Nimi Pääkaupunkiseudun ateistit ry

Humanisti-Vapaa Ajattelija 1/2024 ilmestyi (24.3.2024)

Ensimmäinen Humanisti-Vapaa Ajattelija 1/2024 ilmestyi ja saapui minulle 19.3.2024. Lehti on Vapaa-ajattelijain liiton ja Suomen Humanistiliiton (SHL) yhteistyön tulos. Ulkoasultaan se ei poikkea tavallisesta Vapaa Ajattelijan numerosta. Humanistien vaikutus näkyy SHL:n aktiivien (Arja Strid, Irma Peiponen ja Jari Papunen) kirjoituksina.

Pieni Suomen Humanistiliitto (SHL, 148540) sai muhkeaa valtionavustusta vielä vuosina 2007–2012 Pekka Elon (k. 14.12.2013) ollessa puheenjohtajana, kunakin vuonna 10.800 euroa. SHL salasi yleensä jäsenmääränsä. Vuonna 2007 maksavia jäseniä oli 105. Valtionapu/jäsen oli 102,86 euroa. Vuonna 2013 tuki romahti pysyvästi nollaan.

Kulttuurilehtitukea Humanisti-lehden julkaisemiseksi SHL sai vuosina 2013–2015, kunakin vuonna 2.000 euroa. Sitten sekin lakkasi kokonaan. SHL:n tapana oli kuuluttaa omavastuisuutta toistuvasti. Tosipaikan tullen se ei halunnut korottaa jäsenmaksujaan eikä vastannut huutoonsa. Humanisti-lehden numeroiden määrä supistui neljästä kahteen, jopa yhteen vuodessa. Muutenkin taaperrus on ollut heikkoa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suuria menetyksiä olivat Jussi K. Niemelän jättäytyminen pois päätoimittajan tehtävästä ja liiton ensimmäisen puheenjohtajan, Jussi Pikkusaaren kuolema 25.9.2022. Jussi K. Niemelä jätti SHL:n hallituksen ja Humanistin samoihin aikoihin kuin erosi Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtajan tehtävästä (2010). Syyksi hän mainitsi humanistien ”loputtoman hörhöilyn” ja loppuunpalamisen, samat syyt kuin eroamisessa vajareista. Erityisesti hän moitti Eino Huotarin ”sekoilua”. Huotari on ”kukkosslovakki”, Vapaa-ajattelijain liiton hajottaja, liiton pitkäaikainen hallituksen jäsen ja pääsihteerikin (15.6.2008–10.7.2011). Hän poistui vapaa-ajattelijain näyttämöltä, kun hänen jäsenyhdistyksensä Karkkilan vapaa-ajattelijat ry erosi liitosta 6.4.2013. SHL:n varapuheenjohtajana Huotari vaikuttaa edelleen.

Nyt arvioitavassa numerossa on 36 sivua. Kirjoittajien määräksi laskin 16, kirjoituksia on noin 30, kun nimettä julkaistut kirjoituksetkin lasketaan mukaan. Lisäksi on yksi pitempi suomennos, mainoksia, runokin. Pilapiirrosta tai sarjakuvaa ei lehdessä enää ole. Eniten (5) kirjoituksia on päätoimittaja Esa Ylikoskelta, minkä lisäksi hän kirjoitti Arja Stridin kanssa pääkirjoituksen. Liiton puheenjohtaja Jori Mäntysalolta on kolme kirjoitusta, samoin littohallituksen varajäsen Yki Räikkälältä. Strid ja Ylikoski on molemmat merkitty numeron päätoimittajiksi.

Kansi Humanisti-Vapaa Ajattelija 1/2024

Numeron kansikuvana on kuva Prometheus-leiriltä. Tällä kertaa kuva liittyy lehden sisältöön.

Pääkirjoitus

SHL ja Vapaa-ajattelijain liitto kannattavat ihmisten yhdenvertaisuutta ja julkisen vallan neutraalisuutta suhteessa eri maailmankatsomuksiin. SHL:kin kannattaa elämänkatsomustiedon (ET) avaamista myös valtiokirkkoihin kuuluville oppilaille, mitä vapaa-ajattelijat kutsuvat kummallisesti ET:n aseman ”vahvistamiseksi”.

Huvittava painovirhe on sattunut, kun Nikolainkirkosta (Helsingin tuomiokirkko) on tullut Tuomikirkko.

Peiponen mainitsee kirjoituksessaan Yhteistyötä (s. 4) Suomen olevan ainoa Pohjoismaa, jossa jumalanpilkka on rikoslainsäädännössä.

Ei kirkkoa Vuorekseen

Jori Mäntysalon kirjoituksessa Vuores ja puuttuva kirkko (s. 5) todetaan, että Tampereen uudehkolta asuinalueelta, Vuoreksesta, puuttuu kirkko, muttei sellaista kaivata. Hän mainitsee, ettei kirkkoja ole juuri purettu.

Kuitenkin tällaisiakin kirkkoja on. Esimerkiksi Beetlehem-kirkko (Turku), Jakomäen kirkko (Helsinki), Jokelan kirkko (Tuusula), Pasilan kirkko (Helsinki) ja Tikkurilan kirkko (Vantaa) purettiin. Nämä eivät ole tapauksia, joissa kirkko olisi purettu esimerkiksi tulipalon tehtyä esityön. Purkutyöt jatkuvat, kirkkoja on paljon liikaa. Herttoniemen kirkko (Helsinki) purettaneen pian. Purkutyömaalle kannattaa ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Sen jälkeen voi ansioluetteloonsa kirjoittaa: kirkonpurkaja.

ET-oppilaiden määrä kasvaa

Sivulla 6 kerrotaan ET-oppilaiden määrän kasvavan vauhdilla. Lukuvuonna 2023–2024 ET-oppilaiden prosenttiosuus peruskouluissa on Helsingissä 29,1, Espoossa 20,4 ja Vantaalla 19,9. Näitä seuraavat Kerava ja Tampere. ET:n isä Erkki Hartikainen (1942–2021) olisi iloinen näistä luvuista! ET on siirtymässä pois syrjitystä marginaalista. Me teimme sen, Suomen nuorison puolesta!

Prosenttiosuus kasvaa yhtä jalkaa kirkon jäsenkadon kanssa. Vuonna 2024 kristityt jäävät vähemmistöksi Espoossa. Sitä seuraavat Kerava, Kaskinen, Tampere ja Turku.

Eroakirkosta.fi täytti 20 vuotta

Riku Bähr (s. 7–8) kirjoitti kirkostaeropalvelun vuosijuhlasta. Juhlapuheen Tampereella piti 24.11.2023 entinen pappi, nykyinen ateisti Harry Anttila. Sivulla 8 on kuva, jossa valkokankaalle on heijastettu Petri Karisman kuva. Hän perusti Jori Mäntysalon kanssa tämän menestyneen palvelun. Karisma toimi Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtajana 10.7.2011–27.10.2016 ja erosi kesken toisen toimikautensa. Hän ei kertonut julkisuuteen tarkemmin eronsa syistä.

Protun leirikesä 2024

Markku Järvenpää kirjoittaa (s. 10–11) Protun tulevasta leirikesästä. Yhteensä järjestetään 64 leiriä, joista yksi on aikuisleiri yli 20-vuotiaille ja yksi jatkoleiri leirin jo käyneille. Vuonna 2023 järjestettiin 57 leiriä. Leiriläisiä tulee olemaan yli tuhat.

Prometheus-leirin tuki ry (Protu) haluaa lisätä yhteistyötä nimenomaan ympäristöjärjestöjen kanssa tukeakseen kestävää kehitystä. Yhdistys huolehtii vapaaehtoisistaan kasvaakseen kestävästi. Vapaaehtoisille annetaan asianmukainen perehdytys, sopivasti vastuuta ja mielekästä tekemistä. Toimintamalli on jotakuinkin vastakkainen verrattuna vapaa-ajattelijoihin. Järjestö haluaa kasvaa maltillisesti. Vaikka se on suhtautunut aika ajoin kriittisestikin vapaa-ajattelijoihin, aikuistumiskoulutuksen kerrotaan kuitenkin olevan ”uskonnollisesti sitoutumatonta”.

Protulla on päätoiminen toiminnanjohtaja. Toiminnan suurin rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö. Myönnetty vuosiavustus on 160.000 euroa.

Uskonnottoman aikuistumiskoulutuksen Suomessa aloitti Vapaa-ajattelijain liitto vuonna 1984 Forssan Valijärvellä.

Puutetta toimijoista Turussa

Uutisia liiton jäsenyhdistysten toiminnasta on vähän. Tällainen on Ritva Ahosen kirjoitus Turusta (s. 16–17). Turun Vapaa-ajattelijat r.y. jakaa ET-stipendejä, ja lukupiiriä vetää kehitysvastaava Eero Suorsa. Kaupungille tehtiin aloite perustaa katsomuksellisesti neutraali kuivanmaan sirottelualue vainajien tuhkille. Kuusi merellistä sirottelualuetta jo on. Juhlapuhujakoulutuksen Turussa järjesti maaliskuussa Pro-Seremoniat Oy. Oma historiikki yhdistyksen toiminnasta on toiveena. Vain kirjoittaja puuttuu.

Presidentti siunailee

Presidentin vaalit: Mies vaihtuu, linja ei (s. 17) on Mäntysalon kirjoitus uudesta presidentistä Alexander Stubbista. Stubb allekirjoittaa rukouspäiväjulistuksen ja toivottaa Jumalan siunausta uudenvuodenpuheensa lopuksi. Uskontonsa Stubb sanoo pitävänsä yksityisasiana. Kovin jumaliselta hän ei vaikuta.

Rakastaako Stubb Jeesusta? Tuskin. Tämän huomasin lehtikirjoituksista, joissa Stubb kertoo opiskelleensa Yhdysvalloissa ja seurustelleensa erään naisen kanssa. Vaimoa Stubb ei naisesta saanut, nainen oli uskova, ja Jeesus ”varasti” tämän. Nainen jäi Yhdysvaltoihin, Stubb palasi Suomeen.

Eduskunta juhlii tunnustuksettomasti

Ylikosken kirjoitus Valtiopäivien tunnustukseton avajaisjuhla 2024 (s. 18–19) kertoo, kuinka Vapaa-ajattelijain liitto ja SHL ovat saaneet vuodesta 2017 lukien muutosta aikaan eduskunnan juhlaperinteessä. Samaan aikaan, kun kristityt menevät valtiopäiväjumalanpalvelukseen Nikolainkirkkoon, eduskunnassa järjestetään Valtiopäivien tunnustukseton avajaisjuhla. Siellä pidetään puheita ja kuullaan musiikkia. Vielä juhla ei ole osa virallista ohjelmaa, mutta tämä on edustajien tavoitteena.

Kun ajatellaan, kuinka kankea laitos eduskunta on, tämä vähäinen, symbolinen edistys on aivan ilahduttavaa. Tunnustukseton vaihtoehto on raikas tuulahdus kristillisen ylivallan ilmapiirissä. Demokratia oikeastaan edellyttää sitä, että saa olla eri mieltä. Se kannattaa Vapaa-ajattelijain liitonkin muistaa.

Uutisia vapaa-ajattelijain toiminnasta

Pikku-uutisten joukossa on yksi virke, jossa mainitaan, että Pokon (pohjoiskoreamaisuudesta) valtionavustus evättiin vuodelta 2024 (2022: 50.000 euroa, 2023: 50.000 euroa). Toverirahan menetys on liiton ylivoimaisesti tärkein alkaneen liittokokouskauden uutinen. Menetys vaikuttaa koko vuoden. Tähän ei ollut varauduttu. Liittokokouksen hyväksymän vuoden 2024 budjetin loppusumma oli 165.200 euroa (ks. Vapaa-ajattelijain liiton Helsingin liittokokouksessa puheenjohtajuus siirtyi Tampereelle (12.11.2023)). Siitä katosi tulopuolelta 50.000 euroa yhdessä hujauksessa.

Se on uudelle puheenjohtajallekin tuumauspaikka. Pokossa on tietysti nähty, että vika on sen ulkopuolella. Pokologit havaitsivat Ylikosken esittäneen yleisavustuksen poiston syyksi, että Poko yrittää vahtia, ettei kirkko järjestä omia uskonnollisia tilaisuuksiaan kouluajalla. Vahtiminen on normaalia liiton toimintaa. Valtion yleisavustuksen nollaus ei johdu siitä. Huomio tulisi suunnata omiin heikkouksiin, ei siihen, mikä on tehty paremmin. Näihin liitto voi vaikuttaa. Onko maassa vasemmisto- vai oikeistososialistinen hallitus ei ole liiton vaikutusvallassa. Peilin avulla korjattavaa löytyy. Mäntysalo jo julkaisi jäsentilaston vuodelta 2023 tammi-helmikuun vaihteessa (Vapaa-ajattelijain liiton jäsentilasto vuodelta 2023 (2.2.2024)). Normaalisti Poko on salaillut sitä aiheetta puoli vuotta tai kauemminkin.

Liitolla ei ole taloudellista hätää. Takana (2017–2022) on kuusi ylijäämäistä tilinpäätöstä. Varoja on kerätty taseeseen sijoituksiksi. Ylijäämät menivät tuhlausvuosien 2013–2016 alijäämäkuopan täytteeksi. Nyt kumulatiivinen tulos vuosilta 2013–2022 on vieläkin –34.658,16 euroa. Onnistuuko ylijäämäisten tilinpäätösten teko vuosilta 2023 ja 2024? Nyt Pokossakin tulisi selvemmin nähdä, että myös liittomaksun jättäminen marraskuun liittokokouksessa vähäiseen 12 euroon oli väärä päätös. Omavastuisuutta on pakon edessä kohennettava.

Pro-Seremoniat 25 vuotta

Henrik Sawela kirjoittaa Prometheus-seremoniat Oy:stä (s. 22). Hän kirjoittaa ”Vapaa-ajattelijan” hiipuneesta puhujapalvelusta vuonna 1999, jota yhtiön toiminta muka ryhtyi paikkaamaan. Liiton puhujat olivat ”jo melkein kaikki eläköityneet”.

Tässä valehdellaan pahoin. Puhujapalvelu oli Helsingin Vapaa-ajattelijain (HVA) tuottamaa, liitto vain välitti toimeksiannot. Varmuudella vain yksi juhlapuhujista oli eläkkeellä, ja eläkeläisetkin osaavat oikein hyvin jatkaa juhlapuhujina.

Sawela on ”kukkosslovakki”. Hän oli myös HVA:n johtohenkilöitä tuona aikana ja tietää asian oikean laidan. Tosiasiassa kaikki HVA:n yhdistyspohjaisen palvelun juhlapuhujat (Ilmari Huuskonen, Outi Sippola, Antti Paananen ja Eeva Hartikainen) potkittiin pois tästä toiminnasta. Kukaan heistä ei halunnut ryhtyä Prometheus-seremoniat Oy:n puhujaksi. HVA:n puheenjohtaja Juha Kukkonen seuraajineen halusi raivata pois tieltä yhdistyspohjaisen palvelun ja suunnata kysynnän yksinomaan Prometheus-seremoniat Oy:lle. Ei ollut kyse ”paikkaamisesta”. Kukkonen sanoi, että yhtiön toiminta on ”liiton omaa toimintaa”. Anneli Aurejärvi-Karjalainen, yhtiön pääomistaja ja toimitusjohtaja, sanoi, etteivät pienet palveluntuottajat kykene laadukkaaseen toimintaan, toisin kuin yhtiö, vaikka nämä olivat tuottaneet palvelua vuosikymmeniä. Ongelmat olivat hänen mielestään kokonaan muualla kuin yhtiössä.

Minua liiton toimiston- ja taloudenhoitajana liittohallitus kielsi välittämästä puhujatoimeksiantoja mihinkään muualle kuin mainitulle yhtiölle. Liitto ja yhtiö solmivat 1.1.2010 asti voimassa olleen ”yhteistyösopimuksen”. Siinä oli kilpailukielto liitolle välittää ja suorittaa seremoniapalveluita sekä 50.000 markan uhkasakko kiellon rikkomisesta. ”Kukkosslovakki” Eino Huotari sanoi, ettei hän ymmärrä, mikä uhkasakossa hirvittää.

Puhujatoimeksiantoja oli ollut parhaimpina vuosina yli sata. Niiden määrä oli laskenut, mutta oliko toimeksiantojen määrä ”alle kymmenen kappaletta” ”monena vuotena” kuten Sawela sanoo, sitä epäilen. Toimeksiantojen merkintäkirjan ”kukkosslovakit” varastivat työpaikaltani liiton toimistosta. Siitä toimeksiantojen määrä, ajat ja juhlapuhujat selviäisivät. En tiedä, palautettiinko merkintäkirjaa liitolle koskaan. Tällainen röyhkeän omavaltainen toiminta, valehtelu ja varastelu oli tunnusomaista ”kukkosslovakialle” monissa asioissa.

Kirja-arvioita

Lehdessä on taas julkaistu useita kirja-arvioita. Räikkälä arvioi (s. 28–29) Sirpa Kähkösen kirjaa 36 uurnaa (2023), Risto K. Järvinen Päivi Sappisen teosta Mies ja mieli (2023) (s. 28–29), Ylikoski Juha Meriläisen kirjaa Putinin alttaripoika. Patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota (2023) (s. 29) ja Papunen Tarmo Kunnaksen teosta Mikä mieli uskonnoissa? Pohdintaa uskonnon, moraalin ja pyhyyden nykyisestä olemuksesta (2021) (s. 30).

Liiton jäsenyhdistykset

Numeron takasisäkannessa listataan taas melkein kaikki liiton jäsenyhdistykset. Lista lyhenee, nyt siinä on 17 jäsenyhdistystä. Raision vapaa-ajattelijat ry (RVA) purettiin 24.2.2024, Rovaniemen Vapaa-ajattelijat ry (ROVA) oli pudotettu listasta jo aiemmin. Nyt sieltä katosi myös Etelä-Karjalan Vapaa-ajattelijat ry (EKVA). Kaikki mainitut yhdistykset ovat tätä kirjoitettaessa yhdistysrekisterissä. Ehkä ne on poistettu listasta, koska niiden toiminta on lakannut tai on ainakin lähes nollassa. Tämä kaipaisi täsmennystä toimitukselta. Nyt lukija ymmärtää, että jäsenyhdistyksiä on vähemmän kuin niitä todellisuudessa on.

EKVA:n jäsen Tomi Pinomäki on liittohallituksen ensimmäinen varajäsen.

Vuosisadan alussa jäsenyhdistyksiä oli 39. 1.1.2024 niitä oli 20 (ks. listaus Luetteloita (1.7.2007)).

Seuraava lehden numero luvataan kesäkuuksi.

Kimmo Sundström

Lue myös
Lehtiarviot [HTML]