Pääkaupunkiseudun
vapaa-ajattelijat ry

 

JÄRJEN ÄÄNI ALKAA ILMESTYÄ (3.12.2002)

Helsingin ja Karkkilan Vapaa-ajattelijain uusi jäsenlehti Järjen Ääni tulee pian mainittujen yhdistysten jäsenille. Lehti on A5-kokoinen ja 16-sivuinen. Lisävärinä on käytetty oranssia. Päätoimittajana on Marketta Ollikainen. Lehden on määrä ilmestyä maalis-, kesä-, syys- ja joulukuussa.

Tunnuskuvana on kynttilä. Lehden julkaisumotiivista kerrotaan, että "Päällimmäisenä oli halu saada kunnon kanava, jonka avulla tietoa voidaan välittää jäsenille." Tämä johtomotiivi on juuri se mitä Kimmo Sundström on tarjonnut Vapaa Ajattelijan julkaisupolitiikaksi: lehden pitäisi olla selvästi vapaa-ajattelijalehti. Sen tulisi olla lehti jäsenille ja uskonnottomille sekä kirjoittaa vapaa-ajattelusta ja ateismista, yleensä uskonnottomien asioista eli siitä mitä lehti ajattelee osaavansa. Kun Vapaa Ajattelija on kehunut olevansa myös itsekriittinen, lehden tulisi lunastaa tämä epiteetti ja kirjoittaa kriittisesti ikävistäkin asioista, kuten oikeudenkäynneistä, erottamisista, väärinkäytöksistä jne. Ei todellisuus ole pelkkää päivänpaistetta. Pitää osata erottaa journalismi ja mainos.

Järjen Äänessä päätoimittaja puhuukin "järjestölehdestä", joka "tarjoaa myös kanavan jäsenille saada oma äänensä kuuluviin". Tämä on tavanomaista liturgiaa, jolla yleensä ei ole enemmälti katetta missään järjestössä. Kriittisille jäsenille Helsingin Vapaa-ajattelijoissa tarjotaan monoa takapuoleen.

Vaikka Karkkilan yhdistys mainitaan toiseksi lehden julkaisijaksi, sen osuutta voi tuskin havaita lehdessä. Kirjoittajina ovat Juha Kukkonen, Anneli Aurejärvi-Karjalainen, Henrik Sawela ja Heikki Väisänen, kaikki Helsingin Vapaa-ajattelijain hallituksen jäseniä. Ollikaisen lisäksi vain Jouni Westling Prometheus-leirin tuki ry:stä ei ole Helsingin yhdistyksen jäsen. Lehdessä onkin jutut sitoutumattomista Prometheus-leireistä. Niiden sanotaan olevan "aitoa suvaitsevaisuuskasvatusta". Tällä toivoisi olevan vaikutusta, sillä Prometheus-leirin tuki ry on paraikaa potkimassa vapaa-ajattelija Hannu Raitasta pois jäsenistöstään. Helsingin käräjäoikeus julkistaa asiassa ratkaisun 11.12.2002. Lehdessä on myös juttu Nuorten Filosofiatapahtumasta ensi tammikuussa. Tapahtuman pääorganisaattorina on Protu.

Järjen Ääni on ulkoasultaan siisti ja kiltin somasti taitettu. Mitään taiteellista tai postmodernia iloittelua ei tarjota. Ehkä tämä sopiikin vakavikoille. Marketta Ollikainen on sinänsä pätevä ja taitava toimittaja. Avausnumeron perusteella lehdestä on tulossa HVA:n hallituksen äänitorvi, mutta päätoimittaja ja yhdistysten jäsenet voivat tietysti pehmentää ja monipuolistaa lehden antia.

Kimmo Sundström
Vapaa Ajattelija -lehden avustaja


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?