Pääkaupunkiseudun
vapaa-ajattelijat ry

 

SALON SEUDUN VAPAA-AJATTELIJAT RY PURETTIIN (4.2.2003)

Sunnuntaina 2.2.2003 pidettiin Salossa, Prykin kerhohuoneella Salon Seudun Vapaa-ajattelijat ry:n purkamiskokous. Purkamisesitys käsiteltiin ja hyväksyttiin nyt toiseen kertaan. Yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Huha ja muut viimeksi valitut toimihenkilöt hoitavat vielä pankkitilin lopettamisen, yhdistyksen arkiston kokoamisen yhteen paikkaan, asianmukaisen ilmoituksen tekemisen yhdistysrekisteriin jne.

Purkamiskokouksessa oli paikalla 11 henkeä mukaan lukien liiton järjestösihteeri Janne Vainio, Hannu Raitanen Turun Vapaa-ajattelijoista ja tämän uutisen kirjoittaja.

Kokouksessa hyväksyttiin yhdistyksen viimeinen tilinpäätös. Tuloslaskelma näytti 150,70 e voittoa. Pankkitilin saldo 31.12.2002 oli 364,79 e. Kokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille päättyneeltä varainhoitovuodelta. Yhdistyksen vetäjiä kiitettiin tehdystä työstä ja siitä, että yhdistys todella oli toiminut säännöllisesti. Yhdistystoiminnan todettiin potevan verenvähyyttä paikkakunnalla yleensäkin.

Kokouksen puheenjohtaja Huha muistutti, että vielä oli mahdollisuus hylätä purkamisesitys, jos aktiivisia toimijoita ilmaantuisi. Kun näin ei tapahtunut, kokous hyväksyi puheenjohtajan purkamisesityksen yksimielisesti. Yhdistyksen sääntöjen mukaan sen jäljelle jäävät varat menevät Vapaa-ajattelijain liitolle. Yhdistyksen arkisto kootaan puheenjohtajan haltuun.

Historiaa

Salon Seudun Vapaa-ajattelijat (163978) perustettiin sunnuntaina 21.11.1993 ja rekisteröitiin 1.8.1995. Perustavaa kokousta oli ollut valmistelemassa turkulainen Hannu Raitanen, joka oli 1993 valittu liittohallituksen jäseneksi. Raitanen oli ehdottanut Turun Vapaa-ajattelijoihin kuuluville Jorma Syrjälälle ja Kalevi Nuutiselle uuden yhdistyksen perustamista Salon seudulle. Raitanen ja turkulainen Michele Alppi kokosivat yli tuhannesta alueella asuvasta henkilöstä tiedoston ja näille henkilöille lähetettiin kutsukirje perustavaan kokoukseen. Puuhamiehenä toimi myös Forssan Vapaa-ajattelijoiden entinen puheenjohtaja Seppo Pajunen, joka oli muuttanut Saloon. Perustava kokous pidettiin Moision koululla ja saapuvilla oli kymmenittäin vapaa-ajattelusta kiinnostuneita ihmisiä. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kalevi Nuutinen.

Vapaa-ajattelijayhdistysten purkamiset ovat erittäin harvinaisia. Toimintainnostuksensa menettäneet yhdistykset yleensä vain "nukahtavat", usein kymmeniksi vuosiksi. "Nukahtamisessa" on se etupuoli, että yhdistys voidaan herättää henkiin. Salossa purkamismenettely epäilemättä oli paikallaan. Nykyisin "nukkuvaa" yhdistystä voidaan käyttää väärämielisesti hyväksi, jopa kokonaan ulkopuolisten ketkuilijoiden toimesta, jos sopivat aisankannattajat löydetään. Näin voidaan esimerkiksi koettaa saada yhdistyksen edustaja liiton liittokokoukseen, vaikka yhdistys ei olisi toiminut lainkaan.

Ainoa tuntemani vapaa-ajattelijayhdistys, joka todella on purettu, on Pakanakilta ry (Hednagillet rf). Pakanakilta (99503) oli opiskelijoiden 1.8.1968 Helsingissä perustama radikaali ja aktiivinen yhdistys. Se rekisteröitiin 7.10.1968. Ikää Pakanakillalle kertyi paljon vähemmän kuin Salon Seudun Vapaa-ajattelijoille, sillä yhdistyksen purkamispäätös tehtiin 15.3.1972 ja purkamispäiväksi on merkitty 16.5.1972. Pakanakillan puheenjohtajina toimivat ainakin Erkki Hartikainen ja Juhani Pösö, jotka myöhemmin toimivat muissa vapaa-ajattelijayhdistyksissä.

Kimmo Sundström
Vapaa Ajattelija -lehden avustaja
Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat ry, puheenjohtaja


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?