HARRY A. SIITONEN ON POISSA (6.8.2017)


Amerikansuomalainen Harry Antero Siitonen (18.3.1926-7.5.2017) kuoli Kalifornian Berkeleyssä, USA:ssa, 91-vuotiaana. Hän oli monipuolinen kulttuurihenkilö, runoilija, kääntäjä, näyttelijä, historioitsija, rauhan- ja ihmisoikeusaktivisti, ateisti, kasvissyöjä, raittiusmies, vapaudenhenkinen sosialisti, anarkisti ja anarkosyndikalisti sekä ammattiyhdistysaktiivi.

Kuten yhdysvaltalaiset usein, Harrykin oli välitön, iloinen ja huumorintajuinen. Hän oli lisäksi laaja-alainen kulttuurintuntija, jolla oli pitkä ja hyvä muisti.

Nuorena Harry oleskeli usein Raivaaja-lehden toimituksessa. Lehden päätoimittaja oli Oskari Tokoi. Muistan Harryn kertoneen, että Tokoi oli hautauspuhujana Harryn isän - tietenkin jumalattomissa - hautajaisissa. Antimilitaristi hänestä tuli USA:n laivastossa pian toisen maailmansodan jälkeen. Kaj Rekolan Helsingin Sanomissa julkaistu nekrologi kertoo paljon Harryn elämästä ja toiminnasta, se kannattaa lukea.

Haastattelin Harryä Vapaan Ajatuksen kesäpäivillä, Naantalissa 29.-30.7.2000 (”Jenkkilän jumalaton”. Harry A. Siitonen vieraili kesäpäivillä). Juttu julkaistiin Vapaa Ajattelija -lehden numerossa 4-5/2000, s. 3-7.

Harry oli yksilöanarkistisen The Match! -lehden tilaaja, kuten tämän kirjoittaja. Lehti ilmestyy Tucsonissa, Arizonassa, ja sen päätoimittaja on Fred Woodworth. En tiedä, onko Suomessa muita tilaajia kuin minä. Tällaisia lehtiä ei saa täältä ostaa mistään eikä niitä tule suurimpiinkaan kirjastoihin. Otin usein lehden uusimman numeron mukaani, kun tapasin Harryn Suomessa ja keskustelimme siitä ja anarkismista.

Liitän tähän valokuvan (”Kolme anarkistia”), jossa ovat Aulis Junes (vas.), keskellä minä (The Match! -lehden numero kädessäni) ja Harry Siitonen (oik.). Kuva on otettu Juneksen talon pihalla, Linnunlaulussa 25.6.2003.


Viimeinen valokuvani Harrystä on otettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talon pääovella 22.8.2006. Harry oli menossa taloon tutkimaan jotakin. Kävelimme Senaatintorin poikki lävistäjän suuntaisesti. Harry kompastui mukulakiviin, mutta sain hänestä jonkin verran kiinni niin, ettei hän kaatunut maahan täydellä voimalla. Kuitenkin hän meni nurin. Harry pelästyi välikohtausta sanoen, että vanhan ihmisen luut voivat katketa helposti. Mitään pahempaa ei kuitenkaan tapahtunut.


Harry vieraili kymmenisen kertaa Suomessa, mm. useammassa Siitosten sukukokouksessa.

Kimmo Sundström


Lue myös

Rekola, Kaj  Harry Siitonen 1926-2017. Amerikansuomalainen kulttuuripersoona oli monessa mukana. -.Helsingin Sanomat 26.7.2017

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?