VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON JÄTTÄVÄ PUHEENJOHTAJA KAJ TORRKULLA MYÖNTÄÄ MONIA LIITON TEKEMIÄ VIRHEITÄ (11.8.2020)


Kaj Torrkullan kirjoitus Terve, ja kiitos kaloista (1.8.2020) julkaistiin Vapaa-ajattelijain liiton sivulla. 

Katsotaan, mitä seikkoja Torrkulla otti esille. 

(1) Hallinnollinen taakka

Torrkulla myöntää tämän. 

Liittohallitus ei ole kyennyt lievittämään taakkaa paitsi rikkomalla sääntöjä ja jättämällä esimerkiksi liittokokousvuoden kevään liittovaltuuston kokouksen koollekutsumatta. Jos kokous olisi liittokokouksen mielestä turha, liittokokouksen tulisi muuttaa liiton sääntöjä. Muuten sääntöjä tulee noudattaa. 

Torrkulla valittaa, että tehtävät kasaantuvat nimenomaan nimenkirjoittajille. 

Hallitus olisi voinut lievittää ongelmaa tai poistaa sen nimittämällä määrättyjä nimenkirjoittajia. Tarvittaessa näiden nimenkirjoitusoikeutta olisi voitu rajoittaa. Hallitus ei osannut toimia näin. 

(2) Tehtävien hoidon keskittyminen

Tehtävien hoidon keskittyminen myönnetään, sitä jopa valitetaan. 

Vapaa-ajattelijain liiton toimintatapana on kuitenkin jo pitkään ollut tehtävien (ja samalla vallan) voimakas keskittäminen, mikä on vierasta vapaa-ajattelulle. Sen juuri lienee puoluepolitiikassa. Olemme huomanneet, että esimerkiksi puoluejohtajan pitäisi samaan aikaan olla myös ministeri, jos hänen puolueensa kuuluu hallitukseen. Muutoin puoluejohtajaa aletaan kammeta syrjään. 

Vajariliitossa tämä näkyy muun muassa pääsihteerin ja Vapaa Ajattelija -lehden päätoimittajajuuden keskittämisenä samalle henkilölle. Kauan sitten ei ollut näin. Minäkin olin joskus lehden päätoimittaja, vaikken koskaan ollut enkä edes pyrkinyt liiton puheenjohtajaksi. Muutos tapahtui jo kauan sitten autoritaaristen keskittäjien toimesta. 

(3) Liiton toimitilassa oli kenties Suomen kallein kaapelimodeemi

Syynä olivat liiton tekemät huonot sopimukset, mistä seurasi kovat laskut. 

On hienoa, että saadaan edes jotain valaistusta siihen, miksi liiton hallintokulut olivat niin valtavat. Kaapelimodeemi yksin ei voi selittää asiaa. Hallinto oli koko liiton lempilapsi ja ohitti jäsenistön palvelun ja kaiken muun. 

(4) Liittohallituksen esityksille vaihtoehtoisia esityksiä liittokokouksessa tehneiden jäsenyhdistysten toiminta oli ”kikkailua ja kiusantekoa”

Tätä asennetta Torrkulla ei myönnä virheeksi. Mutta virhe se tietysti oli. Esityksiä liittokokoukselle saavat tehdä myös jäsenyhdistykset ja näiden yksityiset jäsenet. Jos esitykset eivät miellytä kokousta, ne hylätään. Ei sen kummempaa. 

(5) Länsi-Uudenmaan ateistit r.y.:n ja Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus r.y.:n erottaminen liitosta

Tätäkään Torrkulla ei myönnä virheeksi. Hän katsoo erottamisperusteet päteviksi. 

Torrkulla ei esitä mitään näyttöä sanottujen erottamisperusteiden tueksi kuten ei esittänyt liittohallitus eikä kukaan muukaan. Asiaa käsiteltiin kirjoituksessa Vapaa-ajattelijain liitto jatkaa järjestösotaa omia jäsenyhdistyksiään vastaan – kaksi jäsenyhdistystä erotettiin vastoin sääntöjä (15.5.2018). 

(6) Liitto ei voi tehdä varauksia tulevia kuluja varten kuten esimerkiksi kerran kolmessa vuodessa pidettävän liittokokouksen kuluja varten

On totta, ettei kirjanpidollisia varauksia lasketa sellaisiksi kuluiksi, jotka oikeuttaisivat valtionapuun. Liiton tilinpäätöksessä on kuitenkin muita, valtiosta riippumattomia tuloja ja menoja sen verran, ettei tämä seikka vaikuta valtionavustuksen määrään. 

Näin liitto voi tehdä liittokokousvarauksen niinä vuosina, joina liittokokousta ei ole (esimerkiksi 1/3 arvioidusta liittokokouskulusta). Varaukset puretaan liittokokousvuonna. Olen esittänyt varausten tekoa, mutta liitto on toiminut toisin. 

(7) Sijoitusasuntojen osalta on kertynyt korjausvelkaa

Torrkulla myöntää virheen. Olen kirjoittanut asiasta useasti. Ilmeisesti liitto on myös joutunut tilanteeseen, että Vuokraturva Oy, joka hankkii liitolle tarvittaessa uusia vuokralaisia, on todennut, että käsillä ollut vuokra-asunto oli niin huonossa kunnossa, että se oli vuokrauskelvoton. Vasta tässä tilanteessa liitto joutui ryhtymään asunnon korjaustoimiin. 

On ihmetelty, miksi jonkin asunnon vuokratuotto on yhtäkkiä pudonnut radikaalisti. Normaalisti vuokravirta on vakaa, jopa kasvaa hieman vuosittain. Kun asunto on mennyt huonoon kuntoon ja sitä aletaan remontoida ilman, että se on vuokrattuna, vuokratuotot tietysti tippuvat nopeasti. Asunnon huono kunto on siis syynä vuokratulojen menetyksiin. Tällöin menetys ei johdu esimerkiksi epäonnistuneesta vuokralaisvalinnasta. Sitäkin on liitolle sattunut. 

(8) Liitolla ei ole kunnollista maksukykyä työntekijän palkkaamiseksi

Torrkulla myöntää ongelman. 2000-luvun alussa liitolla oli lähes kaksi kokopäiväisesti palkattua henkilöä ilman, että sitä varten olisi saatu erityisiä tukiaisia. Liittohallitus ei kuitenkaan ollut tyytyväinen asiantilaan. Työntekijöitä alettiin kiusata ja irtisanoa. Jos tilalle palkattiin joku suosikki, hänelle maksettiin heti parempaa palkkaa kuin vanhoille työntekijöille. Hallitus riiteli työntekijäin kanssa. Lopputulos tunnetaan: viimeinen työntekijä irtisanottiin vuoden sairausloman jälkeen. Sen jälkeen ei enää ollut palkkalaisia. 

Hallitus ei osannut hoitaa aatteellisen työn toimeenpanoa oikein eikä ymmärtänyt rooliaan. Siksi se sai hoitaa palkkalaisten tekemät työt itse, mutta epäonnistui siinä. Monet toimintamuodot romahtivat ja katosivat lopullisesti. 

(9) Liittovaltuuston alueellinen edustavuus

Torrkulla pitää liittovaltuuston alueellista edustavuutta perusteltuna. 

Vaikka aiemmin hallitus tahtoi likvidoida koko elimen ja keskittää valtaa itselleen, virhettä ei päässyt tapahtumaan, koska hallituksen esitykset kaadettiin liittokokouksissa. Tämän aikaansaivat monet jäsenyhdistysten edustajat. He huomasivat vihdoin, että heidät itsensä ollaan taklaamassa ulos pelikentältä. 

Torrkulla itse kuuluu Tampereen vapaa-ajattelijat ry:hyn. Suurena yhdistyksenä sitä ei olisi voitu taklata syrjään ilman sen omaa myötävaikutusta, mitä ei tietenkään tullut. On ilahduttavaa, että suuren jäsenyhdistyksen edustaja kannattaa alueellista edustavuutta. Näin monet pieniin jäsenyhdistyksiin kuuluvat henkilöt pääsevät mukaan liiton työhön, vaikka heitä ei kelpuutettaisi liittohallitukseen. 

(10) Liittohallituksen jäsenillä on oltava intoa ja osaamista

Tämä on Torrkullalta oikea vaatimus, ei virhe. 

Liiton ongelmana on ollut, että jäsenistön intoa on vuosikausia lyöty maahan eri keinoin. Miksi joku tällöin haluaisi käyttää osaamistaan liiton hyväksi? 

Vaatimukset noudattaa vain johtajien ajatuksia ovat rajoittaneet liittohallitukseen pyrkineiden ja sinne valittujen henkilöiden kirjoa. Junttamiehet ovat leiponeet itse lopputuloksen: monta työkyvytöntä hallitusjäsentä. 

(11) Liittohallituksen tehtäväjako ei ole onnistunut riittävästi

Torrkulla tunnustaa tämän. 

Tämä on ollut tosin liiton ongelma jo vuosikymmeniä. Ongelma on pahentunut tämän vuosisadan aikana, kun liitto on menettänyt 19 jäsenyhdistystään. Työnjakoa on vaikea aikaansaada, kun passiiviset hallitusjäsenet vain hautovat paikkaansa. He ymmärtävät, että heidät valittiin kannattamaan junttamiehiä ja näiden valitsemia johtajia, ei esittämään mitään itsenäistä roolia. 

(12) Julkisen vallan tulee olla sekulaari

Torrkulla kannattaa tätä. Tämä ei tietenkään ole virhe. Virhe on se, että liitto ajaa valtiokirkkojen ja niihin kuuluvien kristittyjen asioita ja etuja ilman mitään valtuutusta näiltä ja vastoin vapaa-ajattelijain ja ateistien etuja.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?