VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOLTA ONNITTELUADRESSI (20.12.2015)


Kaksi vuotta sitten Vapaa-ajattelijain liitto ry julkaisi uuden surunvalitteluadressinsa. Lukijan kannattaa lukea tuota adressia koskeva kirjoitus uudestaan. Tämän vuoden syksyllä ilmestyi uusi onnitteluadressi. Adressit ovat tavallaan pari, molempia tarvitaan. Vierähtänyt kaksi vuotta on nykyiseltä Vapaa-ajattelijain liitolta nopeaa toimintaa. 

Uusi adressi on taas A4-kokoinen (210x297 mm) ja valmistettu sileästä kartongista. Se painaa 36 grammaa. Valokuvia ei ole käytetty. Etukannen keskikohdan yläpuolella on harmaa, valkoisella linjalla rajattu alue, jossa teksti ”Onnea!”. Vasemmassa yläkulmassa on liiton merkki. Siinä oranssilla, pyöreällä pohjalla palaa kolmiosainen, valkoinen liekki. Merkkiä ei ole suoristettu. Se on edelleen hieman kallellaan vasemmalle. 

Taustana on alla olevan kuvan kertoma kuvio. Vaikka adresseja ei lähetetä samanaikaisesti samalle vastaanottajalle, ne ovat liiton tuotannossa siltikin pari. Siksi odotin, että onnitteluadressissakin olisi käytetty jonkinlaista valokuvaa ja sen tyyli olisi muutenkin mukaillut surunvalitteluadressin tyyliä. Nyt adressit eroavat toisistaan suuresti. Uuden adressin taustakuvio tuo mieleen 1970-luvun seinätapetin. Värinä on harmaa. 

    Vapaa-ajattelijain liiton uusi onnitteluadressi 2015. 

Adressin etu- ja takasisäkannen pohjana on sama kuvio kuin etukannessa. Oikealla eli takasisäkannessa on valkoisella linjalla rajattu kirjoitusalue. Sen keskikohdan yläpuolella on sana ”Onnitellen”, jonka yläpuolella on yksi vaakaviiva. Alapuolella on kuusi samanmittaista vaakaviivaa. Takakansi on yksivärinen, harmaa. 

Adressi vaikuttaa suunnitellun jonkin tietokoneohjelman tarjoamilla, valmiilla elementeillä. Suurempaa taiteellista vaikutelmaa ei ainakaan minulle syntynyt. Taas kustantajan tai valmistajan nimeä, valmistusvuotta tai muutakaan tuotetta koskevaa ei adressissa mainita. 

    Onnitteluadressin sisäaukeama.

Adressin hinnaksi Vapaa Ajattelija -lehti 4/2015 mainitsee 13 euroa + postimaksut. Asiakas saa varautua 1,60 euron postikuluun, jos ostaa vain yhden adressin. Liiton jäsenyhdistyksille adresseja toimitetaan vain postikulujen hinnalla. 

Minulla ei ole mitään yksinkertaisuutta vastaan. Onnitteluadressi tuntuu kuitenkin ankeahkolta. Vanhasta onnitteluadressista saa nykyisin helposti 30 euroa, mutta kuka maksaa tästä adressista 13 euroa? Liittokin on noteerannut sen kaksi euroa halvemmaksi kuin surunvalitteluadressin suositushinta. Onko seuraava askel alaspäin se, että otetaan itse sileälle kartongille 0,80 euroa maksava valokopio ja käytetään sitä? En pidä tästä ajatuksesta. Kokonaisuutena onnitteluadressi on heikompi esitys kuin vuoden 2013 surunvalitteluadressi. Itse olen käyttänyt edelleen vuoden 1988 adresseja, sillä minusta ne ovat kauniimpia ja arvokkaampia. 

Välilehteä, adressinyöriä tai omaa lähetyskuorta ei tähänkään adressiin kuulu. Käyttäjää olisi vähimmillään tullut palvella siten, että mukaan olisi liitetty valkoinen tai ehkäpä vaaleanharmaa C4-kuori adressin lähettämistä varten. Nyt lähettäjä joutuu hankkimaan lähetyskuoren itse. 

Kotkan Vapaa-ajattelijat postittaa adressit 

Adressien lähettäminen on edelleen delegoituna Kotkan Vapaa-ajattelijat ry:n tehtäväksi. Kun jäsenyhdistykset maksavat vain postituskulut, myyntihinta jää niiden hyödyksi. Yllättävää kyllä monissa jäsenyhdistyksissä ei oltu kuultu mitään onnitteluadressista vielä joulukuun puolivälissä. Liitto oli kyllä syksyllä ilmoittanut adressin valmistumisesta. Vapaa Ajattelija -lehti raportoi adressista ensi kertaa numerossaan 4/2015, joka saapui lukijoille 16.12.2015.

Kimmo Sundström 


Lue  myös

Karkkilan Vapaa-ajattelijoilta surunvalitteluadressi (7.4.2013)
Vapaa-ajattelijain liiton adressit, merkki, liput ja vaakuna (25.4.2013)

Vapaa-ajattelijain liitolta surunvalitteluadressi (16.11.2013)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?