USKOMATON ILMESTYI VOIMA-LEHDEN VÄLISSÄ (24.10.2011) 

Päivitetty 27.10.2011

Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n (HVA, 45349; perustettu 2.3.1936) uusi lehti, Uskomaton, ilmestyi lokakuun Voima-lehden (8/2011) välissä. Lehti on erikseen niskastaan niitattu 16-sivuinen liite. Puolet liitteen sivusta 11 ja sivun 15 Voima luovutti mainoksiksi toimintakumppaneilleen, sivu 16 myytiin Gaudeamus kustantamolle kirjamainokseksi. HVA:n tuottamaa aineistoa on siis kaikkiaan 13,5 sivua.

Voima on perustettu 1999, sen painos on 70 000 kpl ja Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan lukijoita on 73 000. Jokaisen numeron välissä on 8-16-sivuinen liite.

Tekijät

Lehden kokosi noin 15 hengen joukko. Suunnittelu alkoi jo keväällä. Päätoimittajana on Esa Ylikoski, joka myös on kirjoittanut ylivoimaisesti suurimman osan lehden kirjoituksista. Kirjoituksissa on jonkin verran toistoa, sillä Ylikoski on kirjoittanut samoista asioista useammalla foorumilla. Muita kirjoittajia ovat mm. HVA:n hallituksen jäsenet Markku Pääkkönen ja Ilkka Vuorikuru sekä yhdistyksen jäsenet Tommi Paalanen ja Jaakko Wallenius. Liiton puheenjohtaja Petri Karismalta on yksi kirjoitus. Kirjoituksia on kaikkiaan noin 25.

Lehden on taittanut Heidi Friman. Valokuvia on kaikkiaan noin 20, Nora Luodon tuottamia piirroksia 7 sekä Kimmo Laineen tuottamia graafeja 4 ja sarjakuvia 6.


Sisältö

Jutut koskettelevat mm. omantunnon vapautta, uskonnottoman asemaa päiväkodissa, kirkon erityisasemaa Espoon kouluissa, Prometheus-leirejä, kirkkoon kuulumattomien syrjintää puolustusvoimissa, uskontoa ja seksiä, seksuaalisia oikeuksia, kirkon ja hyvinvointivaltion yhteyttä, tapakulttuuria, uskonnottomien asemaa sairaaloissa, siviilihautajaisia ja kriisiapua.

Asiavirheitä löytyy, mutta ne eivät koske ydinasioita. Painovirheitä on useilla sivuilla, mutta ne eivät ole häiritseviä. Ylikoski tunnustaa kristittyjen tavoin ”syntymättömien” lasten olemassaolon. Samoin hän seuraa johdonmukaisesti kristittyjä kutsuessaan hautaustilaisuutta ”saattotilaisuudeksi”.

Ylisummaan keskiverto lukija saa paljon hyödyllistä tietoa lehdestä.

Mainosjuttujakin lehdessä on ja tietysti Pro-Kuppauksen mainos. Yksityiskohtana mainitsen, että liittoa koskeva ilmoitus lupaa Vapaa Ajattelija –lehden ilmestyvän ”kuusi kertaa vuodessa”. Vuonna 2010 sama lupaus petettiin. Tänä vuonna on ilmestynyt vasta neljä numeroa.

Arvioita

Edellinen HVA:n lehti, Järjen Ääni (2002–2009), kuopattiin vuoden 2009 lopussa. Uskomaton vaikuttaa omalta hankkeelta. Vaikka enempi särmä puuttuu, lehti on silti hyödyllinen ja leviää toivottavasti lukijoille, jotka eivät lue Vapaa Ajattelijaa eivätkä seuraa ateistien tai vapaa-ajattelijoiden verkkosivuja. Lehti oli odotuksiani parempi. HVA:n muinaisen puheenjohtaja Juha Kukkosen kirjoituksia lehdessä ei ole, ei hänen seuraajansa Jussi K. Niemelän kirjoituksia, ei myöskään nykyisen puheenjohtaja Tarja Koivumäen kirjoituksia.

Lehti on luettavissa myös HVA:n kotisivulla. Lehden tulevaisuus on hämärän peitossa. Ei kerrota missä muodossa, milloin tai kuinka usein lehti tulevaisuudessa ilmestyy. Lehti kertoo HVA:n kiinnostuksen kohteista juuri nyt. Lukija jääkin ihmettelemään, mitä asioita vielä jäisi seuraaviin numeroihin.

Rahallinen satsaus on ollut toiseksi suurin mitä liitto tai mikään sen jäsenyhdistys on milloinkaan tehnyt. Kallein kampanja oli kesä-heinäkuussa 2009 toteutettu bussimainoskampanja, jonka takana olivat Vapaa-ajattelijain liitto ry, Suomen Humanistiliitto ry ja Tampereen vapaa-ajattelijat ry. Kampanja maksoi liiton tilinpäätöksen mukaan 11.890,12 euroa. On kuitenkin huomattava, että kampanjaan saatiin yksityisiä lahjoituksia tilinpäätöksen mukaan 10.181,38 euroa (kampanjasivun mukaan ainakin 10.700 euroa), joten loppulasku Vapaa-ajattelijain liitolle oli varsin pieni.

Uskomaton-lehdestä maksettiin Voimalle 6.000 euroa, josta HVA sai 1.000 euroa avustuksena Vapaa-ajattelijain liitolta. Kukkosen ollessa HVA:n puheenjohtaja, hän vakuutti useasti, ettei HVA hae mitään tukea hankkeilleen liitolta, vaan kustantaa ne itse. Nyt linja on muuttunut. Rikkaana yhdistyksenä HVA:lla on varaa tällaisiin satsauksiin. Kun Voiman kannalta lehdessä on kyse ostetusta mainostilasta, siinä olisi voinut olla enemmänkin särmää. Tämä on nyt kai parasta mitä HVA pystyy yleisölle tarjoamaan.

Sain pari kommenttia lehdestä. Ensimmäisen (ei vapaa-ajattelija) mukaan mies oli lukenut lehteä, mutta se oli uuvuttava, eikä hän jaksanut lukea sitä kokonaan. Toinen kommentti on kielteisempi kuin oma näkemykseni. Siinä moitittiin Ylikosken juttujen suurta määrää ja niiden kierrätysluonteisuutta. Lehteä sanottiin harmaaksi ja yksiulotteiseksi, taittoa amatöörimäiseksi ja valokuvia heikkotasoisiksi.

Nimi Uskomaton on jonkinlainen sanaleikki. Sillä on myös yhtymäkohta Internetissä olevaan uskomaton.fi-blogiin, jonka tuorein kirjoitus on päivätty 14.8.2009 ja uskomaton.fi-sivustoon, jota hallinnoi Tampereen vapaa-ajattelijat ry.

Minusta Uskomattomassa ei ollut mitään, jota en olisi voinut uskoa siinä olevan.

Ateistipiireissä Uskomaton sai lempinimen Uusmunaton.  

Kimmo Sundström


Lue myös

Lehtiarviot [HTML]

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?