HAARTMANIN SAIRAALAN JÄÄHYVÄISHUONE (23.4.2015)


Haartmanin sairaala on Helsingissä, Meilahden sairaala-alueella oleva päivystyssairaala. Uusi sairaalarakennus valmistui syksyllä 2009. Vierailin sairaalassa 23.4.2015, minua opasti osastonhoitaja Liisa Kuula. Hän kertoi, että sairaalan jäähyväishuone (avskedsrum) on alun perin suunniteltu vainajien katsomista ja jäähyväisiä varten. Usein vainajia tosin näytetään sairaalan vuodeosastolla, kun nämä vielä ovat siellä. Kuoleman tapahduttua, vainajia säilytetään osastolla kaksi tuntia tai hieman kauemmin. Osasto on jäähyväishuonettakin parempi paikka tähän tarkoitukseen. 

    Haartmanin sairaala, Haartmaninkatu 4, rakennus 12.

Jäähyväishuoneeseen tullaan sairaalasta sisäkautta. Vainajien ulos siirtoa varten on kuitenkin ovi sairaalarakennuksesta paikkaan, johon ruumisautot tulevat. Kuulan mukaan kaikki vainajien kuljetukset tapahtuvat ruumisautoilla. 

Vainajien säilytystila sairaalassa 

Jäähyväishuoneen ovesta tultaessa on huoneen vasemmalla puolella liukuovella erotettu tekninen tila, jossa on vainajien kylmäsäilytystilat. Yhtä aikaa voidaan säilyttää 16 vainajaa. Sairaalassa kuolee vuosittain noin 350 potilasta. Useimmat kuolevat potilaat ovat jo iäkkäitä ja kuolevat johonkin sairauteen. 

Vainajien säilytystilassa muslimit voivat myös pestä vainajansa. Sairaalan puolesta on tätä varten välineitä, mm. kumisaappaat. 

Haartmanin sairaalassa ei tehdä ruumiinavauksia, vaan vainajat siirretään joko tunnelia pitkin tai ruumisautolla toiseen laitokseen tätä varten. 

Jäähyväishuone 

Jäähyväishuone sijaitsee sairaalan ensimmäistä kerrosta alempana ja sinne pääsee hissillä. Huone on suorakulmion muotoinen, leveys arviolta 3-4 metriä ja pituus arviolta kuusi metriä. Huoneen yleisilme on neutraali ja sävyt vaaleita. 

    Jäähyväishuone. Lattialla, oikeassa takakulmassa näkyy musta hiekka-astia.

Takaseinä on vaalea, sen edessä on harmaa verho. Seinän edessä on koko päädyn levyinen taso, jota peittää vaalea kangas. Kangas riippuu tason yli lähes lattiaan saakka. Kankaassa on kuvattuna tyylitelty kyyhkynen. Kyyhkynen on perua Marian sairaalan lasimaalauksista. Tasolla palaa tavallisesti sähkökynttilöitä ja käydessäni esillä oli myös avoin Raamattu sekä ikoni. Jos Raamattua tai ikonia ei tarvita, ne voidaan siirtää pois. Takaseinälle saadaan taustavalo ilman symboleita tai sinne voidaan heijastaa erilaisia symboleja kuten latinalainen risti, ortodoksinen risti, puolikuu tai Daavidin tähti. Näin eri käyttäjäryhmät on huomioitu. 

    Jäähyväishuoneen takaseinälle voidaan heijastaa valoa ja erilaisia uskontojen symboleja. Kuvassa juutalaisuutta kuvaava Daavidin tähti.

Käydessäni huoneessa, katafalkki oli keskellä huonetta. Molempien sivuseinien vieressä on neljä selkä- ja käsinojallista tuolia. Niiden verhoilu on sininen. Kummallakin sivuseinällä on kaksi valaisinta ja kattovalaisimessa kuusi lamppua. Huoneessa on myös vesipiste. Lisäksi on neljä kaappia. Hyllyssä on Raamattu, Koraani, virsikirjoja ja pari runoteosta. Kokonaisuuteen kuuluu myös musiikkilaite sekä CD-levyjä. Tarjolla on mm. Samuli Edelmanin Maa on niin kaunis (virsiä), Tomaso Albinonin Adagio ja useita muita levyjä. (Adagion sanotaan muuten tosiasiassa olevan italialaisen Remo Giozotton sävellys.) Huoneen etupäädyssä riippuu tangossa laskostettuna vaalea vainajapeite. Vainaja on peitetty sillä, kun häntä katsotaan. Vainaja ei tällöin ole arkussa. Tekstiilissä on sama kuvio kuin edessä olevassa tekstiilissä. Peitteen on valmistanut Ateljé Solemnis. Se on kirkkotekstiilejä valmistava ompelimo. 

    Vainajapeite riippuu huoneen etuseinään kiinnitetyssä puisessa tangossa.

Huoneessa vainajan omaiset näkevät vainajan yleensä viimeisen kerran. Vahtimestarit liikuttelevat vainajia katafalkilla. Yleensä tilaisuudet kestävät 15-20 minuuttia, joskus kauemminkin. Kristillisiä hautaan siunaamisia tai muita seremonioita on tässä tilassa harvoin. Huoneen oikeassa takakulmassa oli kristillisessä toimituksessa käytettävä hiekka-astia ja lapio näkyvillä. Nekin voitaneen tarvittaessa siirtää pois. 

Jäähyväishuonetta käytetään taajaan, lähes joka päivä, joskus useammankin kerran päivässä. 

Kimmo Sundström


Lue myös

Peijaksen sairaalan ”kappeli” on neutraali tila (6.6.2007)
Oikeuslääketieteen laitoksen kappelit ovat kristillisiä (8.6.2007)
Koskelan kirkko ja Koskelan sairaalan kappeli (12.6.2007)
Laakson sairaalan ”kappelille” uusi ilme (14.7.2008)
Malmin sairaalan muistohuone (12.3.2015)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?