KARI PASANEN KANNATTAA KIRKON TUKEMISTA VEROVAROIN (6.3.2009)

Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksessa on muitakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tukijoita kuin Marko Koivuniemi. Koivuniemi asui ennen Jyväskylässä ja hänen yhdistystoverinsa siellä, jyväskyläläinen Kari Pasanen, on myös liittohallituksen varsinainen jäsen. Pasanen kannattaa kirkon hautausmaatoimen tukemista valtion verovaroista. 

Liiton ylläpitämällä keskustelusähköpostilista Kinatorilla Pasanen kertoo, että ensinnäkin kirkon sotaveteraaneille myöntämät ”ilmaiset” (pitäisi tietysti olla maksuttomat) hautapaikat ovat peruste kirkon saaman yhteisövero-osuuden puolustamiseksi. Vapaa-ajattelija haluaisi siis antaa kirkolle jonkinlaisen valtakirjan kirjoittaa laskuja valtiolle. 

Pasanen katsoo asialliseksi myöntää, että ”vanhoilla hautausmailla”, ”vanhojen hautojen muistomerkeillä” ja ”vanhoilla kirkkorakennuksilla” on kulttuurihistoriallista ja miljööarvoa. Omistajan ei Pasasen mukaan tarvitse kantaa asiassa kaikkea vastuuta, vaan valtion pitäisi tukea omistajaa rahallisesti. Kirkolle kuuluu ”varmasti” ”enemmän kuin nolla euroa”, hän kirjoittaa. 

Koska yhteisöveron tuotto vaihtelee taloussuhdanteiden mukaan eikä riipu hautaustoimen menoista, Pasanen ehdottaa, että kirkon saama yhteisövero-osuus (v. 2008 121 Meur) korvattaisiin valtion budjettiinsa ottamilla määrärahoilla. Muille ”vastaavien kohteiden” (moskeijat, synagoogat, gurdwarat jne. jne.) omistajille valtio myöskin myöntäisi avustuksia. 

Näin kristillisellä ja kirkollisella kulttuurilla on liittohallituksessa vähintään kaksi ihailijaa. Nyt kirkkoa tukevilla ehdotuksilla on kannattaja ja asioista voidaan äänestää. Vanhasta muistista tulee mieleeni liiton entinen puheenjohtaja Taina Hollo (puheenjohtajana 10.6.1990-13.6.1993), joka myös oli kirkkorakennusten ihailija. 

Kirkkorakennukset ja kirkon ylläpitämät hautausmaat ovat esimerkki pääoman tehottomasta käytöstä ja tuhlaamisesta. Kun Suomessa on asunut ahkera ja hyväuskoinen kansa, siltä perittyä verorahaa on riittänyt yllin kyllin kaikkeen tarpeettomaankin. Kirkot eivät tuota hyötyä tai huvia meille ihmisille, paitsi aika ajoin joillekin kristityille ja kristillistä kulttuuria ihaileville vapaa-ajattelijoille. Tietysti hautausmaat ovat leivän lähde hautausmaiden ja hautausmaahallinnon työntekijöille. Hautausmaahallinnon menot ovatkin paisuneet nopeimmin. Vuodesta 2005 vuoteen 2006 ne kasvoivat 18,5 prosenttia. 

Kirkot ja kirkolliset hautausmaat ovat rangaistus luonnolle. Kaatopaikallakin tuoksuu paremmalta kuin kirkon nurkalla. Kirkolla on jo verotusoikeus, joka kohdistuu 80 prosenttiin suomalaisista. Eikö tämä riitä? Miksi vapaa-ajattelijat haluavat laajentaa kärsimyksen piiriä koskemaan kaikkia? 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?