VAPAA AJATTELIJAN KAKSOISNUMERO ON OHUKAINEN (30.1.2011)

Vapaa Ajattelija –lehden julkaisuvuosi 2010 päättyi 28.1.2011, kun vuosikerran viimeinen numero saapui lukijoille. Julkaisuviivettä kirittiin umpeen julkaisemalla kaksoisnumero 5-6/2010. Normaalin numeron sivuluku on 32, nyt saatu kaksoisnumero on ohukainen, vain 40 sivua. 

Kustantaja, Vapaa-ajattelijain liitto ry, lupasi tilaajille ja lukijoille kuusi erillistä numeroa eli 192 sivua. Lukijat saivat 168 sivua, heiltä huijattiin 12,5 prosenttia sivuista. Liiton mainetta tämä ei nakerra, liitto tiedetään ennestään huijarien ja varkaiden pesäksi. 

Liiton puheenjohtajan tehtäviä hoitava varapuheenjohtaja Robert Brotherus on itse lehden vastaava päätoimittaja. Hän ei saanut ohjatuksi lehdelle niin paljon resursseja, että se olisi voinut ilmestyä kuutena numerona ja että parhaista jutuista olisi maksettu edes jotakin. Parannusta on toki se, että uusi toimitussihteeri Tiina Raevaara nyt saa jonkinlaisen palkkion. Liitto ei ole julkistanut palkkion määrää. 

Ei palkkioita kirjoittajille 

Kun kirjoituspalkkioita ei makseta, se näkyy heti kirjoittajakunnan kaventumisena ja tason laskuna. Numerossa 5-6/2010 on esimerkiksi yli viisi sivua Esa Ylikosken juttuja. Ylikoski ei ymmärrä katsomusopetuksen vähemmistösuojaa, vaan ajaa ET:n avaamista kaikille, mikä johtaisi ET:n radikaaliin heikkenemiseen nykyisestä. Ateistien olisi tällöin vaadittava ateismin opetusta uskonnottomille oppilaille. Ylikoski propagoi Vapaa-ajattelijain liiton nykyistä linjaa, joka syntyi liiton lakatessa olemasta uskonnottomien etujärjestö. 

Sivusto www.et-opetus.fi on sekin siirretty vapaa-ajattelijoilta Vakaumusten tasa-arvo VATA ry:n ylläpidettäväksi eikä ole enää vapaa-ajattelijatoimintaa. Sivun kautta on levinnyt lehdistöön ja muuallekin myös virheellisiä tietoja elämänkatsomustiedosta. Nyt myös Vapaa Ajattelija –lehti levittää näitä virhetietoja. 

Oppositiokirjoitus 

Lehti on, tavoistaan poiketen, julkaissut myös oppositiokirjoituksen Keskustelua-palstalla. Siinä Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry:n puheenjohtaja Kim Sjöström esittää kolme liiton linjan vastaista näkemystä: 

1. Katsomusopetusta ei tarvita kouluissa lainkaan tilanteessa, jossa uskonnon opetus poistuu koulusta; 
2. Koulujen katsomusopetuksen tai etiikan opetuksen ei tule olla yhteistä kaikille; 
3. Koulujen arvokasvatuksen laadusta päättäminen ei kuulu valtiolle. 

Nähtävästi toimitussihteeri Raevaara on ottanut kirjoituksen lehteen, ja päätoimittaja Brotherus on torkkunut. Jos halutaan siirtää huomio pois kirjoituksen sisällöstä, sen ottamista lehteen voidaan perustella sillä, että Sjöström on aktiivi kirjoittaja, kun taas ainakaan jäsenyhdistysten asioista kirjoittavia muita aktiiveja ei ole. Paha juttu, kun liittoon sentään kuuluu 27 jäsenyhdistystä (jäsenyhdistysten luettelosta sivuilla 38-39 puuttuu Vaasan Vapaa-ajattelijat ry). 

Liiton toimisto on suljettu 

Liiton toimisto on lehden mukaan ”avoinna arkisin klo 11-15”. Tosiasiassa toimisto on ollut suljettu 15.12.2010 lukien, jolloin järjestösihteeri Joni Pelkonen jätti työnsä. Toimiston ovisyvennyksessä ollut väärä tieto aukioloajoista poistettiin tammikuun alussa. 

Aika ajoin toimistossa käydään korjaamassa pois liitolle tullut posti, ei kuitenkaan joka päivä. 

Tämän kirjoittajan toivomaa hallitusjäsenten talkoilua ei ole havaittu paitsi harvoin muutaman luottamushenkilön (ainakin Pekkalin ja Tauno Lehtonen) osalta. Osa hallituksen jäsenistä asuu niin lähellä toimistoa, että talkoilu olisi hyvin mahdollista. Brotherus asuu Helsingissä, hän voi talkoilla. Pääsihteeri Eino Huotari asuu Karkkilassa (63 km Helsinkiin), hän voi hyvin talkoilla. Matka Karkkilasta Helsinkiin kestää noin tunnin, henkilöautolla vähemmin. Hallituksen varajäsenistä taloudenhoitaja Heljä Pekkalin asuu Kuusankoskella. Sieltäkin on mahdollisuus talkoilla (Kuusankoskelta Kouvolaan on 12 km, josta Allegrolla tunti ja vartti Helsinkiin). Karkkilalainen Erkki Hohenthal, porvoolainen Aimo Törmänen, tuusulalainen Lasse Pylkki ja helsinkiläinen Paula Vasama-Everest-Phillips ovat kaikki sopivia talkoolaisia. Vasamaa hallitus ei kuitenkaan hyväksyne talkoolaiseksi, vastahan hänelle 2009 annettiin potkut. 

Liittovaltuustossa on lisää talkoovoimaa: Teuvo Kantola, Arto Tiukkanen sekä Janne Vainio asuvat kaikki Helsingissä ja Jorma Snellman Karkkilassa. Varajäsenet Ulla Kindstedt (Karkkila), Jaakko Wallenius (Lohja) ja Esa Ylikoski (Vantaa) ovat käypiä talkoolaisia. Jos nämä henkilöt tekisivät kukin 1-2 päivää talkoita kuukaudessa, toimisto voitaisiin pitää auki maanantaista perjantaihin ja asianmukaisella työnjaolla työt tulisivat hoidetuiksi. 

Uutuus on toimiston ison näyteikkunan lasissa tammikuun alusta lähtien ollut uloste. Sitä ei kukaan ole katsonut tarpeelliseksi siivota pois. 

Numeron 1/2011 lehti lupaa maaliskuussa.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?