ESPANJA TUNNUSTI SATANISTIT (6.1.2020)


Espanjan Satanistit (Satanistas de España) on ensimmäinen satanistisen tunnustuskunnan yhdistys, jonka Espanjan sisäministeriö on tunnustanut. 

”Satanismi on sen etsimistä, että voimaantuu, kasvaa ja vapautuu maksimaalisesti niistä ehdollistumisista, jotka eivät sovi luonnollesi.” 

Yhdistyksen yksi perustaja ja puheenjohtaja on nuori mies, Miguel Pastor. Yhdistys oli hiljan esillä Madridissa Nuorten uskontotieteen tutkijain yhdistyksen järjestämässä kongressissa. Uskontojen rekisteriin Espanja ei ole Espanjan Satanisteja hyväksynyt toisin kuin on tapahtunut Yhdysvalloissa. 

Edistämme uskontojen välistä vuoropuhelua, mutta ennen muuta uskontojen yhdenvertaisuutta ja kunnioitamme maallisuutta. Kaikille uskonnoille kuuluvat samat oikeudet, ”joko kaikille tai ei kenellekään”, Pastor sanoo. 

Pastor on ateisti 

Pastor kertoo aina olleensa ateisti, vaikka muinaisajat ovat kiinnostaneet häntä. Pienestä pitäen hän halusi lukea Raamattua, vaikkei ollut samaa mieltä sen kanssa. 

”Törmäsin käytännössä satanismiin piireissä, joissa liikuin ja pidin metallimusiikista. Tässä musiikkilajissa on paljon pohdintoja uskonnoista. Käsiini tuli Saatanallinen Raamattu ja tunsin samaistuvani kovin sen kanssa, mitä luin. Pohdiskelin vain, mitään kääntymystä ei ollut.” 

Koetamme voimaantua, kasvaa ja vapautua vahingoittamatta viattomia olentoja. Tässä Saatana (Lucifer) vertauskuvana inspiroi meitä, Pastor kertoo. 

Yhdistyksenä edistämme satanistien ja uskontojen välistä keskustelua, mutta ennen kaikkea uskontojen välistä yhdenvertaisuutta. Emme hyväksy sitä, että uskonnot hyödyntävät julkisia opetuslaitoksia antaakseen katekismusopetustaan. Opetuksen tulee olla tunnustuksetonta ja neutraalia. 

Vaikeuksia pankissa 

Hallinnossa hankkeemme on voinut hämmästyttää joitakin virkamiehiä, mutta mitään metkuja emme ole kohdanneet. Ongelmia on sen sijaan syntynyt, kun olemme halunneet avata pankkitilin. Sitä ei sallittu. Sanottiin, että se antaa huonon mielikuvan. PayPal-tilin olemme avanneet. 

Emme samaistu mihinkään satanismin konkreettiseen haaraan (esim. Saatanan kirkko, Setin Temppeli jne.) vaan suhtaudumme avoimesti kaikkiin saatanallisiin uskontoihin. Voidaan sanoa, että meille saatanallisille ateisteille Saatana on inspiroiva, kirjallinen henkilöhahmo, joka voi olla hyödyllinen päivittäisessä elämässä. Hän on ensimmäisen kapinallisen arkkityyppi, kriittinen henki, joka etsii vapautta ja iloa. 

Mikä on suhteenne Lucien Greavesiin (Saatanallisen Temppelin tärkein perustaja ja puhemies)? 

Alunperin aikomus oli luoda Saatanan temppelin kokouspaikka Espanjaan, mutta heidän vaatimuksistaan johtuen se ei ollut käytännöllistä meille. Toisinaan on puhetta siitä, ettei kokouspaikan perustaminen onnistu hyvin Yhdysvaltain ja Kanadan ulkopuolella. 

Uskonnollisilla oikeuksilla viittaamme valtiosopimuksiin Pyhän istuimen ja Espanjan välillä. Espanjassa uskonnolliset oikeudet toimivat kuin pyramidi. Katolisen kirkon etuoikeudet opetuksessa ja taloudessa ovat näiden sopimusten nojalla suuret ja evankelisten sekä juutalaisten etuoikeudetkin muiden sopimusten nojalla ovat hyvin suuret. 

Pyrittekö osallistumaan opetusta koskevien lakien valmisteluun osallistuaksenne julkiseen opetukseen kuten katolilaisuuden ja islamin kohdalla tapahtuu? 

Emme halua, että julkisissa opetuskeskuksissa opiskeltaisiin satanismin dogmeja. Mutta meillä voisi olla oikeus pyytää sitä, jos meidät jonakin päivänä tunnustettaisiin uskonnoksi.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?