VAPAA AJATTELIJA ILMESTYI PITKÄN TAUON JÄLKEEN (21.12.2010)

Elokuun loppupuolella kerrottiin, että Vapaa Ajattelija –lehden numeron 4/2010 ilmestyminen viivästyy

Viivästyminen johtui päätoimittaja Jussi K. Niemelän ajan vieneestä suomennostyöstä. En tiedä, miksi kustantajan hallitus ei suunnannut lisäresursseja lehden toimittamiseen niin, että numerot olisivat voineet ilmestyä kahden kuukauden säännöllisin väliajoin. 

Lokakuussa toimitussihteeriksi nimettiin Tiina Raevaara. Lisättäköön, että hänellä on Keski-Uudenmaan Vapaa-ajattelijat ry:n jäsenyyden lisäksi myös kesällä hankittu Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n jäsenyys. 

Raevaaran toimittama numero 4/2010 saapui lukijoille 20.12.2010. Vapaa Ajattelija alkoi ilmestyä syksyllä 1945. Vuosien varrella on nähty monenlaista kompurointia ja myös kaksoisnumeroita on aika ajoin julkaistu. Syynä tähän on ollut toimittajien uupuminen, julkaisuviipeen kiinni kurominen, rahapula tai näiden syiden yhdistelmät. Numero 3/2010 ilmestyi kesä-heinäkuun vaihteessa ja nyt nähty yli viiden ja puolen kuukauden julkaisutauko on ennätys sekin lehden historiassa. 

Vapaa Ajattelija 4/2010


Numero 4/2010 on jälleen siisti sekä huolella taitettu ja oikoluettu. Pääjutussa ollaan vielä kevyillä kesäpäivillä. Niistä on julkaistu kuuden sivun kuvajuttu koostuen pääasiassa Jarmo Niinimäen 11 valokuvasta. Myös lehden etukannessa on Niinimäen valokuva kesäpäiviltä. Päätoimittajan homma on siirtynyt varapuheenjohtaja Robert Brotherukselle, joka näkee Suomessa liberaalipiispoja. Jumalasta vapaa-ajattelijat kinaavat radiossa, uskontojen paremmuutta punnitaan, löytöretki suuntautuu Raamattuun, sarjakuvassa ristikirjalle löydetään höytykäyttöä ja Ilkka Pyysiäisen uudesta kirjasta Jumalaa ei ole saadaan luettavaksi kirja-arvostelu. Uskonto antaa virikettä vapaa-ajattelijoille. 

Poikkeuksellista on, että lehti julkaisee jutun oikeudenkäynnistä entistä toiminnanjohtajaansa vastaan. Yleensä ikävät asiat on pimitetty. Oikeudenkäynti oli riitaisan liiton huippuhetkiä ja ennen näkemätön asia vuonna 1937 perustetun liiton historiassa. 

Eronnut liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä kutsui taannoin kaittaviaan hörhölaumaksi, mitä jotkut pitävät leimaamisena. Hörhöt haluaisivat mieluummin olla ”iloisia veikkoja ja sisaria”. Eivät he kuitenkaan olleet iloisia - eivät edes kohtuullista useamman lasillisen jälkeen. 

Vuoden viimeiseksi numeroksi on luvattu kaksoisnumero 5-6/2010, joka ilmestyy ensi vuoden puolella, varmasti jo ennen vappua.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?