MIELENOSOITTAJAT: KIRKKO IRTI YLIOPISTOSTA (7.9.2009)

Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus (HYPROM; 145882, perustettu 16.1.1986) järjesti viime vuoden tapaan yliopiston avajaispäivänä 7.9.2009 mielenosoituksen. Sen tarkoituksena oli taas protestoida valtiokirkon ja maamme suurimman tiedeyliopiston kytköstä. Kytkös ilmenee erityisen selvästi siinä, että Tuomiokirkossa pidettävä jumalanpalvelus on osa yliopiston avajaisten virallista ohjelmaa. 


Mielenosoittajat Teuvo Kantola (vas.), Janne Vainio, Jouni Luukkainen, Tapio Tukiainen, Outi Heikkilä ja Laura Pohjalainen.

Mitään mainittavaa uutta ei tapahtunut edellisvuoteen verrattuna. Mielenosoitus oli ilmoitettu alkavaksi kello 12.15. Poliisikin tuli paikalle vasta 20 minuuttia tämän jälkeen. Kun mielenosoituspaikka oli sama kuin edellisellä kerralla, mielenosoittajia oli alle kymmenen eivätkä yliopiston kirkkoväki ja papit osoittaneet mitään aggressiivisuuden merkkejä, poliisi ei tullut lainkaan juttelemaan mielenosoituksen järjestäjien kanssa. 

Vähän ennen mielenosoitusta oli ripotellut hieman vettä, mutta mielenosoituksen aikana oli sateeton, hyvä syyssää. Kulkue oli jokseenkin samanlainen kuin aiemminkin. Sitä johtivat juhlamenojen ohjaajat ja heidän jäljessään tulivat tummassa puvussa kansleri Ilkka Niiniluoto parinaan punaiseen viittaan sonnustautunut rehtori Thomas Wilhelmsson. 


Kulkueen kärki eteni mallikkaasti heti Unioninkadun Senaatintorin puoleiseen laitaan ja sitä pitkin mielenosoittajien ohitse kääntyäkseen sitten oikealle kirkon länsipäädyn kohdalla. Pian kärjen jälkeen koreografia muuttui heikommaksi. Kirkkoväki kääntyi yliopiston päärakennuksen portailta heti vasemmalle rakennuksen sivuitse menevälle jalkakäytävälle kulkien tätä pitkin Yliopistonkadun ja Unioninkadun risteykseen saakka. Risteyksessä se ylitti suojatietä pitkin Unioninkadun mielenosoittajien kohdalla tai näistä hieman ylempänä. Tämä ei ollut niin arvokasta menoa kuin kulkueen alkupään taivallus. Ehkäpä kulkue tarvitsisi lisää ohjausta? Poliisi oli sulkenut Unioninkadun liikenteen kulkueen kirkkoon menon ajaksi, joten kaikki olisivat voineet turvallisesti kävellä kadulla koko matkan käyttämättä jalkakäytävää. 


Kulkue ohittaa mielenosoittajat. Kylteissä lukee Tiedettä - ei taikamenoja! ja Kirkko irti yliopistosta sekä banderollissa Kirkko irti valtiosta!

Mielenosoituksen järjestäjähenkilönä toimi Janne Vainio. Hän jakeli mielenosoituksesta kertovaa tiedotetta ohikulkijoille. Ulkomaalaiset tulivat kyselemään mitä mielenosoitus koskee ja saivat selityksen englanniksi. 


Janne Vainio jakelee tiedotetta ohikulkijoille.

Mielenosoittajat olivat Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n, Prometheuksen, Tampereen vapaa-ajattelijat ry:n ja Helsingin Humanistiyhdistys ry:n jäseniä. Geologian opiskelija Laura Pohjalainen ei ollut vielä liittynyt mihinkään yhdistykseen. Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n (HVA) jäseniä ei näkynyt. Vapaa-ajattelijain bussimainoskampanjan kampanjapaitaan pukeutunut Tapio Tukiainen kertoi hakeneensa tuon yhdistyksen jäseneksi. Kymmenien jäsenhakemusten joukossa Tukiaisen jäsenhakemus oli ainoa, joka hylättiin. Kun Tukiainen on toiminut aktiivisesti ateismin puolesta ja pitänyt vapaa-ajattelijoiden kampanjapaitaakin toukokuussa syyskuuhun asti, hän on ehkä kelvoton henkilö HVA:n jäseneksi. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?