TAUNO WALLENDAHR ON POISSA (12.2.2017)


Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n perustajajäsen ja alkuvuosien (1999-2001) varapuheenjohtaja Tauno Johannes Wallendahr kuoli 88-vuotiaana 20.1.2017 Kustaankartanon vanhustenkeskuksessa, Helsingissä. Hän oli syntynyt 5.4.1928. 

Vainajan toivomuksen mukaisesti hautaustilaisuutta tai muistotilaisuutta ei järjestetä. 

Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat ry:n perustajajäsen 

Pääkaupunkiseudun ateistit ry perustettiin syyspäiväntasauksena 23.9.1999 nimellä Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat ry (PKV). Yhdistyksen perustivat Tauno Wallendahr, Timo Meltti ja Kimmo Sundström. Yhdistyksen perustamiselle syntyi tarve, kun Juha Kukkonen oli pilannut liiton ilmapiiriä ja alkanut hajottaa liittoa. Toiminta oli ryöstäytynyt uusiin mittoihin Kukkosen tultua valituksi liittoneuvoston kokouksessa 25.10.1997 liiton puheenjohtajaksi. 

PKV:hen siirtyi paljon jäseniä Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:stä (HVA), josta Kukkonen ja HVA:n hallitus olivat tekemässä ”kukkoslovakiaa”. HVA:n jättäneille oli helpompaa vaihtaa yhdistystä vuosikymmentenkin jäsenyyden jälkeen kuin hylätä omia arvojaan ja periaatteitaan kuten suvaitsevaisuus ja antiautoritaarisuus. Näitä vapaa-ajattelijat tavallisesti kannattivat. 

Vaikka Kukkonen sai lähtöpassit liiton puheenjohtajan paikalta jo liittokokouksessa 20.6.1999, hän jatkoi sabotaasiaan vielä kuusi vuotta tultuaan valituksi liiton pääsihteeriksi samassa kokouksessa 20.6.1999. 

”Kukkoslovakit” tahtoivat estää uusien jäsenyhdistysten hyväksymisen liittoon. Perusteena oli mm. se, että uudet yhdistykset olivat Erkki Hartikaisen, Kimmo Sundströmin, Janne Vainion ja Jari Hakkaraisen perustamia, tietysti paikallisten vapaa-ajattelijoiden kanssa ja tuella. Uudet jäsenyhdistykset olisivat uhka Kukkosen myyräntyölle silmällä pitäen vuoden 2002 liittokokousta. 

Liittohallituksen kokouksessa 16.10.1999 Kukkonen, karkkilalainen Eino Huotari ja lahtelainen Sirkku Sievänen vastustivat Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat ry:n hyväksymistä liiton jäseneksi. Hanke epäonnistui. Liitto pystyi puolustamaan itseään vielä koko tämän liittokokouskauden 1999-2002 ja aina syksyyn 2002 saakka. 

Jäsenhuippu 98 jäsentä 

Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat oli antiautoritaarinen yhdistys ja kasvoi nopeasti. Toiminta oli vilkasta. Vuoden 1999 lopussa jäseniä oli vasta kuusi, vuoden 2005 lopussa jo 98. Vapaa-ajattelijain liitossa 98 jäsentä on paljon. Liitto laiminlöi luotettavan jäsentilaston laatimisen vuodelta 2005, mutta vuonna 2006 liitossa oli vain neljä yhdistystä, joiden jäsenmäärä oli yli 98: Helsingin yhdistys (292), Karkkilan yhdistys (283), Kemin yhdistys (99) ja Tampereen yhdistys (162). 

Järjestötoimintaa: Vapaa Ajattelijan postitus 

Heti vuonna 1999 PKV alkoi postittaa talkootöinä liiton julkaisemaa Vapaa Ajattelija -lehteä. Tuotimme osoitelaput, liimasimme ne lehtiin, kimputimme lehdet ja kuljetimme ne Pasilan postikeskukseen. Tauno Wallendahr oli mukana talkoissa. Veimme lehdet hänen autollaan Pasilaan. Vuonna 1999 postitimme lehden numerot 5/1999 ja 6/1999. 

Yhdistys sai työstään pienen palkkion liitolta, mutta liitto säästi paljon rahaa, koska kaupallinen lehden postitus oli huomattavan kallista. 

Vuonna 2000 postitimme numerot 1/2000, 2/2000 ja 3/2000. Sinä vuonna ei ilmestynytkään enempää numeroita. Liiton ilmapiirin tuhoaminen johti lehden rytmihäiriöihin. Vuonna 2001 postitimme vielä numerot 4-5/2000 ja 6/2000. 

Kukkonen ja hänen käskyläisensä Arto Tiukkanen kävivät liiton toimistossa ihmettelemässä, mitä kummaa vapaaehtoiset oikein huhkivat. He kävelivät ympäriinsä luimistellen ynseästi, tervehtimättä ketään talkoolaisista ja sanomatta meille mitään. Sabotaasi kohdistui erityisesti PKV:hen. 

Kukkosen ehdotuksesta PKV:n tämä toiminta haluttiin tuhota. Ensin ajateltiin, että Kukkonen tahtoo siirtää postittamisen HVA:lle. Kun Kukkonen ei osannut itse tehdä mitään konttoritöitä, hän painosti toimistosihteeri Janne Vainiota tulostamaan osoitetarrat. Vainio kuitenkin kieltäytyi. ”Se oli yksi niitä ensimmäisiä asioita, joiden seurauksena Kukkonen alkoi vähitellen hiiltyä minuun”, Vainio sanoi. 

Kukkonen tekikin Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry:lle (KAVA) esityksen, että KAVA ottaisi huolehtiakseen lehden postituksesta. 

Liittohallitus hyväksyi Karkkilan yhdistyksen tekemän tarjouksen. Koska operaatio oli sabotaasia, postitus Karkkilasta käsin jatkui vain vähän aikaa palaten sitten paljon kalliimpaan kaupalliseen uomaan. Näin ”kukkoslovakia” pani liiton itsensä maksamaan liiton hajottamiskustannuksia. Liitto kaivoi omaa hautaansa. 

Tauno Wallendahr oli myös paljon kysytty ja pitkäaikainen juhlapuhuja siviilihautajaisissa. Kukkonen antoi kaikille HVA:n juhlapuhujille potkut. Hän tahtoi, että juhlapuhujatoiminta luovutetaan Prometheus-seremoniat Oy:lle. HVA ryhtyi yhtiön osakkaaksi ja Kukkonen itse yhtiön juhlapuhujaksi. Yhdistyksen juhlapuhujia houkuteltiin mukaan yhtiön talliin. Kukaan heistä ei suostunut siihen. Wallendahr toimi kuitenkin itsenäisesti, sai puhujatoimeksiannot muuta kautta, eikä HVA onnistunut vahingoittamaan häntä. 

Uskonnottomat juhlapuhujat ry:n hallituksen jäsen 

Uskonnottomat juhlapuhujat ry ja Järvenpään Vapaa-ajattelijat ry järjestivät Järjestötalo Kiurulassa, Järvenpäässä, 27.1.2001 juhlapuhujakurssin. Tauno Wallendahr käväisi tässäkin tilaisuudessa. Hän toimitti kurssilaisten saataville kyselylomakkeensa, jonka avulla hän hankki tietoja juhlapuheitaan varten. Lisäksi saatavilla oli hänen pitämiään autenttisia ja muunneltuja juhlapuheita. 

Puhujakurssin jälkeen pidettiin Uskonnottomat juhlapuhujat ry:n kokous, jossa Wallendahr valittiin yhdistyksen ainoaksi helsinkiläiseksi hallituksen jäseneksi. 

Vapaa-ajattelijain liitto välitti vuosina 1988-1998 219 juhlapuhujatoimeksiantoa juhlapuhujille. Näistä vain kaksi oli nimijuhlapuheita, loput hautauspuheita. Nimijuhlapuheet olivat tuolloin vasta yleistymässä. ”Kukkoslovakit” onnistuivat lopettamaan toiminnan oikeastaan kokonaan. Vuonna 1999 välitettiin vain kuusi toimeksiantoa ja vuonna 2000 enää kaksi toimeksiantoa.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?