YLIOPISTON LUKUVUODEN AVAJAISISSA MYÖS TUNNUSTUKSETON TILAISUUS (3.9.2012)

Helsingin yliopiston lukuvuoden 2012-2013 avajaiset ma 3.9.2012 sisälsivät kiinnostavan uutuuden. Yliopiston päärakennuksessa klo 12 pidetyn virallisen avajaisjuhlan jälkeen oli perinteinen (ekumeeninen) jumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa ja nyt myös tunnustukseton tilaisuus Kansalliskirjastossa.

Kuten olen uutisoinut, jo vuonna 2010 Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiojumalanpalvelukselle oli tunnustukseton vaihtoehto.

Uuden vaihtoehdon, tunnustuksettoman tilaisuuden, luominenkaan ei anna yliopistolle oikeutta tukea valtionkirkko(j)a avajaisjumalanpalveluksella. Yliopiston avajaisjumalanpalveluksia on vastustettu Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry:n järjestämissä mielenosoituksissa kuten tällä sivustolla on kerrottu (2006, 2007, 2008, 2009).

Päärakennuksesta ylös Unioninkatua astelleen kulkueen kärjestä yliopiston johtoväestä tunnustuksettomaan tilaisuuteen kääntyi ainakin kansleri Ilkka Niiniluoto. Toisaalta suhteellisen harva toimi hänen laillaan. Mutta ehkäpä ne, jotka eivät olisi osallistuneet jumalanpalvelukseen, jättäytyivät pois koko kulkueesta kuten ennenkin.

    Kulkueen kärki laskeutuu yliopiston pääovesta Unioninkadulle. Hopeavaltikoita kantavien kursorien takana kansleri Ilkka Niiniluoto ja punaisessa viitassa rehtori Thomas Wilhelmsson. Kuva: Kimmo Sundström.

    Kansleri Niiniluoto kääntyy ensimmäisenä kohti Kansalliskirjaston pääsisäänkäyntiä (kulkueen pääosan kääntyessä vastakkaiseen suuntaan kohti Tuomiokirkkoa). Kuva: Kimmo Sundström.

Kulkueen jo loputtua menin yliopistolaisena, ateistina ja sekularistina tutustumaan tunnustuksettomaan tilaisuuteen Kansalliskirjaston Kupolisaliin. Olen pahoillani mahdollisesti aiheuttamastani häiriöstä, sillä myöhästyin hieman ja tilaisuus oli juuri ehtinyt alkaa.

Tervetuliaissanat lausui professori Patrik Scheinin, joka on käyttäytymistieteellisen tiedekunnan dekaani. Hän mainitsi nimeltä kansleri Niiniluodon. Tämän jälkeen esiintyi taitavasti kitaroin ja lauluin Duo Solaz. Professori Jarkko Hautamäki, käyttäytymistieteellisestä tiedekunnasta hänkin, piti juhlapuheen aiheenaan yhteisöllisyys. Seurasi hyvin omaperäinen Theatre Group Krepskon mimiikkaesitys "Puolalainen tango kolmelle". Duo Solaz esitti lopuksi vielä kolme kappaletta, huipennuksena Malagueña Salerosa. Professori Scheinin antoi lopuksi ohjeen poistua epämuodollisesti, ei kulkueena. Yleisöä oli sopivasti niin paljon kuin laskujeni mukaan tuolejakin, noin 50.

Tunnustukseton tilaisuus (icke-konfessionella ceremonin, non-denominational ceremony) oli siis sinänsä hyvin onnistunut.

Viralliseen avajaisjuhlaan olen itse pari kertaa osallistunut, mutta kirkkoon en tietenkään silloin astellut. Entä miten menettelisin vastaisuudessa? Eikö voitaisi väittää, että tunnustuksettomaan jatkotilaisuuteen osallistumalla oikeuttaisin samalla kirkollisen jatkotilaisuuden? Tunnustuksetonta tilaisuuttahan ei tietenkään järjestettäisi, ellei olisi tuota jumalanpalvelusta rinnalla, sillä avajaistilaisuus yliopiston juhlasalissa olisi sinänsä riittävä. Mutta vastustan joka tapauksessa jumalanpalvelusta valtiollisen yliopiston lukuvuoden avajaisten virallisena, joskin vapaaehtoisena osana, sillä se ei sovi yhdistyksemmekin tavoitteena olevaan maalliseen valtioon, jossa vasta uskonnonvapaus voi toteutua.

Myönnän, että niille yliopistolaisille, ja tarkoitan nyt opettajia ja hallintohenkilökuntaa, jotka tulevat avajaistilaisuuteen ja sitten haluavat välttää laitostensa työtehtävät vielä koko iltapäivän ajaksi ja jotka ovat ehkä jopa joutuneet vastentahtoisesti edustamaan yliopistoa perinteisessä avajaisjumalanpalveluksessa ja kulkueessa sinne, on nyt kelvollinen vaihtoehto. Kunnes kirkko on saatu erotettua yliopistosta ja yliopisto kirkosta.

Jouni Luukkainen


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?