KIRJAJUPAKKA (21.2.2011)

Kesällä 2010 Vapaa-ajattelijain liiton toimistossa, Helsingissä, näytti silminnäkijän mukaan tältä:

”Työpöydät sekaisin, lattia roskien ja lian peittämä, takahuoneessa vanhojen pitsojen ja pölyisten kirjojen hajua, etuhuoneen lattialla raamattuja ja muita uskonnollisia kirjoja sikinsokin.” 

Jotkut ovat sitä mieltä, ettei toimistotyöntekijää tarvita. Hoidetaan työt vain ”etänä” ja hajautetusti. Onkohan esim. sellainen PutzenOffice-tietokoneohjelma jo keksitty, jolla toimiston voisi siivota vaikka Tampereelta käsin etätyönä? 

Puheenjohtaja Niemelän kirjaostot 

Vaihtelua vapaa-ajattelijoiden elämään toivat kirjaostot, kun liiton silloinen puheenjohtaja Jussi K. Niemelä alkoi täydentää urakalla liiton kirjastoa. Ostettiin tieto- ja kaunokirjoja sekä myös musiikkivideoita ja levyjä. Kirjajupakkaa selostettiin viime marraskuussa ennen liittovaltuuston kokousta ja sen jälkeen. Lukijan kannattaa kerrata nämä kirjoitukset. 

Tilintarkastajan mukaan kirjoja hankittiin siis kesällä (heinäkuussa) 2010 10.844 eurolla, kun budjettiin oli varattu tähän tarkoitukseen vain 2.000 euroa. 

Liittovaltuusto: punaiselle mentiin 

Liittovaltuuston mukaan heinäkuun kirjaostot olivat 10.845 euroa. Ilman liittohallituksen päätöstä enintään 20 prosentin budjettiylitys on sallittu. Näin punaisen puolelle mentiin 10.845 – (2.000 + (0,2 x 2.000)) = 8.445 euroa. 

Ylimääräinen liittovaltuuston kokous 20.11.2010 valitsi raadin sen selvittämiseksi mitkä kirjat jäävät liitolle, mitkä taas jäävät Niemelän lunastettaviksi. Raadin jäseniksi valittiin Eino Huotari, Heljä Pekkalin, Jorma Snellman ja Janne Vainio. 

Kirjaraadin tulos ja päätös 

Kirjaraati teki työtään. Vaikka tuhansien eurojen suuruinen kirja-asia on liiton varoissa iso juttu, liitto ei totuttuun tapaansa ole tiedottanut asiasta mitään. Kuitenkin kirjaraadin työstä on saatu jotain vihiä. Raati otti sen linjan, että liitto pitää kirjoista vain tietokirjoja, eikä niistäkään kaikkea mitä Niemelä oli ostanut. Liittovaltuuston asettama raati siis käveli liittohallituksen oman näkemyksen yli. Liittohallitushan oli 4.9.2010 päättänyt, että liitolle jää uskontoon, filosofiaan ja etiikkaan liittyvä kirjallisuus sekä yleisteokset. Raati hyväksyi liitolle suppeamman määrän kirjoja. 

Loppujen lopuksi kaikkien ostosten yhteismääräksi saatiin 10.970,82 euroa. Niemelälle lähetetyn laskun suuruudeksi tuli 7.273,53 euroa, joka vaadittiin maksettavaksi kuukauden sisällä. Liiton ostojen määräksi jäi 3.697,29 euroa. 

Kirjojen lisäksi Niemelä sai lunastaa liitolta kannettavan MacBook-tietokoneen 300 eurolla (kone oli kuulemma uutena maksanut vähän alle 1.000 euroa). 

Niemelä yllättyy 

Niemelä on kertonut olevansa vähävarainen ja pienituloinen henkilö. Hänellä on kuitenkin erittäin hyviä ja rakkaita ystäviä. Yllätyksekseen Niemelä sai kuulla, että Vapaa Ajattelija –lehden toimitussihteeri Tiina Raevaara oli maksanut liitolle Niemelälle tulevista tuotteista 7.500 euroa. 

Niemelä vaati liittoa palauttamaan Raevaaralle tämän maksaman summan. Liittoa kuitenkin kiinnostaa enemmän saatu maksu kuin laskun maksaja. 

Liittohallitus totesi, että kirjaston kirjat ovat ”pääosin” lainattavissa toimistosta. Toimisto on tosin ollut suljettu 15.12.2010 alkaen.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?