HUMANISTI ILMESTYI PITKÄN TAUON JÄLKEEN (3.5.2011)

Suomen Humanistiliitto ry taapertaa lehtensä julkaisemisessa samoja latuja kuin Vapaa-ajattelijain liitto ry. Vapaa Ajattelija –lehden numero 4/2010 saapui lukijoille 20.12.2010, kun vuosikerran piti sisältää kuusi erillistä numeroa. Päätoimittaja Jussi K. Niemelän lopetettua myös Humanistin päätoimittamisen, lehden numerot 3/2010 ja 4/2010 jäivät ilmestymättä viime vuonna. 

- ”Humanistin numero 3/2010 ilmestyi syksyllä 2010 jäsenkirjeen ja oheen laitetun kirjan muodossa, joka siis postitettiin jäsenille. Varsinaista lehden numeroa ei siis tuolloin ilmestynyt.”, kertoo uusi päätoimittaja Heta Saxell. 

Lausunnosta ei ilmene saivatko myös lehteä tilaavat ei-jäsenet mainitun kirjan. 

Julkaisutaukoa kertyi noin kahdeksan kuukautta. Vuosikerta sisältää neljä erillistä numeroa. Vapaa Ajattelija huijasi vapaa-ajattelijayhdistysten jäseniä ja tilaajiaan, kun vuoden 2010 viimeiset numerot julkaistiin vain 40-sivuisena kaksoisnumerona 5-6/2010. Luvattuun vuosikertaan verrattuna sivuista leikattiin 12,5 prosenttia. Humanistin neljästä numerosta jäi nyt yksi julkaisematta. Itse toivon, että numero 3/2010 vielä julkaistaisiin. On vähäinen haitta, että numerot ilmestyisivät epäjärjestyksessä siihen verrattuna, että vuosikerrasta jää kokonaan pois yksi numero. 

Vanhaan tapaan lehti ilmoittaa, että irtonumeroita saa ostaa Akateemisen Kirjakaupan Keskuskadun myymälästä, Helsingissä. Myymälässä ei kuitenkaan ole lehteä, ei myöskään yhtään sen vanhaa numeroa. Humanisti saa valtion jakamaa kulttuurilehtitukea, jonka ehtona on, että lehti on vapaasti saatavissa. 

29.4.2011 lukijoille saapunut numero 4/2010 päättänee Humanistin julkaisuvuoden, ellei numeroa 3/2010 tule. Lehti on ensimmäinen uuden päätoimittaja Heta Saxellin julkaisema numero. Uuden numeron pääkirjoituksen otsikko on Radikaali humanismi. Päätoimittajan perusarvoja ovat yhtäläiset ihmisoikeudet, tasavertaisuus ja oikeudenmukaisuus. Tavanomaista ihmisetuilua siis. Eduskuntavaalit järjestetään kuulemma sitä varten, että yhteiskunta on olemassa kaikkia jäseniään varten. Miksiköhän kaikkien ”suurten puolueiden” vaalikannatus jäi kauaksi 29,6 prosentista, mikä oli äänestämättä jättäneiden äänioikeutettujen määrä? 

Suomalainen humanismi on jo kauan ollut melkein kokonaan valtion varoin ylläpidettyä nössöilyä ja osaksi myös uskonnottomien etujen vastaista toimintaa. Lehden annissa ei näy uutuuksia tai muutosta ja kirjoittajista on pulaa. Uuden päätoimittajan kirjoitukset täyttävät kirjoituksille varatusta tilasta n. 40 prosenttia. Heta Saxell on kirjoittanut aiemmin myös Vapaa Ajattelija –lehteen. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?