PIA PUOLAKKA USKONTOJEN UHRIEN TUEN PUHEENJOHTAJAKSI (16.6.2018)


Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n ylimääräinen yhdistyksen kokous pidettiin 16.6.2018 alkaen kello 12.23 yhdistyksen toimitilassa, Suonionkatu 2, Helsingissä. Puheenjohtaja Terho Miettisen erottua tehtävästään oli päätetty kutsua koolle ylimääräinen kokous valitsemaan yhdistykselle sekä uusi puheenjohtaja että uusi hallitus (ks. Uskontojen uhrien tuki UUT:lle valitaan uusi puheenjohtaja (7.6.2018))

Läsnä oli viitisentoista henkeä, myös yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Terttu Forsell Julkujärveltä. Myös muutamia ei-jäseniä oli saapunut kokoukseen. Eronnut puheenjohtaja Miettinen ei ollut läsnä. 

Tausta 

Tilanteen taustoja kyseltiin, ja hallituksen jäsen Sami Nykter vastasi sen perusteella, mitä Miettinen itse oli avannut asiaa Facebookissa. Miettinen oli pyytänyt joitakin naisia treffeille, mutta hallituksen muut jäsenet olivat pitäneet sitä sopimattomana, kun se oli tapahtunut puheenjohtajan asemassa ja UUT:n toiminnassa. Asiasta oli keskusteltu hallituksessa, ja Miettinen oli sitten myöntänyt tehneensä väärin. Tapaukset olivat sattuneet noin kahden vuoden aikana. 

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pia Puolakka ja sihteeriksi Erno Vanhala. Sami Nykter sanoi, ettei halua asettua puheenjohtajaehdokkaaksi. Hän oli ollut selvittämässä Miettisen tapausta ja halusi välttää sen kuvan syntymisen, että seurannut ratkaisu olisi johtanut hänen valitsemiseensa Miettisen seuraajaksi. Nykter sanoi, että Puolakka on hänen ehdokkaansa puheenjohtajaksi. 

Puolakka kertoi olleensa kaksi kautta yhdistyksen hallituksen jäsen. Hänen taustansa on lestadiolaisuudessa. Puolakka on psykologi ja on työskennellyt mm. Sörnäisten vankilassa ja sen jälkeen Rikosseuraamusvirastossa kehittämistehtävissä. 

Puolakka valittiin puheenjohtajaksi 

Kokouksessa käytettiin kolmekin puheenvuoroa, joissa kehuttiin Puolakan jämerää toimintaa. Muita puheenjohtajaehdokkaita ei ilmaantunut. Puolakka valittiin uudeksi puheenjohtajaksi yksimielisesti. Samalla todettiin, että edellisen kerran yhdistyksellä oli naispuheenjohtaja reilusti yli kymmenen vuotta sitten. 

    UUT:n uusi puheenjohtaja Pia Puolakka.

Hallituksen valinta 

Kerrottiin, että sääntöjen mukaan puheenjohtajan lisäksi hallitukseen tulee valita 3-5 muuta jäsentä. Uuden puheenjohtajan toivomus oli, että valitaan viisi muuta hallituksen jäsentä, mitä Joni Valkila esittikin. Keskustelussa nousi esiin kuusi ehdokasta, joista yksi kertoi, ettei ole käytettävissä. Yksi henkilö empi ehdokkuutta, koska piti itseään tehtävään vielä kokemattomana. Yksi henkilö olisi ollut valmis luopumaan hallituspaikastaan, mutta suostui vielä ehdokkaaksi. 

Enempää ehdokkaita ei ilmaantunut. Päätettiin valita viisi henkilöä, Elina Multisilta, Sami Nykter, Jarno Parviainen, Irmeli Puntari ja Erno Vanhala, yksimielisesti. 

Terho Miettistä kiitettiin siitä, että hän oli tehnyt paljon hyvää UUT:n puolesta. Hänen yhdessä Raija Pellin kanssa kirjoittamaansa kirjaa Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa (Docendo, 2017) kehuttiin myös mainioksi. Miettinen jatkaa UUT:n jäsenenä. 

Lopuksi kerrottiin, että vertaistukitoiminnan koordinaattorin työ on paraikaa avoimessa haussa. Hakemuksia on jo tullut, hakuaika päättyy 26.6.2018. Vertaistukiryhmiä on noin yhdeksässä kaupungissa ja niissä on käynyt yli 900 henkilöä vuodessa. Myös Facebook-ryhmässä voi saada apua ongelmiin, samoin vertaistukipuhelimen välityksellä. Puhelin on ollut Puolakan hallussa. 

Kokous kesti runsaan tunnin ja päätettiin noin kello 13.30. Puheenjohtaja kiitti osanottajia. 

Kokous oli hyvähenkinen. Sami Nykter sanoi, ettei mikään järjestö voi kokonaan välttää ikävienkään asiain kohtaamista, mutta niiden käsittelytapaan voidaan vaikuttaa. UUT on valinnut avoimuuden. Terho Miettinen on edelleen hänen ystävänsä. 

Kimmo Sundström


Lue myös

Ateisti Uskontojen uhrien jäseneksi (31.12.2002)
Sari Myllymäki Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajaksi (15.11.2008)
Joni Valkila Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajaksi (5.9.2009)
Joni Valkila jatkaa Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajana (26.3.2011)
Uskontojen uhrien tuki sai RAY:n avustusta (13.2.2012)
Aki Härkönen Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajaksi (28.3.2012)
Uskontojen uhrien tuki jatkaa nousukiidossa (24.3.2013)
Uskontojen uhrien tuella toiminnan huippuvuosi (9.6.2014)
Uskontojen uhrien tuelle uusi hallitus (19.1.2015)
Uskontojen uhrien tuki piti vuosikokouksensa (30.3.2015)
Terho Miettinen Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajaksi (22.3.2016)
Uskontojen uhrien tuki piti vuosikokouksensa (27.3.2017)
Uskontojen uhrien tuki UUT:lle valitaan uusi puheenjohtaja (7.6.2018)


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?