Pääkaupunkiseudun
vapaa-ajattelijat ry

 

ATEISTIT JAKOIVAT EU-ELINTARVIKKEITA VÄHÄVARAISILLE (27.12.2004)

Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat ry (PKV)(Ateistit) osallistui vuonna 2004 EU-elintarvikkeiden jakeluun vähävaraisimmille henkilöille Suomessa. Jakeluvaiheita oli kuluneena vuonna kaksi, yhdistys osallistui molempiin. Ensimmäinen jakeluvaihe toteutettiin 21.5.2004-5.6.2004. Jakelutapahtumat järjestettiin torstaisin 27.5. ja 3.6., jonka jälkeen jakelu keskeytettiin jaettavien elintarvikkeiden loputtua.

Asiaa koskevia uutisia tai haastatteluja julkaisivat Uutislehti 100 ja Kallio-lehti.

Toinen jakeluvaihe toteutettiin 24.9.2004-4.11.2004. Jakelutapahtumia järjestettiin kuutena perättäisenä torstaina 30.9. lukien.

Keväällä PKV pyrki edellisvuosien tapaan jakelemaan elintarvikkeet Vapaa-ajattelijain liiton toimistosta käsin (Neljäs linja 1, Helsinki). Tätä varten saatiin liiton puheenjohtaja Erkki Hartikaiselta kirjallinen lupa käyttää liiton toimistoa sanottuun tarkoitukseen. EU-elintarvikeasioita liitossa hoitava järjestösihteeri Janne Vainio lupautui ystävällisesti valvomaan tilaisuutta. Koska liiton pääsihteeri Juha Kukkonen ja toiminnanjohtaja Paula Vasama ryhtyivät vastustamaan vapaa-ajattelijoiden jakelun järjestämistä liiton toimistossa, yhdistys luopui tästä paikasta. Jakelu järjestettiin Elämäntapaliitto ry:n ylläpitämässä Elokolossa, Toinen linja 31. Elämäntapaliitto on toimiva ja yhteistyöhakuinen järjestö. Sen omaankin toimintaprofiiliin soveltuu hyvin EU-elintarvikejakelu. PKV sai tästä järjestöstä hyvän yhteistyökumppanin.

Elintarvikejakelusta tiedottamista vaikeutti se, että Vapaa-ajattelijain liitto sensuroi huhtikuussa PKV:n kotisivun. PKV:n kotisivu tiedotti olennaisista asioista, tarvittaessa myös kriittisessä sävyssä. Pääsihteeri Juha Kukkonen oli jo aiemmin tehnyt rikosilmoituksen PKV:tä vastaan kunnianloukkauksesta, jossa oli vaatinut suurinta lain sallimaa rangaistusta, 10.000 euron korvausta, "henkisistä kärsimyksistä". Sekä poliisi että syyttäjä tutkivat kotisivun; mitään huomauttamista ei löytynyt. Yhdistystä ei haastettu käräjäoikeuteen. Kotisivu avattiin myöhemmin uudessa osoitteessa www.ateistit.fi.

PKV sai elintarvikkeita jaettavakseen hieman yli 2000 kiloa. Kuluneena vuonna jaeltiin seuraavia elintarvikkeita: vehnäjauho, sämpyläjauho, makaroni, mannasuurimo, puurohiutale ja näkkileipä. Joskus aiemmin saatuja maitojauhetta ja naudanlihasäilykettä ei valitettavasti saatu jaettavaksi vuonna 2004.

Avunsaajia oli näiden perheenjäsenet mukaan lukien ensimmäisessä jakeluvaiheessa 364 ja toisessa jakeluvaiheessa 290, yhteensä 654 henkeä. Luvuissa on jonkin verran päällekkäisyyttä, koska sama avunsaaja on voinut hakea elintarvikeapua useamman kuin yhden kerran. Pääkaupunkiseudulla ei ole muita vapaa-ajattelijayhdistyksiä, jotka osallistuisivat EU-elintarvikejakeluun. Lähin tällainen jakelu tapahtuu Järvenpäässä Järvenpään Vapaa-ajattelijain toimesta.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?