USKONTOJEN UHRIEN TUKI JATKAA NOUSUKIIDOSSA (24.3.2013)

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n (157654; www.uskontojenuhrientuki.fi) vuosikokous pidettiin lauantaina 23.3.2013 Helsingissä, Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa kello 13-15. 

Yleistoteamus oli, että yhdistys on laajentanut toimintaansa, resurssit ovat hyvät ja yhteiskunnallinen arvostus kunnossa. 

Toimintakertomus 2012 

Toiminnallisuuden kannalta vuoden tärkein päätös taisi olla hallituksen tekemä toiminnanjohtajan palkkauspäätös. Toiminnanjohtajaksi valittiin 16.2.2012 alkaen Joni Valkila. 

Hallituksen jäseninä toimivat Aki Härkönen (pj), Jaakko Antila, Madeleine Blomqvist, Eeva Eteläinen, Rene Hirvonen ja Leena Ranta. Hallitus piti kahdeksan kokousta. 

Vertaistukitoimintaan osallistui koko Suomessa 254 henkilöä viidellä paikkakunnalla. Helsingissä tapaamisia pidettiin 11 ja niihin osallistui 82 henkeä. 

Yhdistys järjesti kesätapahtuman ja pikkujoulun sekä kaksi vierailua teatteriesityksiin. Auttavan puhelimen toimintaan osallistui kuusi vapaaehtoista. Yksilöityjä soittoja saatiin 84. Henkilökohtaisia tapaamisia järjestettiin 20 henkilön kanssa. 

Yhdistys tuki Hakomaja.net-sivustoa (vertaistukea mm. entisille vanhoillislestadiolaisille) ja Veljesseura.org-sivustoa (tietoja jehovantodistajista, tukea näiden vaikutuspiiriin joutuneille sekä entisille jehovantodistajille ja näiden omaisille, henkilökohtaista vertaistukea). 

Tiedotustyötä harjoitettiin Internetissä sekä järjestämällä ja osallistumalla keskustelutilaisuuksiin, seminaareihin ja konferensseihin. Elokuussa perustettiin Facebook-sivu, jota päivitetään lähes päivittäin. Sivua voi lukea yhdistyksen kotisivun kautta. 

Yhdistyksen uutiskirjeellä oli 190 tilaajaa. Yhdistyksen toimijat tapasivat myös uskonnollisten ilmiöiden tutkijoita sekä tekivät kouluvierailuja. 

Talous 

Yhdistyksen talousresurssit nousivat uudelle tasolle, kun Raha-automaattiyhdistys (RAY) myönsi yhdistykselle 66.000 euron toiminta-avustuksen. Tästä käytettiin palkkoihin 42.731,22 euroa, palkkioihin 1.570,00 euroa, vertaistukeen 6.876,22 euroa, tiedotustoimintaan 3.244,77 euroa, toimitilavuokriin 1.217,70 euroa, taloushallintoon vähän yli tuhat euroa jne. 

Jäsenmaksuja saatiin 1.205,00 euroa, lahjoituksia 618,40 euroa ja myyntituloja 83,00 euroa. Varainhankinta tuotti yhteensä 1.906,40 euroa. Tilikauden alijäämä oli 123,01 euroa. 

Toiminnantarkastajien Esa Eklund ja Antti Helenius laatima kertomus luettiin. Kokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. 

Talousarvio 2013 

Yhdistyksen vuokrattua toimitilan toimistohotellista (Toinen linja 3, Helsinki), menot tulevat kasvamaan arviolta 7.000 eurolla. Ainakin tähän perustuen RAY:n avustus kasvaa 77.000 euroon. 

Yhdistyksen jäsenmääräksi todettiin vuosikokouspäivänä 163. Vuonna 2012 jäsenmaksunsa maksaneita jäseniä oli 60. 

Yhdistyksen aikaisemmin paperimuodossakin julkaisema Muutos-lehti herää henkiin. Sitä on tarkoitus julkaista kaksi numeroa vuonna 2013. 

Hallituksen koko pienenee 

Hallitukseen päätettiin nyt valita puheenjohtaja ja vain kolme muuta varsinaista jäsentä. Puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan Aki Härkönen ja muiksi jäseniksi Eeva Eteläinen, Antti Helenius ja Rene Hirvonen. 

Toiminnantarkastajiksi valittiin Madeleine Blomqvist ja Esa Eklund sekä varatoiminnantarkastajiksi Markku Huhmarniemi ja Pekka Lähteenaro. 

Sääntömuutoksia 

Sääntöjen 5-7 ja 10 pykäliin tehtiin muutoksia, jotka koskivat toiminnantarkastajia, yhdistyksen kokouksen koolle kutsumista sekä nimenkirjoitusoikeutta. Jatkossa hallitus voi myöntää nimenkirjoitusoikeuden yhdistyksen muille toimihenkilöille. Lähinnä kyseeseen tulee toiminnanjohtaja. 

Apua haetaan 

Yhdistyksen toiminnan tilastointi on kohentunut entisestään. Kokouksessa esitettiin pitkä luettelo niistä yhteisöistä, joiden vaikutuspiiristä oli tukitarkoituksessa tullut yhteydenottoja UUT:hen. Ylivoimaisesti suurin ryhmä oli Jehovan todistajat. Toiseksi suurin ryhmä oli helluntailaisuus. Jos kuitenkin kaikki erilaiset karismaattiset kristilliset suuntaukset lasketaan yhteen, näiden vaikutuspiiristä tulleet yhteydenotot ylittivät Jehovan todistajien vaikutuspiiristä tulleet yhteydenotot. Myös evankelis-luterilaisten yhteisöjen vaikutuspiiristä tuli yhteydenottoja, mutta luterilaisten määrään verrattuna niiden lukumäärä oli erittäin vähäinen. Vapaa-ajattelijoidenkin vaikutuspiiristä oli otettu yhteyttä uskontojen uhrien tukeen. UUT auttaa myös vapaa-ajattelun uhreja.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?