KOILLISNURKKA HÄVIÄMÄSSÄ (28.10.2009)

Jämsän seurakunta on liputuksen jälkeen päättänyt ottaa haltuunsa ja käyttää uudelleen Miekkainpetäjän hautausmaan ns. koillisnurkan jäljellä olevista seitsemän vainajan haudasta viisi hautaa. Sitten kun nämä haudat ja aikaisemmin haltuun otetut 11 hautaa on käytetty uudelleen, on koko koillisnurkka hävinnyt. Seurakunta ei ole huomioinut minun pyyntöäni ottaa koillisnurkka kirkkojärjestyksen mukaisesti historialliseen ilmaissäilytykseen

Kahden haudan osalta omaiset ovat maksaneet jatkoajan ja haudat ovat tämän puolesta jäämässä jäljelle. Toisella juuri maksetulla haudalla kasvaa tai kasvoi hautakiven edessä puolen neliömetrin alalla juolavehnää. Seurakunta on jättänyt sen leikkaamatta, leikattuaan nurmikon muualta haudalta ja koko hautausmaalta. Seurakunta liputtaa haudan uudelleen ja kehottaa haltuunoton ja uudelleenkäytön uhalla kunnostamaan tämän juuri maksetun haudan. Seurakunta mainostaa lipussa omaa kesäkukkahoitoansa mainiten hoidon olevan maksullista. Vainaja oli vanhempieni ja isovanhempieni lähinaapuri ja perhetuttava. 

Uskonnottomassa kulttuurissa on hyväksyttävää pitää hauta luonnonmukaisena. Pröystäilyä ei harrasteta. 

Koillisnurkka on vapaa-ajattelijoiden käyttämä itseironinen nimike erillisestä ja syrjäisestä hautausmaan osasta, johon ev.-lut. papit hautasivat 1950-luvulle saakka erityisesti kirkkoon kuulumattomat vainajat. 

Kirkko pitää hautojen ja jäänteiden hävittämisellä outoa kiirettä, vaikka sieluille luvataan ikuinen olemassaolo. 

Hautaustoimi hautausmaksuineen, jatkamismaksuineen, kesäkukkahoitoineen ja yhteisvero-osuuksineen kaikkineen on seurakunnille rahakasta ja voitollista toimintaa. 

Suomen ev.-lut. kirkosta erosi 2008 52 203 henkilöä. Kuluvana vuonna eroavia arvioidaan olevan n. 47 000. Kirkkoon palaa vuosittain n. 10 000 henkilöä. Loppusyksystä ev.-lut. kirkon jäsenmäärä vähenee alle 80 prosenttiin koko väestömäärästä. Eroamismenettelyn helpottuminen ja Tampereen vapaa-ajattelijayhdistyksen hoitama eroakirkosta.fi -palvelu edistävät eroamista. 

Raimo Toivonen


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?