JÄTIMME JÄÄHYVÄISET TAPIO TUKIAISELLE (18.11.2016)


Tapio Tukiainen, yhdistyksemme jäsen vuodesta 2003 ja yhdistyksemme hallituksen sihteeri tai varajäsen vuodesta 2007, kuoli 72-vuotiaana 10.8.2016 Helsingissä. Hän oli syntynyt 20.10.1943 Porvoossa. 

    Tapio Tukiainen Vapaa-ajattelijain kesäpäivillä Kotkan yhdistyksen hautausmaalla 12.7.2009 (kuva Jussi K. Niemelän ottama).

Sovin hänen kanssaan hänen hautaamisestaan käydessämme Kimmo Sundströmin kanssa tapaamassa häntä heinäkuussa kahdessa eri sairaalassa. 

Järjestin hänelle jäähyväistilaisuuden ja pidin hänelle jäähyväispuheen Krematoriosäätiön Pienessä kappelissa Helsingin Hietaniemessä pe 16.9.2016 klo 11.30. Hänen jälkikasvunsa elää Ruotsissa eikä puhu suomea, joten laadin sekä ohjelmalehtisen [PDF] että puheeni [PDF] ruotsin kielellä (puheeseeni korjasin jälkikäteen ne kielivirheet, jotka huomasin viimeistään puheeni esittäessäni). 

    Jouni Luukkainen puhumassa 16.9.2016 Tapion arkun ääressä. 

Krematoriotilaisuuden jälkeen kokoonnuimme ravintolaan muistolounaalle. 

    Kimmon sairaalassa ottama kuva pöydällä.

Tuhkaa varten toimitin krematorioon yhdistyksemme vuokrauurnan, jonka on tuohesta punonut Raimo Toivonen. 

    Uurna ja kukat Beatrix-aluksella.

Sirottelimme Tapion tuhkan pe 23.9.2016 mereen Helsingissä Abrahaminluotojen vesialueelle, jonka kaupunki on tähän tarkoitukseen osoittanut. Sää oli suhteellisen tyyni. Heitimme irtokukkia tuhkan sirottelupaikalle. 

    Enonsa tuhkan sirotteli mereen siskonpoika Tuomo. 

    Kukat meressä. Takanamme oli luoto lähellä. 

Käyttämämme Beatrix-alus oli Helsingin Hautauspalvelut-yhtiön. Veneretki lähti klo 16.30 Tokoinrannan laiturista, johon se myös palasi tuntia myöhemmin. 

    Beatrix-alus saapumassa noutamaan meidät.

Näin Tapio sai näköisensä jäähyväiset. 

Meri toimi hautana myös niin vahvasti, että kuulin Tapion tuttavan kertoneen aikovansa heittää kukkia rannalta. 

*** 

Krematorion katolla on kyllä risti, mutta on muistettava, että yksi syy krematorion perustamiseen oli se, että kirkko tuolloin vielä vastusti vainajien tuhkaamista. Vakavampi seikka oli Pienen kappelin esittelykuvissa ollut ja silloin oudoksumani papin hiekka-astia. Kimmon pyynnöstä se oli kuitenkin siirretty pois tilaisuutemme ajaksi. 

Suursuon sairaalan sosiaalihoitaja totesi Tapion kuoleman jälkeen minulle, että koska vainaja ei kuulunut kirkkoon, niin sitten ei kai sairaalapappia tarvita. Vahvistin, ettei. Valitettavasti Suursuon sairaalan kappeli [HTML] ei olisi sopinut myöskään sekulaarin tilaisuuden pitopaikaksi sen kristillisen sisustuksen tähden. 

Kuvat, ellei toisin mainittu, otti Kimmo Sundström.

Jouni Luukkainen
puheenjohtaja


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?