JUHA KUKKONEN JOENSUUN SEUDUN VAPAA-AJATTELIJAT RY:N VARAPUHEENJOHTAJAKSI (2.4.2006)

Joensuun seudun vapaa-ajattelijat ry (JSVA) on saanut aika ajoin huomiota osakseen Pohjois-Karjalaa laajemmissakin vapaa-ajattelijapiireissä.

Vapaa Ajattelija -lehden numerossa 4/2002, s. 20-26 (http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2002_04/va2-04.pdf) kerrotaan 8.-9.6.2002 pidetystä Vapaa-ajattelijain liiton liittokokouksesta ja siitä millä tavoin liittokokous hylkäsi JSVA:n helsinkiläiselle, Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n hallituksen jäsen Arto Tiukkaselle antaman edustajanvaltakirjan.

Useampien liittokokousedustajien mielestä moitittavaa toimintaa nähtiin myös 11.-12.6.2005 pidetyn liittokokouksen alla. Lohjan seudun vapaa-ajattelijat ry jätti asiasta kantelun yhdistysrekisterille (http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti61.pdf). Kantelussa sanottiin, ettei JSVA:ta ole koskaan hyväksytty liiton jäsenyhdistykseksi. Myös yhdistyksen antamaa edustajanvaltakirjaa moitittiin epäpäteväksi. Valtakirja oli annettu JSVA:n hallituksen kokouksessa, joka pidettiin päivää ennen liittokokousta, perjantaina 10.6.2005 kello 20.00-20.15 Joensuussa. Tämä kokous oli pidetty sen jälkeen, kun mainitun yhdistyksen yhdistyksen kokous, jossa pöytäkirjan mukaan oli läsnä kolme henkilöä (Ari Sulopuisto, Matti Hyvärinen ja Juha Kukkonen), oli samana iltana kello 18.00-20.00 valinnut yhdistykselle uuden puheenjohtajan (Ari Sulopuisto), muut hallituksen jäsenet (Matti Hyvärinen ja Juha Kukkonen) sekä tilintarkastajan (Arto Tiukkanen). Yhdistyksen puheenjohtaja Matti Puusaaren liittokokoukselle osoitetun, 8.6.2005 päivätyn, kirjeen mukaan hän ei JSVA:n puheenjohtajana ollut saanut 8.6.2005 mennessä kutsua tällaiseen yhdistyksen kokoukseen. Hänen mukaansa Sulopuisto, Hyvärinen ja Kukkonen eivät ole JSVA:n jäseniä. Mainittua yhdistystä 18.11.1984 perustamassa ollut, silloinen liiton pääsihteeri Erkki Hartikainen sanoo, ettei hänkään ole koskaan kuullut Sulopuiston tai Kukkosen tulleen hyväksytyiksi JSVA:n jäseniksi. JSVA:n hallitus ei ollut kutsunut koolle 10.6.2005 pidettyä yhdistyksen kokousta. Kaikesta huolimatta valtakirja vahvistettiin liittokokouksessa, ja yhdistyksen edustaja Matti Hyvärinen käytti kokouksessa äänivaltaa!

Jo vuodesta 2001 alkaen on epäilty, että Sulopuisto ja Kukkonen yrittävät laittomasti käyttää JSVA:ta hyödykseen.

Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n (HVA) puheenjohtaja Juha Kukkonen on aiemmin moittinut niitä HVA:n rivijäseniä, jotka ovat myös Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n (PAT) jäseniä sen vuoksi, että nämä henkilöt ovat kahden yhdistyksen jäseniä. Edelleen hän moitti jäseniä siitä, että nämä tekivät palkatonta talkootyötä myös PAT:n hyväksi. Kukkonen jopa uhkasi tästä syystä erästä jäsentä, Arvo Keinästä, erottamisella HVA:sta. Nämä moitteet olivat osasyy siihen, että Arvo Keinänen, HVA:n erittäin pitkäaikainen jäsen, repi vuonna 1999 Vapaa-ajattelijain liitto ry:n hyväksi tekemänsä testamentin. Samoin nämä moitteet olivat osasyy siihen, että henkilö Y repi 2000-luvun alussa Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n hyväksi tekemänsä testamentin. Henkilöstä Y ja syistä, jotka johtivat hänet repimään testamenttinsa, kirjoitetaan myöhemmin tällä kotisivulla. Arvo Keinänen voi hyvin ja täyttää 80-vuotta tänä vuonna. Henkilö Y on nyt kuollut.

Juha Kukkonen itse, asuen Helsingissä, valittiin 10.6.2005 JSVA:n varapuheenjohtajaksi ja myös taloudenhoitajaksi. Hän maksoi 14.6.2005 omalta pankkitililtään yhdistysrekisteriin lähetetystä muutosilmoituksesta menevän 10 euron maksun. Puheenjohtajaksi valittu Ari Sulopuisto asuu Joensuussa. Tilintarkastajaksi valittu Arto Tiukkanen asuu Helsingissä. Nämä muutokset on kirjattu yhdistysrekisteriin 20.6.2005.

Ei ole estettä sille, että vastaanottaa luottamustehtäviä useammassa kuin yhdessä liiton jäsenyhdistyksessä. Sillekään ei ole estettä, että on useamman kuin yhden liittoon kuuluvan jäsenyhdistyksen jäsen. Joka tapauksessa Kukkosen toiminta tässäkin asiassa on juuri sellaista mistä hän on moittinut muita vapaa-ajattelijoita ja ateisteja. Jos noudatettaisiin Kukkosen omia toimintatapoja, häntä itseään ja Tiukkasta pitäisi nyt uhata erottaminen HVA:sta.

Kimmo Sundström

PS. Tämän kirjoittaja asuu Vantaalla ja on sekä PAT:n että Lohjan seudun vapaa-ajattelijain jäsen osallistuen molempien yhdistysten toimintaan. Lohja on syntymäkaupunkini ja liityin siellä vapaa-ajattelijayhdistykseen vuonna 1977. Lohja sijaitsee noin 60 kilometriä Helsingistä länteen.

Juha Kukkonen ei ole syntynyt Joensuussa vaan Keravalla. Hän liittyi Helsingin Vapaa-ajattelijoihin vuonna 1987. Joensuu sijaitsee noin 350 kilometriä Helsingistä koilliseen.


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?