VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOLTA SURUNVALITTELUADRESSI (16.11.2013)

Päivitetty 27.11.2013

Vapaa-ajattelijain liitto ry:n loppuvuodesta 1988 valmistuneet onnittelu- ja surunvalitteluadressit myytiin loppuun vuonna 2011. Vuonna 2012 adresseja oli hankala saada enää mistään, ja Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry tuotti oman surunvalitteluadressinsa

Tänä syksynä tuli myyntiin Vapaa-ajattelijain liiton uusi surunvalitteluadressi. Se on likimain A4-kokoinen (210x297 mm) ja valmistettu kartongista. Kannen kuva-aiheena on palava kynttilä ja muutama valkoinen kukkanen. Kuva on tarkoituksella hieman epätarkka. Vasemmassa yläkulmassa on liiton uusi merkki, jossa kolme liekkiä on kuvattu valkoisina oranssin ympyrän keskellä. Liekit ovat edelleen hieman kallellaan vasemmalle. Ylhäällä oikealla on teksti "Osanotto suruun". 

    Vapaa-ajattelijain liiton uusi surunvalitteluadressi 2013.

Adressin etusisäkannessa toistuu palava kynttiläkuva. Takasisäkannen oikeassa alakulmassa on kaksi tuikkukynttilää. Sivun yläosassa on valkoinen alue, jossa ylhäällä yksi ja alhaalla neljä vaakalinjaa tekstin kirjoittamista varten. Ylimmän linja alapuolella on teksti "Muistoa kunnioittaen ja suruun osaa ottaen". 

Takakannessa on sama kuva kuin etukannessa. 

Adressin suunnittelijan, kustantajan tai valmistajan nimeä, valmistusvuotta tai muuta tuotetta koskevaa ei adressissa mainita. 

    Surunvalitteluadressin sisäaukeama. 

Karvalakkiversio 

Vaikka adressi on ulkoasultaan siedettävä, se vaikuttaa kuitenkin karsitulta versiolta. Kun kyse on tärkeään ja arvokkaaseen tilaisuuteen suunnitellusta järjestötuotteesta, siihen olisi kannattanut satsata enemmän. Kaunis ja hyvin tehty työ kestää aikaakin. 

Vuoden 1988 adressiin verrattuna nyt on karsittu pois adressin välilehti, välilehdellisiin adresseihin kuuluva, tavallisimmin tupsullinen nyöri ja vain tätä adressia varten tarkoitettu adressikuori. 

Minulle lähetettiin adressin mukana Vapaa-ajattelijain liiton painatuksella varustettu valkoinen C4-kuori. Kun tämä kuori on samankokoinen kuin lähetyskuori, kuori joudutaan taittamaan kahtia ja taitoskohta jää näkyviin. 

    Asiakkaan adressin mukana saama lähetyskuori.

Vuoden 1988 adressit lähetettiin yksittäispakattuina muovipussissa. Pussin sisällä oli hieman adressikuorta suurempi tukikartonki. Pussi suojasi adressia sekä adressikuorta ja tukikartonki esti niitä vääntymästä eikä adressikuorta tarvinnut taittaa kahtia. 

En usko, että nyt asiakkaalle lähetettyä kuorta halutaan käyttää. Siinä järjestö ikään kuin tahtoo ohittaa kuoleman. Adressin postittamiseen kirjeitse tämä kuori ei sovi, sillä senhän lähettää surunvalittelun esittävä taho. Jos kävisi niin onnettomasti, ettei kirjelähetys menisikään perille, lähetys palautettaisiin kaiketi liitolle eikä lähettäjä ehkä koskaan saisi tietää asiasta. 

Tämä seikka on korjattavissa siten, että adressilähetykseen liitetään mukaan vaikkapa täysin valkoinen kuori ilman liiton omia painatuksia. Parempi olisi kuitenkin valmistuttaa oma kuori tätä tarkoitusta varten. 

Kun liiton vaakunan kuva-aiheena on liekkimalja, vuoden 1988 suruadressin kuori toteutettiin esittämällä kuoren vasemmassa yläkulmassa tämä vaakunan kuva-aihe sinisenä. Kuva-aihettahan käytetään myös kuoleman yhteydessä, kuolinilmoituksissa, hautakivissä jne. Nyt adressissa käytetty liiton uusi merkki ei sovellu yhtä hyvin tähän tarkoitukseen. 

Adressit postittaa Kotkan Vapaa-ajattelijat ry 

Vapaa-ajattelijain liiton palvelut on kauan sitten ajettu alas. Tämänkin tuotteen postitus asiakkaille on ohjattu Kotkan Vapaa-ajattelijat ry:lle (KOVA). Jos adressi lähetetään kirjeitse, aikaa kuluu. Sen vuoksi asiakas toivoo, että häntä palveltaisiin nopeasti. Ollessani Vapaa-ajattelijain liiton toimistonhoitajana, adressitilaukset toimitettiin kuuden tunnin kuluessa tai viimeistään tilausta seuraavana työpäivänä. KOVA:n palvelu on hitaampaa. 

Adressit kustantanut Vapaa-ajattelijain liitto lähettää niitä maksutta jäsenyhdistyksilleen. Adressin suositushinta on 15 euroa. Tähän voidaan lisätä hieman postituskuluja. Jäsenyhdistykset saavat pitää myyntitulon itsellään. 

Onnitteluadressi olisi kannattanut suunnitella, valmistaa ja lanseerata samanaikaisesti. Nyt liiton tarkoituksena on tuottaa sellainen myöhemmin.

Kimmo Sundström 


JK. Kotkan Vapaa-ajattelijat ry (KOVA) postitti 22.11.2013 pyytämättä kymmenen kappaletta uusia adresseja jäsenyhdistyksille. Kotkaan oli varattu tarkoitusta varten 200 adressia. Adressien mukana oli niiden lähetyskuoriksi tarkoitetut, liiton painatuksella varustetut kuoret. 

Postitustehtävän delegointi KOVA:lle ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen. KOVA kinuaa adressilähetyksen saajilta postituskuluina 6,30 euroa. Jos jäsenyhdistys ei voi käyttää adresseja ja esimerkiksi jatkaa mieluummin vanhojen surunvalitteluadressien käyttöä ja myyntiä, lähetyksen voi tietysti palauttaa KOVA:lle.

Lue  myös

Karkkilan Vapaa-ajattelijoilta surunvalitteluadressi (7.4.2013)
Vapaa-ajattelijain liiton adressit, merkki, liput ja vaakuna (25.4.2013)


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?