TYHJÄT KIRKOT TÄYTTYVÄT - MUSLIMEILLA (20.3.2013)

Aberdeenin Pyhän Johanneksen episkopaalisen kirkon kirkkoherra Isaac Poobalan katseli tyhjässä kirkossaan, kun muslimit rukoilivat ulkosalla, tuulessa ja tuiskussa. Muslimeillakin on oma moskeijansa (Syed Shah Mustafa Jame Masjid), mutta se on liian pieni sadoille uskoville. Kirkkoherra avasi kirkkonsa muslimeille. 

Tämä skottikirkko on ensimmäinen Yhdistyneissä kuningaskunnissa, joka nyt jakaa tilansa muslimirukoilijoiden kanssa. Rukouksia johtaa pääimaami, sheikki Ahmed Megharbi. 

Isaac Poobalan kertoo toimintansa perustaksi sen, mitä Raamattu käskee tekemään naapureille. Jotkut seurakuntalaisista olivat sitä mieltä, ettei muslimien tilaongelma ollut kristittyjen ongelma. Kirkkoherra Poobalan oli eri mieltä. 

Hän halusi rakentaa siltaa kristittyjen ja muslimien välille. Kuitenkin hän sanoo, että hänen liikkeensä oli perustavanlaatuinen, "eikä sillä ole mitään tekemistä uskonnon kanssa". "Se perustuu kokonaan inhimilliseen tarpeeseen." Uskonnollisen jaon ei tulisi jakaa meitä ihmisinä. 

Myös muslimit epäröivät aluksi, koska tällaista ei ollut aikaisemmin tapahtunut. 

Kirkkoherra Poobalan on nyt 50-vuotias, mutta hän kasvoi Intiassa islamin ympäröimänä. Tämä auttoi häntä kaatamaan rajan kristittyjen ja muslimien välillä. Sheikki Ahmed Megharbi sanoo, ettei tulisi olla ongelmaa toistaa tätä koko maassa. "Suhteemme on ystävällinen ja kunnioittava." 

Pyhä Johannes on osa Skotlannin episkopaalista kirkkoa ja anglikaanista kirkkoyhteisöä. Aberdeenin ja Orkneyn piispa Robert Gillies sanoo, että tämä suhde voisi olla alku muutokselle kahden uskonnon välillä: "Voisi olla hyvä ajatella, että voimme muuttaa maailmaa." 

Joissakin Yhdysvaltain osissa kristityt ovat sallineet muslimien rukoilla kirkoissaan. Vuonna 2011 kahta floridalaista kirkkoa arvosteltiin siitä, että ne olivat avanneet ovensa muslimeille. Aberdeenissa tapahtuneen uskotaan olevan ensimmäinen tällainen tapaus Yhdistyneissä kuningaskunnissa. 

Pohjanmeren rannikolla sijaitseva Aberdeen on Skotlannin kolmanneksi suurin kaupunki.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?