KARKKILAN VAPAA-AJATTELIJAT EROAA VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOSTA (6.4.2013)

Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry:n (KAVA; 53097, perustettu 1.12.1946) Karkkilan Kansantalolla pidetty sääntömääräinen kevätkokous 6.4.2013 päätti, että yhdistys eroaa Vapaa-ajattelijain liitto ry:stä. Päätös tehtiin hallituksen esityksestä. Aivan kaikki kokouksen osanottajat eivät kannattaneet päätöstä, mutta vastaesitystäkään ei tehty. 

Karkkilan yhdistys ilmoittaa asiasta ensi viikolla Vapaa-ajattelijain liitolle. 

Esitys oli syntynyt yhdistyksen hallituksessa melko yksituumaisesti. Kaikki jäsenet eivät kannattaneet esitystä, mutta vastaesitystäkään ei ollut tehty. 

Liiton toiseksi suurin yhdistys 

Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry on jäsenmäärällä mitaten liiton toiseksi suurin yhdistys. Vuonna 2012 KAVA maksoi liittomaksut liitolle 252 jäseneltään. Liiton jäsenyhdistysten henkilöjäsenten yhteenlaskettu määrä romahtaa eron johdosta noin 14 prosenttia. Jäsenyhdistysten määrä painuu 26:een. 

Liittomaksun määrä on ollut 10 euroa/jäsen, joten liitto menettää vuonna 2013 liittomaksutuloja noin 2.500 euroa. 

Eron syyt 

KAVA katsoo tulleensa syrjityksi liitossa jo vuoden 2008 Piikkiön liittokokouksesta alkaen, ehkä vähän tätä ennenkin. Liittokokouskaudella 2008-2011 yhdistyksen edustajat ja toimijat (pääsihteeri Eino Huotari, liittovaltuuston varapuheenjohtaja Jorma Snellman ja toiminnanjohtaja Paula Vasama-Everest-Phillips) liitossa joutuivat siellä kaikki epäsuosioon. Paula Vasama sai potkut toimestaan 12.5.2009. 

Lahden liittokokouksessa 2011 yhdistyksen edustajat torjuttiin - yhdeksän liiton muun jäsenyhdistyksen tavoin - kokonaan pois liiton hallinnosta. Edes varapaikkoja ei KAVA:lle annettu. 

Toiseksi eron syyksi mainitaan, ettei Vapaa-ajattelijain liitolla ole enää konkreettista tarjottavaa jäsenyhdistyksilleen. 

Liiton alamäki jatkuu 

Järjestöllisesti KAVA:n ero liitosta on tärkeä asia. Se on signaali koko jäsenyhdistyskenttään. Jos näin perinteikäs, suuri, hyvin taloutensa hoitava ja aina ennen liiton tärkeitä luottamustoimia miehittänyt yhdistys heittää pyyhkeen kehään, miten on pienempien ja heikompien jäsenyhdistysten laita? 

Liiton alamäki on jatkunut jo kymmenisen vuotta. Eri indikaattoreita seuraamalla voi arvuutella ollaanko jo pohjalla vai ei. KAVA:n ero kertoo, että vielä on mahdollista syventää liiton alennustilaa ja pirstoa järjestöä. 

Vapaa Ajattelija -lehti on vuosia pimittänyt ikävät uutiset lukijoiltaan. Seuraava lehden numero on luvattu toukokuussa. Aktiivit vapaa-ajattelijat lukevat nykyään alan uutiset ateistisesta mediasta. Uutisen Karkkilan Vapaa-ajattelijain erosta julkaisi ensimmäisenä Suomen Ateistiyhdistys ry:n verkkolehti Jumalaton.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?