USKOMATON LAIHTUI NELISIVUISEKSI (11.11.2018)

Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry:n (HSVA; 45349, perustettu 2.3.1936) Uskomaton-lehti (tuttavallisesti Uusmunaton) aloitti vuonna 2011 16-sivuisena ja ohentui 8-sivuiseksi vuonna 2017. Nyt jäljellä on neljä sivua. Tällä vauhdilla lehti ei enää ensi vuonna ilmesty. Isäntälehtenä on edelleen Voima, jonka numeron 9/2018 välistä Uskomaton löytyy. 

Tämänkertainen numero poikkeaa muutenkin monin tavoin edeltäjistään: 

(1) Taitto on nyt tiivistä (pääosin viisi palstaa) eikä tilaa tuhlata; 

(2) Koko lehti on toimituksen tuottamaa aineistoa eikä mukana ole Voiman myymiä mainoksia. Mukaan ei ole otettu edes Pro-Kuppaus Oy:n mainosta, mikä on vielä parempi asia kuin että mainos olisi maltillisen kokoinen; 

(3) Kaksi niskan niittiä säästyi, kun arkkeja ei ole tarvinnut nitoa kiinni toisiinsa; 

(4) Kirjoitusten laatijoiden nimet jäävät arvailujen varaan, niitä ei enää mainita. Poikkeuksena on puheenjohtaja Jape Lovénin lyhyt kirjoitus kakkossivun (sivuja tosin ei ole numeroitu) vasemmassa yläkulmassa. 

(5) Muutama ”QR-linkki” (oikeasti ruutukoodi) ohjaa lukijaa Uskonnottoman nettiversioon. 

Toimituskunta 

Toimituskunnaksi mainitaan Jape Lovén, Esa Ylikoski, Binar Mustafa ja Kerttu Loukola. Lisäksi Emma Andersson on vastannut webistä ja Jaska Halttunen taitosta. Lehden piirroksista ainakin toisen arvelen olevan Pertti Jarlan tuotantoa, mutta häntä ei mainita missään. Takasivun valokuvan ottajaa ei mainita. 

Sisältö 

Lovénin kirjoitus Ota kantaa keväällä 2019 viittilöi jo ensi vuoden eduskuntavaaleihin. Hänen mielestään ”vaalit ovat ainoa kohta vaikuttaa lainsäätäjiin todella”. Suhtaudun politiikkaan ja poliittisiin neuvoihin penseästi, sillä vapaa-ajattelijain toiminnan tulisi olla poliittisesti sitoutumatonta. 

Antoisin juttu on etusivun Miten maallistuminen näkyy pääkaupunkiseudulla? Se kertoo ”uskontokuntiin” (p.o. uskonnollisiin yhdyskuntiin) kuulumattomista koko maassa ja Helsingissä. Tietoja annetaan myös ajattelun ja tapojen maallistumisesta. Suunta on oikea ja mukana on iloisia lukuja. Esimerkiksi Vartiokylässä vauvoista kastetaan enää 18,4 prosenttia. Helsingissä miehistä kirkkoon kuuluu 49,6 prosenttia, naisista 58,2 prosenttia. Ero on aika iso, naisten pitäisi kuroa sitä umpeen. 

Eroakirkosta.fi-palvelusta on juttu. Palvelu ohitti hiljan 650 000 käyttäjän rajan. Tästä oli uutinen jo 18.10.2018 Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n kotisivulla. 

Hautaustointa koskettelee juttu Mitä vikaa hautaustoimessa? Siinä toistetaan taas epätarkkuus, että vainajan tuhkan sijoittaminen maa- tai vesialueelle vaatisi alueen omistajan luvan. Hautaustoimilain mukaan (19 §) sijoittamiseen riittää ”alueen omistajan tai haltijan suostumus”. 

Yhteensä lehti tarjoaa noin tusinan lyhyitä juttuja. Painovirheitä löytyy, mutta kokonaisuutena lehti vaikuttaa siistiltä. Erityistä kehotusta kirkosta eroamiseen ei näy, vaikka on marraskuu. Tästä moitin lehteä jo vuosi sitten. 

Myös HSVA tahtoo Vajaa-ajattelijain liiton tavoin avata ET:n kaikille eli myös evankelis-luterilaisen kirkon jäsenille. Tämä on turmiollinen vaatimus uskonnottomien kannalta, ja ateistijärjestöt vastustavat sitä. Onneksi vaatimus ei toteudu vielä pitkään aikaan, jos koskaan.

Kimmo Sundström


Lue myös

Uskomaton ilmestyi Voima-lehden välissä (24.10.2011)
Syksyn Uskomaton ilmestyi Voiman välissä (9.9.2012)

Uskomaton ilmestyi kolmannen kerran (7.10.2013)
Uskomaton ilmestyi jo kesälehtenä (8.6.2014)
Uskomaton ilmestyi viidennen kerran (24.10.2015)
Uskomaton ilmestyi jälleen kesälehtenä (10.6.2016)
Uskomaton ilmestyi ensi kertaa kevätlehtenä (2.4.2017)
Uskomaton ilmestyi ohukaisena (6.11.2017)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?