SUURSUON SAIRAALAN KAPPELI (23.9.2016)


Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n jäsen Tapio Tukiainen kuoli 10.8.2016 Suursuon sairaalassa. Sain siitä vaikuttimen jatkaa kirjoitussarjaa koskien sairaaloiden ja muiden laitosten kappelien, hiljaisten huoneiden tai jäähyväishuoneiden arviointia. Vierailin sairaalassa viimeksi 22.9.2016. Osaston 24 hoitaja Sirke Bergman ja sairaalan vahtimestari Toni Anttonen esittelivät minulle sairaalan kappelin. 

    Kappeli sijaitsee sairaalan kellarikerroksessa.

    Kappelin ovi sairaalan kellarissa.

Kappeliin kuuluu eteistila (n. 2,5x5 m), jossa on vaatenaulakko, kuusi selkänojallista tuolia ja kaksi matalaa pöytää. Lisäksi tilassa on kymmenen jakkaraa, jos istuimia tarvittaisiin enemmin. Takapäädyn seinällä on ristiinnaulittua esittävä maalaus. Vasemmalla seinällä on säilytyskaappi, jossa on useita erivärisiä stolia (suorakaidehuivi). Näistä evankelis-luterilainen pappi valitsee itselleen tarkoitukseen sopivan. 


Tilassa on koraalikirja, virsikirjoja ym. uskonnollista kirjallisuutta. Lisäksi on musiikkisoitin musiikin kuuntelua varten. 

    Tarvikekaappi papin stolia varten. Vasemmalla hylly, jossa kirjallisuutta ja kaiuttimet.

Tilan ilme on selvästi kristillinen. 

Vainajien näyttötila 

Tila, jossa omaiset voivat nähdä vainajan on suurempi, arviolta 4x7 metriä. Tilassa on 12 tuolia. Eteistilasta on mahdollisuus saada lisääkin tuoleja. Lattia on harmaista kivilaatoista, seinät valkeat. Valaisimia on katossa ja lisäksi viisi seinävalaisinta. 

Sisustukseen kuuluu pitkällä seinällä oleva raanu. Lisäksi on lattialla seisova metallinen, musta kynttilänjalka kuudelle kynttilälle. Vainajaa näytettäessä tämä lepää pitkän seinän suuntaisesti. 

    Kappelin tuolit sekä ovi ulos, sairaalan pihalle.

Huoneen päädyssä on verho, jonka takana on vainajien kylmäsäilytystilat. Täältä vainaja siirretään vainajan kuljetusvaunulla näytettäväksi. Toisessa päädyssä on ovi sairaalan takapihalle. Tätä kautta ruumis- tai muut autot noutavat vainajat pois sairaalasta. 

Kulma-alttari 

Koko tilaa hallitsee kulma-alttari. Se antaa voimakkaan kristillisen leiman tilalle. Siihen kuuluu pieni, ylempi taso, jolla on kukkamaljakko. Alemmalla pitkällä tasolla on Raamattu, jonka molemmin puolin sähkökynttilät, alttariliina, kukkamaljakko ja viisihaarainen kynttilänjalka. Päätyseinässä on puinen latinalainen risti. Alttarin ja vainajan välissä on musta hiekka-astia ja hiekkalapio. Tasot ja risti ovat kiinteitä, niitä ei voi poistaa tai peittää, kun tilassa on muu kuin kristillinen tilaisuus. Tämä olisi kuitenkin helppo ratkaista vinosti kattoon kiinnitettävällä kiskolla, josta riippuisi verho. Verho vedettäisiin alttarin eteen, kun tilaa käyttävät muut kuin kristityt. 

    Kulma-alttari. Lattialla ollut puuristi oikealla, pilarin takana.

Lattialla oli myös kookas, puinen, punaruskea risti, jota vain säilytettiin vainajien näyttötilassa. Sitä käytetään rekvisiittana ja apuvälineenä sairaalan aulassa järjestettävissä kristillisissä tilaisuuksissa. Risti olisi varmaankin siirrettävissä alttarin peittävän verhon taakse, jos tällainen verho tilassa olisi. 

Tilan käyttö on runsasta 

Suursuon sairaala on ainoa Helsingin kaupungin sairaala, jossa on saattohoito-osasto. Vuonna 2015 sairaalassa kuoli yli 700 potilasta. Samana vuonna Helsingissä kuoli yhteensä 5.135 ihmistä. Myös tänä vuonna 700 kuolevan potilaan raja ylitetään. Yleensä omaiset voivat nähdä vainajan sairaalan osastolla, jossa vainajaa säilytetään vähintään kaksi tuntia kuoleman jälkeen. Vainajaa voidaan tarvittaessa säilyttää osastolla aina kymmeneen tuntiin saakka kuoleman jälkeen. Myös palvelutaloissa kuolleita vainajia tuodaan sairaalaan, mutta näiden näyttö omaisille ei kuulu sairaalan tehtäviin. 

Vainajan näyttötilassa toimitetaan pääasiassa vain vainajien näyttöjä ja kristillisiä vainajan hautaan siunaamisia. Vahtimestari Anttonen kertoo, että vain kerran 14 vuoden aikana on haluttu pitää jonkinlainen hartaustilaisuus kappelissa. Sekin onnistuu. Tässä sairaalassa sairaalapastoreina ovat Maarit Kolsi ja Saila Heinikoski. Heillä on oma sairaalapastorin tila sairaalassa ja he palvelevat pyynnöstä. Sairaalapastorit eivät ole sairaalan vaan seurakuntayhtymän palkkalistalla. 

Muunuskoisten tilaisuudet kappelissa ovat harvinaisia. Vahtimestari muistaa kuitenkin yhden hindulaisen tilaisuuden, jossa nämä olivat tuoneet mukanaan ainakin hedelmiä ja suitsukkeita. 

Hautaustoimistojen työntekijät arkuttavat vainajia vainajien näyttötilassa. Romanit pukevat vainajansa. 

Muslimien rituaaleihin kuuluu vainajan pesu. Tämä tapahtuu sairaalan osastolla, kylpyhuoneessa. Miehet pesevät miesvainajat, naiset naisvainajat. 

Vainajien kylmäsäilytystä varten on neljä kaappia, joissa on yhteensä paikat 32 vainajalle. 

Vainajien luovutus 

Suursuon sairaalassa ei suoriteta ruumiinavauksia. Jos tällainen pitää tehdä, vainaja kuljetetaan muualle sitä varten. Vainajaa ei enää tuoda takaisin. 

    Kappelin ulko-ovi pihalle, josta vainajat noudetaan pois autoilla.

Vahtimestari kertoo, ettei ohjeistusta vainajien luovuttamisesta muille kuin hautaustoimiston työntekijöille, esimerkiksi vainajan omaisille, ole. On harvinaista, että omaiset noutavat vainajan sairaalasta. Romanit ovat kuitenkin noutaneet vainajiaan omalla autollaan ja arkun kanssa ja heille vainajat on luovutettu. 

Kimmo Sundström


Lue myös

Peijaksen sairaalan ”kappeli” on neutraali tila (6.6.2007)
Oikeuslääketieteen laitoksen kappelit ovat kristillisiä (8.6.2007)
Koskelan kirkko ja Koskelan sairaalan kappeli (12.6.2007)
Laakson sairaalan ”kappelille” uusi ilme (14.7.2008)
Malmin sairaalan muistohuone (12.3.2015)
Katriinan sairaalan hiljentymishuone (21.1.2020)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?