VAPAA AJATTELIJAN TILAUSHINTA 30 EUROA VUONNA 2020 (13.1.2020)


Vapaa-ajattelijain liiton julkaiseman Vapaa Ajattelija -lehden tilaushinta ei-jäsenille on 30 euroa vuonna 2020. Liitto lupaa julkaista neljä numeroa. 

Liiton lupauksiin ei luoteta. Myös vuonna 2019 luvattiin neljä numeroa, mutta liiton talousvaikeuksien vuoksi tavanomaisia numeroita ilmestyi vain kolme (numerot 1, 2 ja 4). ”Numero 3” oli vaatimaton, kahdeksansivuinen liite Voima-lehden välissä, yhdistetty Uskomaton-Vapaa Ajattelija (ks. tarkemmin Uskomaton-Vapaa Ajattelija ilmestyi ensi kertaa  (12.11.2019))

Tavallisesti Uskomaton on Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry:n yksin julkaisema lehdykäinen, Voima-lehden maksettu liite. 

Ongelmia postituksessa 

Liitteen postituksen liitto sälytti jäsenyhdistystensä huoleksi ja siksi postitus epäonnistui. Tällaisesta liitolle kuuluvasta työstä jäsenyhdistysten pitäisi tietysti saada korvaus. Siitä liitto ei ole puhunut mitään ja tämä on voinut vaikuttaa jäsenyhdistysten heikkoon postitusmotivaatioon. Minä en saanut liitettä, vaikka olen maksanut jäsenmaksuni. 

    Akateemisen Kirjakaupan myymälä, Keskuskatu 1, Helsinki.

Liiton pitäisikin palauttaa niille lehdensaajille, jotka eivät saaneet ”numeroa 3” 30:4=7,50 euroa. Vaihtoehtoisesti näille tulisi antaa 7,50 euron alennus vuoden 2020 tilaushinnasta, jos lehdensaajat niin haluavat ja tilaavat lehden vielä täksi vuodeksi. Tällöin tilaushinta olisi 30-7,50=22,50 euroa. Tilausmaksut kerätään ennen kuin lehden numero 1/2020 maaliskuussa ilmestyy. 

Lehden markkinointi ja saatavuus kirjastoista 

Vapaa-ajattelijain liitto on vuosia pälissyt markkinoinnin tehostamisesta tavoitteena saada Vapaa Ajattelijan levikki kasvuun ja saadakseen lisää tilaustuottoja. Tässä ei ole onnistuttu. Saadakseen aikaan mielikuvan laajalevikkisemmästä lehdestä kuin mitä lehti tosiasiassa on, liitto puhuu mielellään lehden 2.300 kappaleen painoksesta. Tämä on kuitenkin eri asia kuin lehden levikki. Painoksen ja lehden levikin välinen erotus jää liiton nurkkiin. Osa siitä jaetaan yleisölle myöhemmin erilaisten tapahtumien yhteydessä. 

Otetaan esimerkki. Helsingissä on 37 kunnallista kirjastoa ja lisäksi kaksi ympäri kaupunkia kulkevaa kirjastoautoa. Kirjastopalveluita on saatavilla myös neljässä potilaskirjastossa ja viidessä kaupungin palvelukeskuksen palvelupisteessä. 

Vain kolme kirjastoa on tilannut Vapaa Ajattelijan: Itäkeskuksen, Pasilan ja Vuosaaren kirjastot. Näiden lisäksi lehti on epäviralllisesti luettavissa Kallion kirjastossa, jonne liitto toimittaa sen maksutta – silloin kuin muistaa. Tällä hetkellä Kallion kirjastossa on lehden numerot 1/2019 ja 4/2019, ei muuta. 

Toimiessani liiton toimiston- ja taloudenhoitajana nykyiseen verrattuna moninkertainen määrä Helsingin kirjastoja tilasi Vapaa Ajattelijan. Tilaajakirjastoja oli eri puolilla kaupunkia. Nyt huomaamme, että Kallion kirjasto sijaitsee itäisessä kantakaupungissa, Pasilan kirjasto tietysti Pasilassa, mutta Itäkeskuksen ja Vuosaaren kirjastot molemmat samalla suunnalla, aika kaukana keskustasta itään. Alueellisesti tilanne on huono. 

Kirjastoissa on lukijoita. Minä en tiennyt, että Vapaa Ajattelijaa tai mitään sen kaltaista lehteä on Suomessa edes olemassa ennen kuin näin lehden Lohjan silloisessa kirjastossa 1970-luvun alkupuolella. Olin ilahtunut: ateisteille sopiva lehti oli olemassa ja tilasin sen oitis itselleni. Tällöin Lohjan seudun vapaa-ajattelijat ry:tä ei vielä ollut olemassa. 

Liiton pitäisi tosiaankin tehdä jotakin lehden näkyvyyden edistämiseksi eikä vain puhua asiasta. Levikin kasvattamiseksi lehden laatua pitäisi samalla parantaa. 

Lehden myynti 

Ollessani töissä liitossa Vapaa Ajattelijan numeroita sai joka päivä liiton toimistosta jokseenkin toukokuusta 1994 lähtien, myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Työskentelin jo Vaasankadun (Vaasankatu 21) toimistossa ennen kesää 1985, jolloin liiton toimisto muutti Siltasaarenkadulle (Siltasaarenkatu 15 C 65). Toistamiseen muutin asumaan Helsinkiin 16.5.1994. Tämä tarjosi mahdollisuuden tehdä ateististista työtä viikonloppuisinkin. Nykyiseen toimitilaansa (Neljäs linja 1) liitto muutti 1.8.1996. 

Nyt toimistopalvelut on ajettu alas, liiton entinen toimisto suljettu ja työntekijät häipyneet kuka minnekin. Lehden saatavuus on tämän takia heikentynyt ja tullut hitaammaksi sekä vaivalloisemmaksi. 

Aikaisemmin uusi lehti toimitettiin jälleenmyyjille samana tai viimeistään seuraavana päivänä siitä, kun liitto sai painoksen loppukappaleet. Tärkeä myyntipiste oli Akateemisen Kirjakaupan myymälä Helsingin keskustassa (Keskuskatu 1). Lehti on edelleen ostettavissa tästä myymälästä. Vaikka numero 4/2019 saapui lukijoille 30.12.2019, tuo numero ei ollut vielä 10.1.2020 ostettavissa keskustan myymälästä. Liitto ei huolehdi siitä, että lehti päätyy tärkeään myyntipisteeseen nopeasti. Ihmiset ostavat mielellään hiljattain ilmestyneitä numeroita, eivät jo edelllisen vuoden kesäkuussa ilmestynyttä numeroa. Se numero oli 10.1.2020 tuorein Akateemisessa Kirjakaupassa myytävänä ollut numero. Viipyilevä lehden toimittaminen sen myyjille voi vaikuttaa vähentävästi myyntituottoihin.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?