SÄRJEN PÄÄ KUOPATAAN (23.12.2009)

Rikkaalla nulikalla on monta nimeä – Järjettömyyden Ääni, Kiekulan Köhhääys, Särjen Pää tai Särjen Pääni. Nyt Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n (HVA) julkaisema lehdykäinen, Järjen Ääni (2002-2009), kuopataan. Kukkosreliikin kuolema ennustettiin maaliskuussa

Lehden lopetus on ollut vaiheessa jo jonkin aikaa. Numeron 1/2009 päätoimitti vielä Marketta Ollikainen ja taittoi LavengriPress. Numero oli vielä akselivaltojen, HVA:n ja Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry:n (KAVA), yhdessä julkaisema. KAVA on koko ajan ollut se apupyörä hankkeessa. Kesällä saatu numero 2/2009 oli uudistunut ulkoasultaan, ja KAVA oli tiputettu pois. 

Akseli poikkesi keväällä 2009. HVA:ssa oli pj Juha Kukkosen tilalle valittu jo 14.12.2008 uudeksi pj:ksi Jussi K. Niemelä. KAVA:n jäsen Eino Huotari oli Vapaa-ajattelijain liittohallituksen enemmistön mielestä vihdoin todettu kelvottomaksi talvella 2009, eikä Huotari myöskään hyväksynyt Karkkilasta kotoisin olevan liiton toiminnanjohtaja Paula Vasaman 12.5.2009 saamia potkuja kuten Niemelä; akselivallat joutuivat erilleen. 

Kesänumeron päätoimitti HVA:n Susanna Niinimäki ja taittoi (samoin HVA:n) Jarmo Niinimäki. Etusisäkanteen oli vaihdettu vapaa-ajattelijain kuolinilmoitusmerkki valkoisena. Kesänumero lupasi syksyksi lehden kaksoisnumeron, joka jää Susanna Niinimäen mukaan ”maailmanhistorian” viimeiseksi Järjen Ääneksi. 

Katse eteenpäin 

”Katse eteenpäin” on liiton julkaisemassa Vapaa Ajattelija –lehdessä aika ajoin toistunut motto. Siinä lehdessä sillä tarkoitettiin asiaintilaa, jossa vasemmalla takajalalla ruopaistaan jätöksien päälle vähän sammalta ja roskaa. Vanhoja ei enää saa tonkia. Riittää, kun muistetaan jostain keksitty syntipukki. Jätöskasan aikaansaajat palkitaan ansiomerkein ja heistä julkaistaan lehdessä kuva, jossa he hymyilevät ja näyttävät normaaleilta. Sitten katsotaan eteenpäin, mutta ei tunnisteta, että siellä on risukasa. 

Myös Särjen Pään hautajaisnumeron kannessa on tämä sama motto. Mutta ehkä sillä on nyt eri merkitys. Numeron on taas päätoimittanut Susanna Niinimäki. Susanna ja Jarmo Niinimäen taittama numero on siisti ja ilmeikäs. Kaksoisnumeron sivuluku on 28 ja mukana on uusiakin kirjoittajia. Yhtään Juha Kukkosen kirjoitusta numerossa ei ole. 

Yhdistyksen tiedotus tulee siirtymään suuremmassa määrin nettiin ja sähköpostitiedotteiden suuntaan. Paperisia tiedotteita postitse päätoimittaja kuitenkin lupaa 4-6 vuodessa, ”tarpeen mukaan”. 

Särjen Pään elämä loppuu säädyllisesti uusien ja uudistusmielisten hauturien toimesta. Mutta kokonaisuutena ottaen lehti kuuluu vainajiin, joita ei tulla kaipaamaan. 

Parempaa kalaonnea Uudelle Vuodelle 2010. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?