MARKETTA OLLIKAINEN JÄLLEEN TAKAISIN VAPAA AJATTELIJAN TOIMITUSSIHTEERIKSI (9.3.2011)

Liittohallitus päätti 6.3.2011 palkata Marketta Ollikaisen Vapaa Ajattelija –lehden toimitussihteeriksi numeroiden 2/2011-4/2011 osalta. Päätoimittajana jatkaa puheenjohtajan tehtäviä hoitava varapuheenjohtaja Robert Brotherus. 

Pestin määräaikaisuus johtuu siitä, että heinäkuussa valitaan Lahden liittokokouksessa liitolle uusi hallitus. Sen tehtävänä on sitten katsoa asiaa uudelleen. 

Ollikainen on vanha tuttu 

Ollikainen on toiminut aiemminkin Vapaa Ajattelijan toimitussihteerinä ja päätoimittajana. 

Liittohallitus nimitti Ollikaisen lehden uudeksi päätoimittajaksi 31.3.2001 saman vuoden syyskuusta alkaen. Lehden numerot 1/2001-3/2001 toimitti vt. päätoimittajana liiton puheenjohtaja Erkki Hartikainen. 

Ollikainen päätoimitti numerot 4/2001-6/2001. Hän oli aivan uusi henkilö liitossa, ja kukkosmieliset käyttivät häntä tietysti häikäilemättä hyväkseen. Näin syntyivät seremoniapainotteiset syysnumerot. Linja ei tyydyttänyt liittohallitusta, ja 9.12.2001 liittohallitus valitsi Hartikaisen uudelleen päätoimittajaksi. Ollikaiselle tarjottiin mahdollisuutta jatkaa lehden toimittajana, mutta hän päätti lopettaa toimitustyöt kokonaan. 

Samanlaiseen toimittajan asemaan Ollikainen palasi kukkosmielisten saatua Järvenpään liittokokouksessa 11.-12.6.2005 kaiken vallan liitossa. Tuohon aikaan toimitussihteerinä oli Janne Vainio, mutta kukkosmieliset leimasivat hänet ”vakoilijaksi”, joka toimitti liitosta tietoja liiton entiselle puheenjohtaja Hartikaiselle. Vainiosta piti päästä eroon ja hän oli viimeksi toimitussihteerinä numerossa 6/2005. 

Ollikainen aloitti toimitussihteerinä numerosta 1/2006 lukien. Tätä jatkuikin sitten numeroon 4/2008 saakka. Tällöin liiton uudeksi puheenjohtajaksi Piikkiön liittokokouksessa 14.-15.6.2008 valitun Jussi K. Niemelän ja Ollikaisen sukset menivät jotenkin ristiin. Lehden mukaan (VAJ 2008:5, 29) toimitussihteeri ja taittaja Ollikainen ”sanoi itsensä irti”. Niemelä otti itse lehden toimitusvastuun. Taitto siirrettiin Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry:n Mediapajalle. 

Soutamista ja huopaamista 

Nyt Ollikainen astuu siis jo kolmannen kerran lehden palvelukseen. Tämä on taas hyvä esimerkki soutamisesta ja huopaamisesta, joka on tyypillistä Vapaa-ajattelijain liiton toiminnalle. Kukkosmielisten pitkä, jo 1990-luvulta alkanut klikkipolitiikka ja liiton alasajo tuottaa tällaisia tuloksia. 

Ollikaista pidetään yleensä ihan pätevänä toimittajana ja lehdentekijänä. Nyt hänelle on luvassa rauhallisempi toimintaympäristö, kun kukkosmieliset edelleen hallitsevat liiton niukkaa julkaisupolitiikkaa. Tiedossa ei ole katsooko Ollikainen itsensä vapaa-ajattelijaksi, mutta ateisti hän on kieltänyt olevansa.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?