KARKKILAN VAPAA-AJATTELIJAT ILMOITTI EROSTAAN VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOLLE (18.4.2013)

Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry (KAVA; 53097, perustettu 1.12.1946) toimeenpani yhdistyksen kevätkokouksen 6.4.2013 tekemän päätöksen erota Vapaa-ajattelijain liitosta ilmoittamalla siitä liitolle. 

Liitto poisti KAVA:n liiton kotisivulla olevasta jäsenyhdistysten luettelosta 17.4.2013. Liitto ilmoittaa nyt jäsenyhdistysten lukumääräksi 26. Luettelo sisältää 25 jäsenyhdistystä. 

Luettelon lopussa on huomautus: "Näiden lisäksi on olemassa liittoon kuulumaton Karkkilan vapaa-ajattelijat ry, sähköposti karkkila@vapaa-ajattelijat.fi." 

Muita liittoon kuulumattomia tai siitä eronneita, eronneiksi katsottuja tai erotettuja vapaa-ajattelijayhdistyksiä tai ateistiyhdistyksiä ei mainita. 

KAVA:n kotisivu ei ollut liiton palvelimella, joten liitolla ei ollut mahdollisuutta tuhota sivua. 

Liitto tyrkyttää "katsomusneutraalisuutta" yksityiseen toimintaan 

Kaikki Vapaa-ajattelijain liiton ulkopuolella olevat yhdistykset ja muut ateistien ja uskonnottomien yhteisöt toimivat uskonnottomien etujen ajajina, mutta Vapaa-ajattelijain liitto siirtyy "katsomusneutraaliin" suuntaan. 

Viimeksi liiton pääsihteeri Esa Ylikoski kertoi, että vapaa-ajattelijayhdistykset ylläpitävät "katsomusneutraaleja hautausmaita". Näin ei tietenkään ole. Vapaa-ajattelijain hautausmaat ovat yksityisiä hautausmaita ja niiden palvelut ovat ylläpitäjäyhdistysten jäsenille halvempia kuin muille. Kaikki vapaa-ajattelijahautausmaat eivät myy hautasijoja lainkaan esim. evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsenille. Lisäksi vapaa-ajattelijayhdistykset asettavat rajoituksia hautakiville ja niissä käytettäville symboleille. Usein suositellaan käytettävän vapaa-ajattelijain omia symboleita. Joskus esim. ristit ovat kiellettyjä, koska niiden katsotaan rikkovan hautausmaan yleisilmettä ja herättävän pahennusta. 

Vapaa-ajattelijahautausmaat eivät siis ole katsomusneutraaleja. Siihen ei ole mitään syytä niin kauan kuin halutaan olla vapaa-ajattelijoita.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?