VAPAA AJATTELIJA -LEHTI MENETTI LOPUTKIN KULTTUURILEHTITUESTAAN (27.3.2017)


Vapaa Ajattelijan alamäki kulttuurilehtituessa päättyi, pohjalla ollaan. Tukea ei enää myönnetty tälle vuodelle. Vapaa-ajattelijain liiton liittohallitus teki uuden pohjanoteerauksen, viimeksi lehti jäi ilman tukea vuonna 1993. Vuonna 2016 tukea tuli vielä 2.000 euroa. 

26.10.2016 rekisteröidyllä hakemuksella liitto haki tukea 5.000 euroa. Vuosi sitten neuvoin, että saadusta avustuksesta neljännes eli 500 euroa kannattaisi säästää vuotta 2017 varten siltä varalta, että tuki lakkaa kokonaan. Tuki alkoi aleta jo vuonna 2012. Liiton hallitus ei halunnut kohentaa lehden laatua. En odottanut, että tuki lakkaisi kokonaan, mutta päätöstä ei voi sanoa yllätykseksikään. 

Tuen menetys on taas osoitus liiton vähittäisestä rappeutumisesta. Se on yksi syy lisää antaa koko istuvalle hallitukselle potkut. Asiaa rumentaa se, ettei ole muitakaan vapaa-ajattelija-, ateisti- tai humanistilehtiä, jotka saisivat kulttuurilehtitukea. 

65 lehteä sai avustusta 

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi nyt tukea yhteensä 65 hakijalle. Päätöksen allekirjoittivat 13.3.2017 ylijohtaja Riitta Kaivosoja ja kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä, joka toimi vastuuvalmistelijana. 

Lehtien lisäksi tukea sai 33 verkkojulkaisua ja myös levikin edistäminen. Suurimman avustuksen lehdistä sai Voima Kustannus Oy Voima-lehden ja uusi.voima-verkkolehden tuottamiseen, 50.000 euroa. Pienimmät avustukset olivat 2.000 euron suuruisia. Tällaisia avustuksia saivat mm. Helsingin juutalaisen seurakunnan Hakehila-lehti ja Skepsis ry:n julkaisema Skepsis-lehti. Yhteensä kulttuurilehdet saivat avustusta 673.000 euroa. 

Vapaa-ajattelijoita lähellä olevista lehdistä Humanisti menetti avustuksensa kokonaan jo vuonna 2016. Menetyksen syyt ovat samantapaisia kuin Vapaa Ajattelijan kohdalla. 

Vapaa Ajattelijaa koskevat lehtisotkut ovat tavallisia lehden osoitteistossa, postituksessa ja myynnissä. Tänä keväänä numeron 1/2017 kohdalla sotkut levisivät painatukseenkin. Neljä sivua tippui pois, lehti joudutaan painamaan uudelleen. 

Vapaa Ajattelijan ei odoteta kuolevan tähän iskuun ainakaan tänä vuonna. Jäsenkunnan laadun takia ei voida siirtyä pelkkään nettilehden julkaisemiseen. 2.000 euron menetys ei kalkkiviivoilla ollut enää suuren suuri. Nollakerhosta takaisin ponnistaminen on kuitenkin vaikeaa. Lehden laatua ja monipuolisuutta heikentää se, että informaatiotila lehdessä, kuten muissakin liiton informaatiokanavissa (mm. keskustelulista Kinatori), on suljettu toisinajattelijoilta ja ateisteilta. Tämä on tavanomainen menetelmä kaikissa diktatuureissa ja epädemokraattisissa järjestöissä.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?