materiaalisen pääjäsenedun eli Vapaa Ajattelija -lehden numeroiden supistaminen. Liitto lupasi jäsenille ja lehden tilaajille täksi vuodeksi neljä numeroa. (Kun aloitin lehden tilaamisen 1970-luvulla, erillisiä numeroita julkaistiin vuosittain kahdeksan.) Jälleen kerran liitto petti lupauksensa. Nyt on tulossa vain kolme erillistä numeroa. 

Vielä maaliskuussa numero 2/2019 luvattiin kesäkuuksi. Sitä odotettiin jo ennen juhannusta, turhaan. Syy vaikeuksiin salattiin ensin sekä jäsenyhdistyksiltä että lehden saajilta ja tilaajilta. Syy olisi tullut kertoa viimeistään kesäkuun aikana, kun lehti ei ilmestynyt luvatusti. 

Liiton tiedotuslistalla Ylikoski kertoi 24.7.2019, että kyseessä on liittohallituksen päättämät säästötoimet, jotka on kohdistettu jäsenetuun. Numero 2/2019 luvattiin vasta elokuuksi ja syksyllä julkaistaan ainoastaan yksi erillinen kaksoisnumero 3-4/2019. Tämä kertonee siitä, että liiton toiveet varainhankinnan kohentamisesta ovat valuneet hukkaan. Kuten tavallista, jäsenyhdistykset, näiden jäsenet ja lehden tilaajat pidettiin pimennossa, vaikka ”hallinto” sai tietoa asiasta jo päätöksentekohetkellä eli 18.-19.5.2019. 

Ylikoski pahoitteli sitä, ettei tietoa lehden ilmestymisestä ja numeroiden leikkauksesta pantu ajoissa tiedotuslistalle. Näin hän tunnustaa, ettei edes tiedotus toimi enää kunnolla liitossa, ei edes näin tärkeiden asiain kohdalla. Lehden tilaajille hän ei esitä pahoitteluja puhumattakaan siitä, että tarjoaisi näille hyvitystä. Jos numeroiden määrää supistetaan luvatusta neljänneksen, hyvityksen tulisi olla 30:4=7,50 euroa. Sikäli kuin lehti ilmestyy vielä ensi vuonna, vuosikerran hinnaksi voisi asettaa vaikka 23 euroa.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?