Pääkaupunkiseudun
vapaa-ajattelijat ry

 

ENNAKKOTIETOJA: VAPAA-AJATTELIJAIN  LIITON JÄSENYHDISTYSTEN JÄSENMÄÄRÄT LASKUSSA (31.12.2002)

Vapaa-ajattelijain liittoon kuuluu tällä hetkellä noin 25 toimivaa paikallis- tai alueyhdistystä. Liitto pitää jäsenyhdistysten jäsenistä tilastoa vain niiden jäsenten osalta, joiden osalta jäsenyhdistys on tilittänyt liittomaksun liitolle. Jäsenyhdistysten kokonaisjäsenmäärät voivat siis olla huomattavastikin korkeampia, kuin maksavien jäsenten määrät.

Nämä tiedot ovat alustavia ja perustuvat joiltakin osin vain jäsenselvityksiin. Käytännössä jäsenmäärät hieman kasvavat lisätilitysten johdosta.

Yleiskuva näyttää nyt seuraavalta:

1. Kahden yhdistyksen toiminta näyttää lopahtaneen tyystin liittokokouksen jälkeen.

2. Näiden lisäksi kaksi yhdistystä ei ole vielä toimittanut minkäänlaista jäsenselvitystä liittoon (määräaika umpeutui 30.11.2002).

3. Useat kaikkein pienimmistä yhdistyksistä ovat saaneet lisää maksavia jäseniä.

4. Kotkan ja Kymin yhdistysten yhdistyessä suuruusjärjestys yläpäässä muuttuu: Kotkan Vapaa-ajattelijoista tulee suurin jäsenyhdistys yli 300 jäsenellä. Karkkilan Vapaa-ajattelijat oli pitkään suurin jäsenyhdistys.

5. Suurimmista yhdistyksistä Karkkila on menettänyt edelliseen vuoteen verrattuna 32 jäsentä (-10,4 %), Helsingin Vapaa-ajattelijat 48 jäsentä (-18,0 %) ja Tampereen yhdistys 22 jäsentä (-16,8 %). Myös Keski-Suomen yhdistys kärsii jäsenkadosta, menetystä 14 jäsentä (-27,5 %).

6. Kun alle 10 jäsenen yhdistykset jätetään tarkastelusta pois, eniten jäsenmääräänsä pystyi kasvattamaan Pohjois-Savon Vapaa-ajattelijat (+11 jäsentä; +84,6 %) ja Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat (+8 jäsentä; +44,4 %). Kotkan yhdistys on saanut yhdistymisen johdosta vielä lisäkasvua n. 40 % (87 jäsentä) verrattuna yhdistyvien kumppanien vuoden 2001 jäsenmääriin.

7. Muutosten lopputulos näyttää tässä vaiheessa ainakin lievästi tappiolliselta. Vuonna 2001 maksaneiden jäsenten yhteismäärä oli tämän hetken tilaston mukaan 1.567 jäsentä.

Kimmo Sundström
Vapaa-ajattelijain liiton toimiston- ja taloudenhoitaja


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?