VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON JÄSENKATO JATKUI SEITSEMÄTTÄ VUOTTA PERÄKKÄIN (9.4.2020)


Tänä keväänä Vapaa-ajattelijain jäsentilaston julkistaminen on viipynyt vielä tavanomaistakin kauemmin. Vaikka jäsenmäärän kehitys on luotettavasti selvillä jo viimeistään tammikuun lopussa, mitään ennakkotietoja ei julkistettu. Vuonna 2019 alustava jäsentilasto julkaistiin 15.2., joten palvelu on huonontunut. Viivyttelystä tehtiinkin oikea johtopäätös: jäsenkato jatkuu. 

Nyt huhtikuun puolella on kerrottu, että liiton jäsenmäärä oli vuodelta 2019 saatujen liittomaksutilitysten valossa 1.336 (2018: 1.341). 

Jäsenmäärämuutokset yhdistyksittäin olivat pieniä. 

Viime vuonna liitto uutisoi useasti, että uusia jäseniä liittyy runsaasti jäsenyhdistyksiin. Tällä koetettiin ylläpitää toiveikasta ilmapiiriä. Lopputulos on kuitenkin tyly kuten jokaisena vuonna vuoden 2012 jälkeen. 

Ei uusia erotettuja jäsenyhdistyksiä 

Vuonna 2019 liitosta ei erotettu eikä katsottu eronneeksi uusia jäsenyhdistyksiä. Uusia yhdistyksiä liittoon ei liittynyt. Nyt jäsenyhdistyksiä on jäljellä 20, vuosisadan alussa niitä oli 39. Uskonnottomien aktiivinen järjestäytyminen ohjautuu muualle. Näin on ollut jo toistakymmentä vuotta. 

Syyskuussa 2020 on liittokokous. Jos liiton oppositio siellä korottaa ääntään, jäsenyhdistysten erottamisia saatetaan nähdä sen jälkeen. Muutenkin yhdistysverkko on päästetty heikkoon kuntoon. On mahdollista, että uusia jäsenyhdistyksiä jättäytyy pois liiton toiminnasta. 

20 jäsenyhdistyksestä yhdentoista jäsenmäärä laski vuonna 2019, kahdeksan nousi ja yhden pysyi ennallaan. 

On jäsenyhdistyksiä, joissa ei ole pidetty edes sääntömääräisiä vuosikokouksia. Vuosijäsenmaksun suuruus on jäänyt päättämättä, mikä on johtanut jäsenmaksun kokoamisen laiminlyöntiin. Tänä vuonna liitolla olisi verrattomasti suuremmat voimavarat auttaa jäsenyhdistyksiään toiminnallisissa vaikeuksissa, kun liitto sai valtiolta toverirahaa 30.000 euroa toimintaansa.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?