VATIKAANIN FAKTA (4.1.2006)

Suomalaisen kristillisen nimipäiväkalenterin mukaan tammikuun 19. päivänä vietetään Henrikin päivää. Sadun mukaan muuan englantilainen Henrik sai maistaa Köyliössä suomalaisen talonpojan siantapossakin käyttämää asetta, kirvestä. Piispa Henrik ja talonpoika Lalli ovat Helsingin yliopiston yleisen historian dosentin Tuomas Heikkilän mukaan kuvitteellisia hahmoja. Tähän tutkimukseen vastaa Köyliön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Ruohola (kesk): "Jos tämä tutkija haluaa dna-näytteitä, niin tervetuloa ottamaan minusta, minä satun olemaan ihan Lallin perillinen, koska olen valtuuston puheenjohtaja. Henrik taas on Vatikaanin fakta, hän on siellä pyhimysluettelossa. Vatikaanissa on sellainen vanha kirja, josta hän voi mennä ja ottaa siitä hiiliajoituksen. Sinne on nimi Köyliö kirjoitettu jo ennen kuin Turku oli perustettu." (Helsingin Sanomat 22.4.2005) Ei auta dosentti Tuomas Heikkilän muuta kuin mutista "O sancta simplicitas - Voi pyhä yksinkertaisuus".

Niinpä niin. Eri aikakausina Vatikaanin faktaa on iskostettu kansalaisiin ja tiedemiehiin milloin inkvisition, milloin paavin rukouksin. Vuonna 1616 Vatikaanin faktaa oli, että aurinko pysyy paikallaan, ja että maa on maailmankaikkeuden keskus. Ei auttanut Kopernikuksen todistelut, vaan hänen kirjansa De Revolutionibus Orbium Coelestium joutui kiellettyjen kirjojen joukkoon. 1633 inkvisitio oli Galileo Galilein kimpussa ja hänen kerrotaan lausuneen kuulut sanat "Se pyörii sittenkin - Eppur si muove".

Tänään Vatikaanin faktaa on mm. ehkäisyn ja abortin kieltäminen. Väestöliiton julkaisussa Seksuaalioikeudet osana ihmisoikeuksia todetaan: "Arviolta 7 000 nuorta saa HIV-tartunnan joka päivä. Siksi kondomien saatavuutta tulisi edistää ja helpottaa." Vatikaanin faktaa on, että menee tunto ja jumalallinen nautinto jää saamatta. Kondomin käyttö on syntiä. Väestöliitto lausuu edelleen: "Useissa kehitysmaissa, mutta myös joissakin Euroopan maissa, kuten Portugalissa ja Irlannissa, abortin voi saada vain raiskaustapauksissa tai kun raskaus uhkaa vakavasti naisen terveyttä. Vaaralliset abortit aiheuttavat vuosittain 70 000 naisen kuoleman ja sadat tuhannet saavat pysyviä terveysongelmia. Ehkäisyn puuttuminen johtaa ei-toivottujen raskauksien lisäksi sukupuolitautien ja HIV-tartuntojen leviämiseen."
(www.vaestoliitto.fi/.../Seksuaalioikeudetosanaihmisoikeuksia.pdf)
Vatikaanin faktaa on, että abortti on murha.

Olemme kiitollisia ja ylistämme Köyliön viisasta miestä, koska hän on tuonut uuden käsitteen suomenkieleen. Tähän asti olemme joutuneet käyttämään ehkä jo kuluneita ilmaisuja kuten propaganda, valhe, totuudenvastainen väite, vääristely, usko, paskapuhe. Kaikesta tästä voimme jatkossa käyttää kultivoitua "Se on Vatikaanin fakta" -ilmaisua.

Timo Meltti


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?