USKOMATON ILMESTYI ENSI KERTAA KEVÄTLEHTENÄ (2.4.2017)

Tänä vuonna Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry:n (HSVA; 45349, perustettu 2.3.1936) Uskomaton-lehti (tuttavallisesti Uusmunaton) ilmestyi ensi kertaa kevätlehtenä. Lehti ei tavoittele uusia lukijoita. Se ilmestyy taas Voima-lehden (3/2017 huhtikuu) välissä kuten ennenkin. Lehden värimaailma on vanhaan tapaan punavihreä. Sivuja on 12. T-paitamainoksen, Pro-Kuppaus Oy:n mainoksen, Protun mainoksen, VABaarin mainoksen ja Rationalistikonferenssin mainoksen kokoja maltillisesti pienentämällä yksi lehden sivu olisi helposti voitu säästää. 

Vajareiden mietintämyssyssä on ollut Uskomattoman ja tänä vuonna kulttuurilehtitukensa kokonaan menettäneen Vapaa Ajattelijan yhdistäminen. Ajatusitu on tainnut jo homehtua. Siitä ei kuulu mitään. Nyt ilmestyvä Uskomaton ei vauhdita kirkostaeroamista. Ei ole tosin mahdotonta, että syksyllä ilmeistyisi toinen numero. Jos sanottavaa on vähemmin, sivuluku voisi seuraavaksi olla kahdeksan. 

Toimitussihteerinä on Kerttu Loukola ja hän on kirjoittanut myös kaksi juttua. Muuten lehti on äijämenoa. Päätoimittaja on Jape Lovén. 

Sivuilla 2-3 on useampia lyhyempiä juttuja, joiden tekijöitä ei mainita. Monia näistä aiheista on käsitelty jo Vapaa Ajattelijassa tai muualla vapaa-ajattelijoiden julkaisukanavissa. 

Kun Korkein hallinto-oikeus (KHO) hiljan tyrmäsi Suomen ortodoksiseen kirkkoon kuuluvan oppilaan pääsyn ET-opetukseen, lehti vetää asiassa (Pakko opiskella uskontoa, s. 2) väärän johtopäätöksen. 

Kun oppilaan koulussa annettiin hänen oman uskontonsa opetusta, oppilaan tulee opiskella sitä. Tällaisia oppilaita ei tule kalastella ET-opetukseen. Eri juttu on, jos oppilas eroaa kirkostaan eikä liity evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Silloin hänelle tietysti syntyy oikeus opiskella ET:tä. KHO:n ratkaisu on hyvä esimerkki siitä, että järjestelmä toimii johdonmukaisesti. Vain rusinoiden noukkimista pullasta ei sallita. 

Kirjoituksessaan Canth on tasa-arvon ja vapaan ajattelun varhainen lipunnostaja (s. 3) Loukola tappaa Minna Canthin kymmenen vuotta ennen aikojaan. Tällöin Canth ei olisi ehtinyt toimittaa Wapaita Aatteita -lehteä Kuopiossa vuosina 1889-1890. 

Suomessa Pohjoismaiden paras katsomusopetusjärjestelmä 

Loukolan kirjoitus Pohjoismaiden humanistien tapaamisesta Helsingissä (s. 4-5) kertoo hyvin, kuinka Vapaa-ajattelijain liiton entisen pääsihteerin ja puheenjohtajan, Erkki Hartikaisen, ja 1970- ja 1980-lukujen vapaa-ajattelijain ansiosta Suomeen saatiin Pohjolan paras katsomusopetusjärjestelmä. Se on edelleen ylittämätön. Tätä parempi järjestelmä voisi olla vain kaiken katsomusopetuksen poistaminen julkisesta koulusta. 

Järjestelmä on toiminut jo kohta 32 vuotta. ET:stä pääsevät halutessaan nauttimaan kaikki vähemmistöuskontoihin kuuluvat oppilaat paitsi ortodoksioppilaat. Nämäkin pääsevät opetukseen, jos heidän oman uskonnon opetusta ei anneta. 

Järjestelmä on esimerkki innovaatiosta, joka oli paljon aikaansa edellä. Sekularismin hyödyistä on jo päässyt nauttimaan kokonainen sukupolvi. Nykyiset vajaa-ajattelijat eivät ole pystyneet sotkemaan järjestelmää, vaikka ovat sitä turhaan yrittäneet jo kuusi ja puoli vuotta. 

Lehden paras kirjoitus on Binar Mustafan Ateistit joutuvat pakenemaan (s. 6-7). Kurdinkielinen Aram Jalal sekä irakilaiset Zhiro Khaled ja Diana Emad joutuivat pakenemaan islamia ja ovat nyt Suomessa. Heistä on myös valokuvat lehdessä. 

Valtionpäivien avajaiset uuteen aikaan 

Juttu Tunnustuksettomat valtiopäivien avajaiset (s. 9) kertoo, kuinka tapahtuma järjestettiin 2.2.2017 Helsingin Musiikkitalossa, eduskuntaa vastapäätä. Tilaisuus oli sekulaari ja tunnustukseton. Sen järjestivät Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain liitto ry. 

Tämä on uusi läpimurto juhla-alalla, samanlainen kuin tapahtui Helsingin yliopistossa jo aikaisemmin. Tilaisuudessa puhuivat Suomen PENin (PEN tulee sanoista runoilijat, esseistit ja romaanikirjailijat) puheenjohtaja ja kirjailija Sirpa Kähkönen sekä emeritusprofessori ja Helsingin yliopiston eläkkeelle siirtynyt kansleri Ilkka Niiniluoto. Puheissa käsiteltiin sivistystä pohjan rakentajana elinkeinoelämälle ja politiikalle sekä humanismia. 

Kansainvälinen rationalistikonferenssi järjestetään 12.-14.5.2017 Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsingissä. Puhujia ja edustajia saapuu maailman eri puolilta. Lisätietoja saat täältä.

Kimmo Sundström


Lue myös

Uskomaton ilmestyi Voima-lehden välissä (24.10.2011)
Syksyn Uskomaton ilmestyi Voiman välissä (9.9.2012)

Uskomaton ilmestyi kolmannen kerran (7.10.2013)
Uskomaton ilmestyi jo kesälehtenä (8.6.2014)
Uskomaton ilmestyi viidennen kerran (24.10.2015)
Uskomaton ilmestyi jälleen kesälehtenä (10.6.2016)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?