VAPAA-AJATTELIJAIN LIITTO HAKEE VALTIONAVUSTUKSIA OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖLTÄ (8.11.2011)

Vapaa-ajattelijain liitto ry jätti 7.10.2011 hakemukset valtion yleisavustuksen ja kulttuurilehtituen saamiseksi vuonna 2012. Kulttuurilehtitukea haetaan Vapaa Ajattelija –lehdelle.

Yleisavustusta liitto hakee toiveikkaasti 30.000 euroa (kuten edellisenäkin vuonna). Liiton valtiolta saama yleisavustus jäädytettiin vuonna 2004 25.000 euron tasolle. Liiton toiminta on laskusuunnassa, joten liitto voi olla tyytyväinen, jos avustusta ei leikata. Avustuksen reaaliarvo on heikentynyt vuosi vuodelta.

Poliittisena riskinä on, että avustuksesta viime kädessä päättävä ministeri Paavo Arhinmäki ei välttämättä pidä siitä, että melkein kaikki vasemmistolaiset heitettiin ulos liiton hallinnosta heinäkuun liittokokouksessa.

Sääntöjen vastaisiksikin moititut valinnat jäivät voimaan, kun tämän liittokokouksen päätöksistä ei jätetty määräaikaan 10.10.2011 mennessä kanteita liittoa vastaan.

Kulttuurilehtitukea haetaan Vapaa Ajattelijalle

Kulttuurilehtitukea liitto hakee 8.000 euroa, kun tälle vuodelle haettiin 10.000 euroa.

Lehden maksulliseksi levikiksi v. 2010 hakemus kertoo 33 kappaletta. Kun yksin Pääkaupunkiseudun ateistit ry tilasi omille jäsenilleen 20 vuosikertaa, 13 muille myytyä vuosikertaa on surkean vähän. Valtaosa kirjastoistakin on lopettanut lehden tilaamisen. Tuloslaskelman mukaan lehden tilausmaksuja saatiin v. 2010 825,20 euroa. Tein viimeksi liiton tilinpäätöksen vuodelta 2002 ja silloin lehden tilausmaksuja saatiin 2.599,52 euroa. Vuositilaushinta oli tuolloin 22 euroa eli vuosikertoja myytiin arviolta 118 kappaletta.

Lehti potee jatkuvaa juttu- ja tekijäpulaa. Se hakee jälleen myös uutta toimitussihteeriä Marketta Ollikaisen tilalle, joka vasta viime keväänä palkattiin, kolmannen kerran, lehdentekijäksi. Tämän pitäisi toimittaa ja taittaa lehti, kirjoittaa itse siihen, hankkia kirjoittajia, pysyä sovituissa aikatauluissa, omata verkostoitumiskykyä ja vielä olla yhteistyökykyinen vajareiden kanssa. Aika mahdoton tehtävä, etenkin verrattuna siihen palkkioon, jonka liitto on valmis toimitussihteerille maksamaan. Hakemukset tuli toimittaa liitolle 15.10.2011 mennessä. Liittohallitus kokoontui viimeksi 5.11.2011, muttei se ole tiedottanut mitään toimitussihteeriasiassa.

Lehden koko on tarkoitus kasvattaa B5:stä A4:ksi. Tätä perusteltiin ainakin sillä, että suurempi sivukoko mahdollistaisi eloisamman taiton. En usko vajareiden taiteellisuuteen.

Vapaa Ajattelija on ollut B5-kokoinen ensin syntymästään (1945) vuoteen 1957 asti ja sitten vuodesta 1964 lähtien. Jussi K. Niemelän päätoimittamaa lehteä taitti Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry:n Mediapaja. Tulos oli parasta mitä lehdessä oli koskaan nähty. Miksi Mediapajan taittajien ei annettu jatkaa laadukasta työtään?

Lehtitukihakemuksen mukaan lehden ilmestymiskerrat supistuvat ensi vuonna kuudesta neljään. Tätä olen kannattanut jo jonkin aikaa. Turkulainen asiantuntijapäätoimittaja Hannu Raitanen vaati siirtymistä neljään numeroon jo 1990-luvulla. Ei kannata julkaista kuutta numeroa, kun ei ole sanottavaa kuutta numeroa varten.

Avustushakemukset on jo jätetty, vaikka liittovaltuuston hyväksymää, vuoden 2012 toimintasuunnitelmaa tai talousarviota ei ole olemassa. Liittovaltuusto päättää näistä 26.11.2011.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?