KATOLINEN KIRKKO, PAPPIEN SELIBAATTI JA NAISPAPPEUS (18.3.2019)


Vuonna 2015 oli 90 000 roomalaiskatolista, naimisissa olevaa pappia, jotka kamppailivat sen puolesta, että paavi Franciscus lakkauttaisi pappien pakollisen selibaatin. Näistä papeista yli 6.500 oli espanjalaisia. Vuonna 2014 kirkolla oli yhteensä 413 418 pappia, joista 19.058 (4,6 %) oli espanjalaisia. 

Paimenten ja lampaiden suhde on huolestuttava pappien mielestä. Jokaista pappia kohden on keskimäärin 2.939 seurakuntalaista ja jokaista piispaa kohti 236 555 seurakuntalaista. Eurooppa on manner, ”relativismin villisikojen tuhoama viinitarha”, kuten emerituspaavi Benedictus XVI sanoi, jossa kirkon kriisi on voimakkain. 

Virassa olevien pappien määrän laskua säestää seurakuntien määrän lasku ja papiston ukkoutuminen. Papiston keski-ikä oli 66 vuotta. 

Olisiko ratkaisu julistaa selibaatti valinnaiseksi? Näin ovat tehneet muut kristilliset kirkot. Tai jopa pappisviran avaaminen naisille, kuten ovat tehneet protestanttiset kirkot? 

Nykyinen paavi on jättänyt selibaatin osalta oven auki, mutta torjunut naispappeuden. Pappien selibaatti ei nimittäin ole kirkon dogmi vaan seurakunnallinen perinne, joten siitä voidaan neuvotella. Pakollinen selibaatti julistettiin toisessa lateraanikonsiilissa vuonna 1139 Rooman Lateraanikirkossa. Ennen tätä papit menivät naimiseen, samoin jotkut paavit.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?