EI VASTUUVAPAUTTA VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON LIITTOHALLITUKSELLE (15.4.2010)

Helsingissä 10.4.2010 kokoontunut Vapaa-ajattelijain liiton liittovaltuusto ei myöntänyt vastuuvapautta liittohallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Tiettävästi tapaus on ainutlaatuinen liiton historiassa. 

Yhdestätoista varsinaisesta jäsenestä kokouksessa oli läsnä kymmenen, vain Raision Vapaa-ajattelijain Kari Hanka oli poissa (valtuutetut, ks. linkki). 

Ehdotuksen vastuuvapauspäätöksen siirtämisestä teki Arto Tiukkanen (Helsingin Vapaa-ajattelijat ry) ja sitä kannatti Martti Vaattovaara (Luoteis-Lapin Vapaa-ajattelijat ry). Asiassa järjestettiin suljettu lippuäänestys, jolloin vastuuvapausasian lykkäämisen puolesta annettiin viisi ääntä, vastuuvapauden antamisen puolesta neljä ääntä ja yksi tyhjä ääni. 

Liittohallituksen taholta katsottiin, että vastuuvapauden epääminen olisi imagohaitta liitolle. 

Liittohallitus näyttää menettäneen valtuuston enemmistön luottamuksen. Pääsyynä taustalla nähdään se, että liittohallitus toimi erityisesti liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama-Everest-Phillipsin irtisanomisessa vastoin valtuuston näkemystä ja toivomusta. Valtuusto antoi Vasamalle tukea kokouksessaan 26.4.2009. Toivomuksena oli, että liiton talousahdinko ja luottamuspula hoidetaan sovittelemalla, ei irtisanomisin. Heti kohta tämän jälkeen, 12.5.2009, liittohallitus kuitenkin irtisanoi Vasaman luottamuspulan takia

Vasama riitautti asian. Liitto joutuu elokuussa käräjäoikeuteen vastaamaan asiassa. Liittovaltuustoa askarruttaa nyt se, tuomitaanko irtisanominen laittomaksi ja joutuuko liitto maksamaan irtisanomiskorvausta Vasamalle. 

Liittovaltuusto suoristi selkärankansa 

On aina ikävää, kun liittovaltuusto ja –hallitus joutuvat eri raiteille. Sääntöjen mukaan valtuusto on kuitenkin päättävä elin, ja hallituksen tulee noudattaa sen linjauksia. Liittovaltuustoa on iän kaiken vaivannut puolivillaisuus ja vetelyys. Nyt se suoristi selkärankansa. 

Käräjäoikeuden päätös työsuhdeasiassa ja tieto siitä valitetaanko ratkaisusta saadaan ensi syksynä, ennen liittovaltuuston syyskokousta, joka pidettäneen marraskuussa. Vastuuvapaudesta päättäminen tulee tämän kokouksen esityslistalle. Tällöin vastuuvapaus voidaan antaa tai edelleen evätä. Mikäli käräjäoikeuden ratkaisusta valitetaan, lainvoimaisen ratkaisun saaminen siirtyy tulevaisuuteen, todennäköisesti jopa kesällä 2011 pidettävän liittokokouksenkin jälkeiseen aikaan. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?