ATEISTINEN MIELENOSOITUS YLIOPISTOLLA (11.9.2006)

Helsingin yliopiston avajaisia vietettiin 11.9.2006. Niihin kuuluu myös jumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa. Tämän kirkon ja yliopiston sidosta arvostelevan mielenosoituksen järjesti Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry. Osanottajien ohikulkijoille jakamassa esitteessä kerrotaan, että tapahtuma on mielenosoitus "akateemisia taikamenoja vastaan". Yhdistys katsoo, ettei yliopiston pidä kouluttaa ketään uskonnollisiin "työtehtäviin". Pappiskoulutus tulisi jättää uskonnollisten yhteisöjen huoleksi.

Mielenosoittajat olivat laillisuuslinjalaisia ateisteja tamperelaista Teuvo Kantolaa lukuunottamatta. Vapaa-ajattelijain liiton hallituksen jäseniä tai Helsingin Vapaa-ajattelijain jäseniä ateistinen mielenosoitus Helsingin sydämessä ei kiinnostanut.

Mielenosoittajat kantoivat sinistä banderollia, jossa luki "Kirkko irti valtiosta!" Lisäksi heillä oli kolme plakaattia, joissa luki "Valtio irti kirkosta", "Kirkko irti yliopistosta" ja "Tiedettä - ei taikamenoja!" Myös lukuisat turistit katselivat ja valokuvasivat mielenosoitusta.

Tapahtuma sujui rauhallisesti. Yliopiston päärakennuksen vanhan puolen pääovesta ulos tullut kulkue käveli kauniissa säässä haluttoman oloisena noin 150 metrin matkan kirkkoon käyden sisään kirkon länsisiiven ovesta. Kulkueen kärjessä oli kaksi siniviittaista ohjaajaa ja heti heidän jälkeensä yliopiston kansleri Kari Raivio sekä punaisessa viitassaan yliopiston rehtori Ilkka Niiniluoto. Heitä seurasi mustiin pukeutuneita professoreita, muuta yliopiston henkilökuntaa ja lopuksi joitakin opiskelijoita. Poliisi oli katkaissut Unioninkadun liikenteen kirkkoon menon ajaksi. Taitaa olla niin, että poliiseistakin on tullut ateisteja, koska he käyttäytyivät hyvin asiallisesti ja ammattitaitoisesti turvaten ateistien mielenosoitusoikeutta. Kun kulkueen loppupään opiskelijat olivat päässeet tuomiokirkkoseurakunnan tontille, poliisi normalisoi liikenteen Unioninkadulla.

Kimmo Sundström


Yliopiston kirkkoväki matkalla tuomiokirkkoon. Punaisessa viitassa rehtori Ilkka Niiniluoto ja hänen vierellään kansleri Kari Raivio.


Mielenosoittajat Janne Vainio (vasemmalla, mustat housut), Timo Andersson (harmaat housut), Jouni Luukkainen (vihreä paita) ja Teuvo Kantola (harmaa parta).

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?