OSOITIMME MIELTÄMME KULOSAAREN YHTEISKOULUA VASTAAN (12.8.2013)

Tiedotteemme [HTML] mukaisesti ja siinä kerrotusta syystä järjestimme mielenosoituksen maanantaina 12.8.2013 klo 7.45-10.15 Kulosaaren yhteiskoululla koulun lukuvuoden alkaessa.

Meitä osallistujia oli kolme. Muutama aktiivijäsenemme oli ilmoittanut esteistänsä.

Olimme koulun etupihan äärellä sinne johtavan Ståhlberginkujan päässä. Peruskoululaiset (7.-9. lk) ja lukion 1. vuoden opiskelijat aloittivat klo 9.00, muut lukiolaiset klo 10.00.

Vastustimme koulun hanketta yhdistää yläkoulussa elämänkatsomustieto osittain uskonnonopetuksen kanssa samoille oppitunneille. Tahdoimme puolustaa elämänkatsomustiedon opetusta erillään uskonnonopetuksesta.

    Kimmo Sundström (vas.) ja Jouni Luukkainen.

Meillä oli pystyssä kaksi banderollia: "POIS PAKKOUSKONTO[TIETO]" ja "SECULAR ETHICS BACK". Nämä olivat muokattuina peräisin mielenosoituksestamme 18.8.2008 Helsingin eurooppalaisen koulun pakollista uskontotietoa vastaan; tapahtumasta oli uutisemme [HTML].

    Jouni Luukkainen (vas.) ja Tapio Tukiainen.

Kädessä minulla oli A3-kokoinen kyltti "KSYK MURHAA ET:N". Maahan asetettuina tai joskus käsissäkin meillä oli A4-kokoiset kyltit "NÄPIT IRTI ELÄMÄNKATSOMUSTIEDOSTA", "PELASTAKAA ET" ja "SÄILYTTÄKÄÄ ET ERILLÄÄN". Kyltti "KIELTÄYTYKÄÄ USKONTO-ET:STÄ" (toisella puolella "TORJUKAA YHTEISTUNNIT") oli radikaali mutta perusteltu toimintaohje.

    Jouni Luukkainen

Olin kirjoittanut jaettavaksi suomenkielisen tiedotteen [PDF] ja englanninkielisen tiedotteen [PDF] mielenosoituksemme perusteluista sekä räväkämmän toisen suomenkielisen tiedotteen [PDF]. Mutta vain yksi tiedotteiden kappale meni (suomenkielinen): valveutunut oppilas!

Oli tyyntä ja lämmintä, mutta noin klo 8.15-10.10 sateli. Sateesta kärsivät kuitenkin vain kyltit ja tiedotteet.

Juttelemassa kävi lapsensa kouluun kuljettanut vanhempi, joka kertoi, että lapsi ei pääse pois uskonnonopetuksesta toisen vanhemman vastustaessa ja että yhteistunnit olisivat nyt siis lapsen etu. Mutta siinä juuri paljastuu koulun hankkeen juoni tukea uskonnonopetusta elämänkatsomustiedon oppilaiden oikeudet ja etu uhraamalla. Oikea ratkaisu olisi kuitenkin muuttaa lait sallimaan 12 vuotta täyttäneen lapsen erota kirkosta omalla päätöksellään ja saamaan sitä kautta siirto elämänkatsomustiedon opetukseen.

Mielenosoituksemme järjestämisestä kertoi jo
www.kotimaa24.fi-verkkosivusto pe 9.8.2013 Noora Wikmanin uutisessa Ateistit osoittavat mieltään Kulosaaren yhteiskoululla [PDF].

Tapahtumasta oli Helsingin Sanomissa menoilmoitus sekä sähköisessä että painetussa muodossa.

Olin antanut Helsingin Sanomille uutisvihjeen mielenosoituksestamme. Esitin näkökantana myös ongelman yksityisten kaupungin sopimuskoulujen sooloilusta ja mielenosoituksen siitä oireena. Tämän ongelman olin kertonut jo edellisenä tiistaina sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljaselle kaupungintalolla, jonne XXII Rolf Nevanlinna -matematiikkakollokvion osanottajat oli kutsuttu vastaanotolle.

Minua jo edellisenä iltana puhelimitse haastatellut Helsingin Sanomien toimittaja Pauliina Grönholm tuli kuvaajan kanssa klo 10 meistä kuvia ottamaan. Hän meni sitten tapaamaan rehtoria ja haastattelemaan oppilaita. Mutta tuleeko juttuun mitään mielenosoituksestamme ja siinä esiin nostamistamme kysymyksistä?

Kuvat ottivat Kimmo Sundström ja Tapio Tukiainen.

Jouni Luukkainen
puheenjohtaja


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?