VAPAA AJATTELIJA 1/2019 JATKAA VAALIKIIHOTUSTA (20.3.2019)

Päivitetty 25.3.2019

Vapaa Ajattelijan (tuttavallisesti Vajari) kevättalven numero 1/2019 tuli lukijoille taas luvatusti 18.3.2019. Raha- tai jokin muu vaje laihdutti numeron 32-sivuisesta 28-sivuiseksi. Kirjoituksia on 25 ja kirjoittajia 11, parin tekstin laatijan nimi salataan. Eniten kirjoittivat taas pääsihteeri-päätoimittaja Esa Ylikoski ja toimitussihteeri Eero Suorsa. Liiton nukkepuheenjohtaja Kaj Torrkulla ei ole kirjoittanut tähänkään numeroon. 

    Kansikuva, joka toistuu sivulla 22, on taas arvoituksellinen.

Pääkirjoitus 

Pääkirjoituksessa (s. 3) Esa Ylikoski seisoo yksin liiton autioituneen, entisen toimiston ovisyvennyksessä. Kirjoituksen otsikko on Elämänkatsomustiedon avaamiseen. Nyt. Tästä on kirjoitettu nyt kahdeksan ja puoli vuotta ilman tulosta. Nyt vapaa-ajattelijat kohdistavat taas kerran toiveensa poliitikkoihin. He eivät suostu ymmärtämään, että ET:n kansoittaminen kristityillä kirkon jäsenillä ei voi johtaa oppiaineen ja uskonnottomien oppilaiden aseman paranemiseen. Liitto tahtoo lisätä evankelis-luterilaisten lasten ja nuorten valinnanvapautta ilman, että nämä tai kirkko edes sitä vaativat. Onneksi Ylikoski kuitenkin mainitsee yhden realistisen keinon: kun vanhemmat erottavat lapsensa kirkosta, lapset pääsevät ET-opetukseen heti. Yksinkertaista. 

Markku Myllykankaan kolumnin otsikko on Rukouksen kaikkivoipaisuus (s. 4). Nyt hän arvostelee kuolleistaherättämistarinoita, joita uskovat levittävät. Sylttytehdas on Raamattu. Raamatussa mm. Jeesus herättää Lasaruksen. 

Tarinoiden tarkoitus ei tietenkään ole selvittää, mikä on totuus. Ne ja niiden levitystoiminta on samaa uskovien itsetyydytystä, mitä rukoileminenkin on. 

Kesäkuussa saamme ehkä lukea erilaisen ylösnousemusuutisen. Espanjan hallituksen mukaan maan edesmennyt diktaattori, roomalaiskatolinen kristitty Francisco Franco (1892-1975) nousee ylös haudastaan aamupäivällä 10.6.2019. Häntä ei herätä ”Vapahtajamme Jeesus Kristus”, vaan maan ateistipääministeri Pedro Sánchez. Sitä paitsi ei olla taivaassa, mikä voi olla järkytys Francolle. Hallitus nimittäin vain siirtää tämän Kaatuneiden laaksossa sijaitsevasta haudasta El Pardossa (Madridin kaupunginosa) sijaitsevalle Mingorrubion hautausmaalle, jossa Francon vaimovainaja jo odottaa (ks. tarkemmin Nouseeko diktaattori Francisco Franco ylös haudastaan? (17.3.2019)). Hanke osoittaa, etteivät espanjalaiset usko Francon ainakaan vielä nousseen kuolleista. Jos Francoa ei löydy 2.000 kilon painoisen kivilaatan alta, Kimmo Sundström alkaa siitä hetkestä lukien uskoa ylösnousemukseen. 

Jeesus syrjäytti Brotheruksen 

Vapaa Ajattelija on pitkään tuhlannut joka numerossa melkein puoli sivua (21x12,5 cm) samalle, Robert Brotherusta esittävälle valokuvalle. Olen arvostellut tätä. Nyt tuli muutos. Brotheruksen kuvan syrjäytti puolet pienempi (11x10,5 cm) kuva Jeesuksesta. En tarkoittanut tätä. Olen edelleen tyytymätön. Se on kyllä hyvä, ettei tässä numerossa ole lainkaan kirkkojen kuvia. 

Liiton toiminta-avustus putosi nollaan 

Kevään 2018 tärkein uutinen oli liiton kahden jäsenyhdistyksen erottaminen liitosta ilman näyttöä väitetyistä erottamissyistä (ks. Vapaa-ajattelijain liitto jatkaa järjestösotaa omia jäsenyhdistyksiään vastaan – kaksi jäsenyhdistystä erotettiin vastoin liiton sääntöjä (15.5.2018). Lehti ei kertonut tästä lukijoilleen sanallakaan koko vuonna. 

Viime talven tärkein uutinen oli, että opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) epäsi kerralla koko liiton jäljellä olleen yleisavustuksen (20.000 euroa). Nyt lehti kertoo tästä 1/3-sivun uutisella. 

Liitolla ei ole mitään oikeansuuntaista käsitystä siitä, miksi avustus evättiin. Tämän asian kertominen vaatisi oman pienen kirjoituksensa. Kun peilistä irvistää joku mielipuoli, ei vika ole peilissä. Juha Kukkonen ratkaisi takavuosina tällaiset ongelmat peilinyrkkeilyllä, iskemällä peilin säpäleiksi. Nyt liiton imagofasistit ovat saman ongelman edessä. On kuitenkin tullut selväksi, että on olemassa joku muukin taho kuin Kimmo Sundström, joka on tyytymätön liiton toimintaan. OKM:llä on myös toisenlaisia keinoja vaikuttaa toiminnan laatuun. Tähän asti viestit eivät ole menneet perille. On epävarmaa, palaako liitto enää valtion yleisavustusta saavien järjestöjen joukkoon. Vapaa-ajattelun vastainen toiminta jatkuu, muttei enää valtion varoin. 

Kansainvälistä yhteistyötä 

Eero Suorsa kirjoittaa (s. 8-9) kansainvälisestä rationalistiristeilystä 29.-30.9.2018. Osanottajia oli Yhdysvalloista, Puolasta, Intiasta ja Suomesta. Isäntänä oli intialainen, Suomessa vuodesta 2012 maanpaossa asunut, Sanal Edamaruku. 

Risteilylaiva matkasi ensimmäisen päivän illalla kohti Tallinnaa. 

Suomalaisista osallistujista Esa Ylikoski ja Eero Suorsa pitivät esitelmät ja Jori Mäntysalo kertoi eroakirkosta.fi-palvelusta. 

Kansainvälisiin uutisiin kuuluu myös se, että Kansainvälinen humanistinen ja eettinen unioni (IHEU, International Humanist and Ethical Union) muutti nimensä. Uusi nimi on Humanists International (HI). HI on laaja kattojärjestö humanisti- ja muille uskonnottomille järjestöille. Myös liitto on sen jäsen. 

Albert Einsteinin jumalakäsitys 

Maria Enebäckin jutun otsikko on väliotsikossa mainittu. Sen vaikuttimena oli 4.12.2018 New Yorkissa huutokaupattu Einsteinin 3.1.1954 päiväämä kirje saksalaiselle filosofi Eric Gutkindille. Kirjeen hinnaksi muodostui 2.892.500 dollaria eli 2.549.941 euroa. 

Kaikki jutussa kerrottu on muuten hyvin tiedossa. Sen sijaan Einsteinin 7.5.1952 päiväämä, professori V. T. Aaltoselle osoitettu kirje samoista asioista on tuntemattomampi. Kirje on julkaistu Vapaa Ajattelijassa (VAJ 1952:5, 83-84): 

den 7 Mai 1952 

Professor V.T. Aaltonen 
Museok 30A, 12 
Helsinki, Finland 

Sehr geehrter Herr: 

Das Magazin ”Literary Guide” in London hat mir Ihre Anfrage vom 30.April übersandt. 

Nicht nur ha be ich keinen Glauben an einen persönlichen Gott, sondern solcher Glaube erscheint mir geradezu kindlich. Andererseits scheint es mir,dass das blosse Nicht-Glauben an einen persönlichen Gott noch lange keine Philosophie ist. 

Die mensschliche Situation ist so, dass wir gerade noch Geist genug haben, um mühsam etwas Weniges von der Harmonie des strukturellen Zusammenhänge der Welt zu erfassen. Ernsthaftes Bemühen in dieser Richtung erfüllt den Menschen mit einer Demut, die zum mindesten verwandt ist mit einem relgiösen Gefühl. 

Sie können mich aber als religiösen Ungläubigen betrachten. 

Mit ausgezeichneter Hochachtung 

A. Einstein. 
Albert Einstein.” 

Olisi ollut mielenkiintoista, jos Maria Enebäck olisi selvittänyt, missä tämä kirje nyt on. Vapaa-ajattelijain liiton arkiston luojana ja järjestäjänä (1982-1996) sekä entisenä arkistonhoitajana sanon, että älkää polttako kaikkia vanhoja kirjeitä. 

Uskonnottomat hautausmaat 

Ritva Ahonen ja Stig-Göran Lindqvist ovat tehneet tiivistelmän vapaa-ajattelijayhdistysten ylläpitämistä hautausmaista (s. 12-15). Ylläpitäjistä Karkkilan Vapaa-ajattelijat r.y. ei enää ole liiton jäsenyhdistys. Jostain syystä Vaasan Vapaa-ajattelijat r.y.:n ylläpitämä hautausmaa Vaasassa on jätetty pois jutusta. Tämäkään yhdistys ei enää ole liiton jäsenyhdistys. Liiton tyly toiminta jäsenyhdistyksiään kohtaan karkotti sen liitosta. 

Kotkan Vapaa-ajattelijat r.y.:n ylläpitämä hautausmaa mainitaan Suomen vanhimpana uskonnottomien hautausmaana. Hautaukset siellä alkoivat 1931. Kuitenkin entisen Saloisten kunnan siviilirekisteriin kuuluvat olivat hekin uskonnottomia. Heidän perustamallaan hautausmaalla hautaukset alkoivat jo 1926 (ks. tarkemmin Piehingin hautausmaa Raahessa (26.9.2012))

Juttuun liittyy kuusi valokuvaa hautausmailta ja kartta, joka kertoo niiden sijainnin. Liittoon kuuluvien yhdistysten ylläpitämiä hautausmaita on enää yhdeksän. Tiivistelmä on ihan kelvollinen. Se käsitys lukijalle kyllä jää, etteivät kirjoittajat ole itse vierailleet kaikilla näillä hautausmailla. Kun tekee itse havaintoja maastossa, saa luotettavampaa tietoa kuin muilta kyselemällä. 

Jehovan todistajat siviilipalvelukseen 

Ajankohtainen asia on, menevätkö jehovantodistajat pian siviilipalvelukseen. Valtio toivoo näin käyvän. Monet siviilipalvelulaitokset tosin ovat julkisen vallan laitoksia ja työskentely niissä on yhteistyötä julkisen vallan kanssa, julkisen vallan määräysten noudattamista ja julkisen vallan toiminnan tukemista. Jehovantodistajat eivät kauheasti rakasta tätä. No, pian se nähdään. 

Tämän kirjoittaja kieltäytyi palvelemasta Suomen armeijassa, koska siihen aikaan siellä ei ollut edes negatiivista uskonnonvapautta. En hakenut siviilipalvelukseen enkä myöskään mennyt vankilaan. Ennen vuonna 1987 voimaan tullutta vapautuslakia, monet jehovantodistajat sentään olivat niin nöyriä, että menivät vankilaan, kun käsky kävi. 

Jostain syystä jutun (s. 18-19) kirjoittajan nimi salataan. 

Vaalikiihotus jatkuu 

Toimitussihteeri Eero Suorsan jutussa Vaaleissa on varottava (s. 23) paheksumani ja liiton sääntöjen vastainen poliittinen kirjoittelu jatkuu. 

    Valitse ja äänestä!

Pahasti tunaroinut liitto toivoo Suomeen hallitusta, joka antaisi liitollekin enemmän valtionavustusta. Eikö olisi parempi kohentaa omaa toimintaa siten, että valtionavusta olisi perusteltua myöntää hallituksen poliittisesta laadusta riippumatta? Kaikki avustukset pitäisi ansaita omalla toiminnalla eikä vastaanottaa niitä toverien poliittisina suosionosoituksina. 

Etelä-Karjalan Vapaa-ajattelijat 

Lehden takakannessa esiintyy jäsenyhdistysluettelossa Etelä-Karjalan Vapaa-ajattelijat ry. Sen nimistä yhdistystä ei ollut olemassa lehden mennessä painoon. Liitto on käyttänyt tuota nimeä jo vuonna 2018. Yhdistyksen uusi nimi rekisteröitiin 18.3.2019. Aikaisempi nimi oli Lappeenrannan ja ympäristön Vapaa-ajattelijat r.y. Annan uudelle yhdistykselle kirjainlyhenteen EKVA. 

Yhdistyksellä on ollut toimintavaikeuksia apatian takia. Olavi Korhoselle ei ole tahtonut löytyä jatkajaa puheenjohtajan toimeen. Nyt uusi puheenjohtaja on Tomi Pinomäki. Sääntömuutoksen hyväksyminen kesti tavallista kauemmin kompuroinnin takia. 

Kun Pääkaupunkiseudun ateistit ry (PAT) hiljan muutti sääntöjään, valmistelu aloitettiin 22.11.2018 ja sääntömuutos rekisteröitiin 4.3.2019 eli aikaa meni kaikkinensa 103 päivää. PAT ei kompuroinut. EKVA suoriutui kuitenkin paremmin kuin Vapaa-ajattelijain liitto ry. Liitossa sääntösöhlääminen aloitettiin vuonna 2003 ja on edelleen kesken. Susisäännöt ja muutakin rekisteröitiin tässä välillä, mutta korjaustarve on jatkuva, kun osaaminen puuttuu.

Kimmo Sundström


Lue myös

Uusi Vapaa Ajattelija –lehti ilmestyi (12.4.2012)
Vapaa Ajattelija –lehden sivumäärä pieneni (22.8.2012)
Vuoden ensimmäinen Vapaa Ajattelija –lehti ilmestyi (18.3.2013)
Vapaa Ajattelijan uusi numero ilmestyi (10.6.2013)
Vapaa Ajattelijan Eurooppa-numero ilmestyi (24.9.2013)
Vapaa Ajattelijan koulunumero päätti julkaisuvuoden (26.12.2013)
Vapaa Ajattelijan Yhdenvertainen Suomi –numero (28.3.2014)
Vapaa Ajattelijan liittokokousnumero (4.6.2014)
Vapaa Ajattelijan teemana seksuaalinen yhdenvertaisuus (14.9.2014)
Vapaa Ajattelijan teemana uskonnot ja konfliktit (15.12.2014)
Vapaa Ajattelijan politiikkanumero (5.4.2015)
Vapaa Ajattelijan teemana paikallinen vaikuttaminen (1.7.2015)
Vapaa Ajattelijan teemana sosiaalinen media (1.10.2015)
Vapaa Ajattelija -lehden vuoden viimeinen numero ilmestyi (17.12.2015)
Vapaa Ajattelija -lehti ilmestyi ilman teemaa (18.3.2016)
Vapaa Ajattelija -lehden teemana kansainvälisyys (3.6.2016)
Vapaa Ajattelijan teematon syysnumero ilmestyi (11.9.2016)
Vapaa Ajattelijan teemana kuolema (19.12.2016)
Vapaa Ajattelija 1/2017: pedon kämmenellä (30.3.2017)
Vapaa Ajattelija 2/2017 pohjustaa Oulun liittokokousta (27.5.2017)
Vapaa Ajattelija 3/2017 on sekalainen paketti (2.10.2017)
Vapaa Ajattelija 4/2017 on vuoden päätösnumero (26.12.2017)
Vapaa Ajattelija 1/2018 hiihtelee vanhoja latuja (23.3.2018)
Vapaa Ajattelija 2/2018 tarjoaa monenlaista kesälukemista (23.6.2018)
Vapaa Ajattelija 3/2018 ilmestyi (21.9.2018)
Vapaa Ajattelija 4/2018 päätti julkaisuvuoden (19.12.2018)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?