KARKKILAN VAPAA-AJATTELIJOILTA SURUNVALITTELUADRESSI (7.4.2013)

Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry (53097; KAVA, perustettu 1.12.1946) tuotti oman surunvalitteluadressinsa viime vuonna. Myöhemmin tarkoituksena on tuottaa myös onnitteluadressi. 

Adressi on A4-kokoinen (210x297 mm), valmistettu kartongista. Sen suunnitteli Erkki Hohenthal, joka on KAVA:n hautausmaanhoitaja. Hänen mielestään hautaustoimistojen sekä kirja- ja paperikauppojen myymät surunvalitteluadressit ovat usein, varsinkin värien puolesta, räikeitä. 

Etukannen kuva-aiheena on pilvien yläpuolella, katsojasta likimain koillisen lentävät neljä joutsenta. Ne on kuvattu vastavaloon ja näkyvät mustina. Kuvan adressia varten otti Ari Kekki. Kannen yläosassa on teksti "Lämmin osanotto". Sinistä kirjainta kiertää valkea viiva, jonka Hohenthal tosin haluaa myöhemmistä painoksista pois. Kannen vasemmassa yläkulmassa on Vapaa-ajattelijain liiton vaakuna, kuva-aiheena sininen malja, jossa palaa kolme punaista liekkiä. Kannen kuva on oikeastaan A3-kokoinen käsittäen myös adressin takakannen. Takakannessa ei ole muuta kuin hieman kevyttä pilveä. 

Adressin etusisäkannessa on utuinen kuva vaikkapa lammesta tai järvestä, ja vesialueen takana näkyy ranta, jossa on muutamia pienehköjä puita ja pensaita. Tämä kuva on kotoisin adressin valmistaneesta kirjapainosta (Karkkilan Painopalvelu Oy). 

Takasisäkannessa on valmiiksi painettu teksti "muistoa kunnioittaen" sinisellä värillä. Tekstin yläpuolella on ohut vaakalinja, sivun alaosassa lisäksi neljä ohutta vaakalinjaa. Linjat helpottavat kirjoitustyötä, tekstin saa helpommin pysymään suorassa. 

Adressissa ei ole välilehteä eikä adressinyöriä, kuten Vapaa-ajattelijain liiton surunvalittelu- ja onnitteluadresseissa oli. Hohenthal valittaa sitä, että nykyisessä kirjeiden konelajittelussa adressinyörin tupsut ja nyörin solmu rikkovat helposti kirjekuoren, kun adressi lähetetään kirjeitse. 

Adressia seuraa valkoinen C4-kokoinen, Turun Kirjekuoritehdas Oy:n kirjekuori. Kuoren vasemmassa yläkulmassa on Vapaa-ajattelijain liitto ry:n vanha liekkimalja, jonka alla lehväseppele. Tämä vanhempi liekkimalja kuvaa laakean maljan, jossa palaa kolme liekkiä, mutta liekit eivät ole heraldisia liekkejä. 

Lehväseppele ulottuu liekkimaljan molemmin puolin maljan reunojen yläpuolelle, likimain kuvan puolivälin tienoille. Surunvalitteluadressiin olisi paremmin sopinut seppele, joka nousee liekkien yläpuolelle ja jonka molemmat päät yhtyvät siellä. Tällainen seppele ilmaisee vertauskuvallisesti elämän täyttymistä. Siitähän surunvalittelussa kuoleman johdosta on kyse. 

Kuoren vuoripainatus on harmaa. Kuoren pitkällä yläsivulla on silikonipeitetarra, joka repäistään pois, kun kuori suljetaan. Kuoren koko on 324x229 mm, ja kuoripaperin neliömetripaino 100 grammaa. 

Erkki Hohenthal uskoo ensimmäisen adressipainoksen (50 kappaletta) riittävän pariksi, kolmeksi vuodeksi yhdistyksen tarpeisiin. Lisäpainosten ottaminen on nykyisin joustavaa, nopeaa ja edullistakin. 

Vapaa-ajattelijain liitto ei ole tilannut itselleen näitä adresseja myytäviksi. Liitto ei ole myöskään tukenut adressihanketta rahallisesti. KAVA ei edes hakenut liiton avustusta, koska sen mielestä hakumenettely on tehty vaikeaksi ja vastauksen saaminen kestää kauan. Liitto ei ajattele jäsenyhdistyksiään, palveleva asenne puuttuu. 

Liiton tuoreimmat adressit valmistuivat vuonna 1988. Hohenthalin mukaan liiton piti valmistuttaa omat, uudet adressinsa, muttei siitä tullut mitään. 

Adressin hinta on 8,50 euroa lisättynä posti- ja toimituskuluilla 3,50 euroa. Tilausosoite: Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry, Korvenkatu 8, 03600 Karkkila, sähköposti info@karkkilan-vapaa-ajattelijat.fi, puhelin 0400-225570.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?