ERJA SALLINEN VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON LIITTOHALLITUKSEN VARAJÄSENEKSI (17.4.2013)

Vapaa-ajattelijain liitto ry:n liittohallituksessa (LH) on pidemmän aikaa ollut täyttämättä kaksi varajäsenen paikkaa: Varsinainen jäsen Kari Pasasen (Keski-Suomen Vapaa-ajattelijat ry) henkilökohtaisen varajäsenen paikka, jolle Lahden liittokokouksessa 10.7.2011 oli valittu Kristian Virtanen (Seinäjoen Vapaa-ajattelijat ry) ja varsinainen jäsen Marko Lakkalan (Oulunseudun Vapaa-ajattelijat ry) henkilökohtaisen varajäsenen paikka, jolle liittokokouksessa oli valittu Niko Saarinen (Raision Vapaa-ajattelijat ry, RVA). 

Liittovaltuuston (LV) kokous 27.10.2012 ei täyttänyt vapaita paikkoja vaan päätti, että täyttö siirretään seuraavaan LV:n kokoukseen. Nyt Kari Pasasen varajäsenen paikka on edelleen täyttämättä, mutta Marko Lakkalan varajäsenen paikalle on valittu Erja Sallinen (Turun Vapaa-ajattelijat ry, TUVA). 

Liiton sääntöjen mukaan LV:lla on oikeus täyttää vapautuneita paikkoja liittokokouskauden aikana ottaen huomioon mitä LH:n jäsenten valinnasta on liiton säännöissä sanottu. Sääntöjen mukaan myös LH:n varajäsenet "pyritään valitsemaan tasapuolisesti eri puolilta maata". 

Turun Vapaa-ajattelijoille kolmas hallintopaikka

TUVA tilitti liittomaksun vuodelta 2012 102 jäseneltä. Liiton 27 jäsenyhdistyksen joukossa TUVA on jäsenmääränsä perusteella viidenneksi suurin yhdistys. 

Lahden liittokokouksessa jäsenyhdistykset jaettiin kahteen kastiin. Ensimmäisen kastin yhdistysten ehdokkaita valittiin luottamustoimiin, useat yhdistykset saivat useammankin luottamushenkilöpaikan. Toisen kastin yhdistyksille luottamushenkilöpaikkoja ei annettu, ei edes varapaikkoja. Jälkimmäiseen kastiin jäi kymmenen jäsenyhdistystä. 

Niko Saarisen paikka oli RVA:n ainoa luottamushenkilöpaikka. Näin liiton hallinnosta ulos suljettujen yhdistysten määrä nousi yhteentoista. 

TUVA puolestaan nauttii suosintaa. Liittokokouksessa TUVA:n jäsen Mikko Mäkinen  valittiin LH:n varsinaiseksi jäseneksi ja TUVA:n jäsen Antti Ellonen hänen henkilökohtaiseksi varajäsenekseen. Nyt TUVA sai siis kolmannen luottamuspaikan, vieläpä samasta toimielimestä. 

Pyrkimystä alueellisen edustavuuden noudattamiseen ei ollut. Katson, että luottamushenkilöpaikkojen keskittäminen näin suuressa määrin esimerkiksi TUVA:lle, kun 11 jäsenyhdistystä on vailla edustusta liiton hallinnossa, on liiton sääntöjen vastaista ja tietysti epäasiallista.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?