MALMIN SAIRAALAN MUISTOHUONE (12.3.2015)


Malmin uusi sairaalarakennus valmistui viime vuonna, muuttamaan päästiin 25.11.2014. Kirjoittaja vieraili sairaalassa 24.2.2015, minua opasti hoitaja Seija Moilanen. Hän kertoi, että henkilökunta ja asiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä sairaalan muistohuoneeseen ja muihin uusiin tiloihin, ne ovat ”luksusta”. 

    Muistohuoneen sijainti on merkitty opasteessa kirjaimella O.

Purkuhuone ja omaisten huone 

Ensin minulle esiteltiin defusing-huone eli purkuhuone, joka on tarkoitettu sekä sairaalan henkilökunnalle että potilaiden omaisille. Siellä voi levähtää ja purkaa kokemuksia, jos on tapahtunut jotakin tätä vaativaa. Huoneen mitat ovat arviolta 6x4 metriä. Kalusteina on pyöreä pöytä, jonka ympärillä neljä selkänojallista tuolia, sohva ja tuoli sekä myös kokoontaitettava vuode lepäämistä varten. Tilassa on myös wc ja naulakko päällysvaatteita varten. 

    Purkuhuoneen kalusteita.

Purkuhuoneen takana on toinen huone, omaisten huone. Se on tarkoitettu hiljentymiseen enintään noin kymmenelle hengelle. Myös sairaalan henkilökunta käyttää huonetta. Tilassa ei järjestetä mitään toimituksia tai seremonioita. Hyllyllä on kuitenkin saatavilla virsikirja ja Uusi testamentti. Huone on jonkin verran purkuhuonetta suurempi, arviolta 6x8 metriä. Selkänojallisia tuoleja on kymmenen. Huoneessa on myös vesipiste ja muutamia kasveja. 

    Omaisten huone ja huoneen kalusteita.

Huoneen oikealla seinällä on taiteilija Satu Kauhasen kolme tekstiilityötä. Yleisilme on neutraali. Takaseinän edessä on verho ja sen takana vielä yksi huone, sairaalapastorin huone. Tämänkin huoneen rakentaminen oli otettu huomioon jo sairaalaa suunniteltaessa. Sairaalapastorina on Marko Mattila, hän palvelee tarpeen mukaan. 

Muistohuone 

Huone sijaitsee sairaalan kellarissa. Sitä tosiaan kutsutaan muistohuoneeksi (minnesrum), ei kappeliksi. Kun kävin kesällä 2007 Peijaksen sairaalassa katsomassa vastaavaa tilaa, olin ilahtunut sen neutraalista ilmeestä, mutta tilaa kutsuttiin edelleen kappeliksi. Kysyin eikö huonetta voisi kutsua muistohuoneeksi. Nyt Malmin sairaalassa käytetään tätä nimitystä. 

    Sisäänkäynti ulkoa muistohuoneeseen.

Muistohuoneeseen on kulku myös sairaalarakennuksen ulkokautta. Omaiset ohjataankin sinne mielellään ulkokautta, jolloin heidän ei tarvitse kulkea sairaalan teknisten tilojen kautta. Teknisiin tiloihin kuuluu muistohuoneen lähellä mm. kylmätilat, joissa vainajia säilytetään. Samanaikaisesti voidaan säilyttää 28 vainajaa. Nämä tilat ovat lähellä uloskäyntiä, jolloin vainajia voidaan helposti siirtää pariovesta ulos kuljetusta varten. Malmin sairaalassa ei tehdä ruumiinavauksia, vaan vainajat kuljetetaan muualle tätä varten. Lopuksi vainaja palaa sairaalaan, josta hautausliikkeen ruumisauto tai omaiset hakevat vainajan. 

Malmin sairaalassa, mukaan lukien päivystyksen vuodeosastot ja sairaalan sairaalaosastot, kuoli vuonna 2014 yhteensä noin 380 potilasta. 

    Muistohuone, oikealla seinällä kaksi taideteosta, vasemmalla seinällä vainajapeite.

Muistohuone on muodoltaan kolmiomainen. Kolme isohkoa ikkunaa antaa ulos. Pitkien sivujen pituudet ovat arviolta kahdeksan metriä ja kanta arviolta viisi metriä. Lisäksi on eteinen, jonka mitat ovat arviolta 3,5x3,5 metriä. Tilassa on yhdeksän selkänojallista tuolia. Muistohuoneessa suoritetaan kristillisiä hautaan siunaamisia ja muita seremonioita. Peijaksen sairaalassa näkemääni, liikuteltavaa alttaripöytää ei Malmin sairaalassa ole. Kristillisen papin vainajan hautaan siunaamisessa käyttämä hiekka-astia ja lapio ovat olemassa, mutta niitä säilytetään jossakin muualla eivätkä ne ole näkyvillä muistohuoneessa. 

Muistohuoneen eteisessä on wc ja naulakko päällysvaatteita varten. Yleisilme on neutraali. Erilaiset käyttäjäryhmät on huomioitu. Huoneen käyttöönoton yhteydessä ortodoksit lahjoittivat sairaalalle ikonin. Sitä ei vielä ollut tilan seinällä, ehkä ripustusprosessi oli kesken tms. Muiden kuin kristittyjen kannalta olisi varmaan huomaavaista, että ikoni olisi siirrettävissä pois tai ainakin peitettävissä silloin, kun nämä käyttävät muistohuonetta. 

Sisääntulosta katsoen huoneen oikealla seinällä on taiteilija Kauhasen kaksi kangastyötä. Ylemmän koko on 90x60 cm (lxk), alemman 90x30 cm. Isommassa työssä on kuvattuna kaksi lentävää lintua. Pienemmässä työssä on kuvattuna kieloja ja muita kukkia. 

Vasemmalla seinällä on tanko, jossa riippuu laskostettu vainajapeite. 

Lehtiuutisten mukaan kristittyjen lisäksi muita uskonnollisia ryhmiä, ainakin muslimeja, oli ollut suunnittelemassa muistohuonetta. Jostakin syystä vapaa-ajattelijoita tai ateisteja ei tietääkseni kuultu. Tilan vihki käyttöön Helsingin piispa Irja Askola tammikuussa, viikolla 4. 

Helsingin kaupungin asukkaista Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat jäävät vähemmistöksi arviolta vuonna 2019. Sairaala-ateisteja ei Suomessa vielä ole. 

Vainajan näyttäminen 

Kun potilas kuolee, sairaala säilyttää häntä osastolla kaksi tuntia. Jos omaisia on heti tässä vaiheessa tulossa katsomaan vainajaa, vainajaa säilytetään osastolla kauemminkin. Osasto on sairaalan mielestä kodikkaampi paikka näyttää vainajaa, ja kuoleville potilaille on pyritty antamaan oma huone. Omaiset voivat tulla katsomaan vainajaa milloin tahansa, ryhmänä tai yksin. 

Vainajien pesuhuone 

Teknisiin tiloihin kuuluu myös varta vasten rakennettu vainajien pesutila. Sen koko on arviolta 6x6 metriä. Muslimeilla on tapana pestä vainajansa. Tila on ilmeisesti kaupungin paras, koska muslimeilla on toivomus, että kaikki kaupungin muslimivainajat voitaisiin pestä tässä tilassa. Sairaala ei ole vielä päättänyt asiasta lopullisesti. 

    Vainajien pesuhuone. Oikealla katafalkki, jolla arkkua ja vainajaa siirrellään.

Useimmiten vainaja myös arkutetaan tässä tilassa. Romaneilla on tapana pukea vainajansa romanivaatteisiin, kun vainaja pannaan arkkuun. 

Teknisessä tilassa säilytetään myös katafalkkia, jolla ruumisarkku ja vainaja on helppo siirtää muistohuoneeseen. 

Kimmo Sundström


Lue myös

Peijaksen sairaalan ”kappeli” on neutraali tila (6.6.2007)
Oikeuslääketieteen laitoksen kappelit ovat kristillisiä (8.6.2007)
Koskelan kirkko ja Koskelan sairaalan kappeli (12.6.2007)
Laakson sairaalan ”kappelille” uusi ilme (14.7.2008)

Suursuon sairaalan kappeli (23.9.2016)
Katriinan sairaalan hiljentymishuone (21.1.2020)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?