USKONNOTTOMIEN MÄÄRÄ OHITTI USKONTOA HARJOITTAVIEN KATOLILAISTEN MÄÄRÄN ESPANJASSA (29.12.2019)


CIS:n (Centro de Investigaciones Sociológicas) tuorein barometri kertoo, että uskonnottomien (ateistit + uskonnottomat + agnostikot) määrä on ensi kertaa ohittanut uskontoa harjoittavien katolilaisten määrän Espanjassa. Uskonnottomia oli 29,0 prosenttia väestöstä, uskontoa harjoittavia katolilaisia 22,7 prosenttia ja muuta uskontoa kuin katolilaisuutta harjoittavia 2,3 prosenttia. 

Eniten ateistista väestöä oli Kataloniassa Koillis-Espanjassa ja Euskadissa (Baskimaassa) Pohjois-Espanjassa. 

Katalonialla on pitkä antiklerikaalinen ja ateistinen historia. Vaikka 52 prosenttia väestöstä ilmoittaa olevansa katolilaisia, vain 10,9 prosenttia heistä käy messussa. 73 prosenttia katolilaisista ilmoittaa, etteivät käy koskaan tai lähes koskaan messussa. 

Euskadin luvut ovat: uskontoa harjoittavia katolilaisia 16,9 prosenttia, ateisteja 18,9 prosenttia, uskonnottomia 12,8 prosenttia ja agnostikkoja 10,8 prosenttia. Erilaisten uskonnottomien osuus siis yhteensä 42,5 prosenttia. 

Valencian luvut ovat hyvin lähellä Euskadia. Uskontoa harjoittavia katolilaisia on 13,8 prosenttia, kun uskonnottomia on 32,3 prosenttia (ateistit 15,8 %, uskonnottomat 11,2 % ja agnostikot 5,3 %). 

Pääkaupunki Madrid 

Madridissa luvut ovat samansuuntaisia. Uskontoa harjoittavia katolilaisia on 20,4 prosenttia, ateisteja 15,0 prosenttia, uskonnottomia 6,9 prosenttia ja agnostikkoja 13,5 prosenttia. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?