JUSSI K. NIEMELÄN ESIKOISROMAANI ILMESTYY (11.8.2019)


Kovasana Kustannus julkaisee 24.8.2019 Jussi K. Niemelän rikosromaanin Punaiset lehdet. Julkistamistilaisuus on ravintola Punavuoren ahvenessa (Punavuorenkatu 12) lauantaina 24.8.2019 kello 16-18. 

Romaani on armoton kuvaus nyky-Suomesta, rikostarina. Sitä ei kuitenkaan voi luonnehtia dekkariksi, vaan yhteiskunnalliseksi ja filosofiseksi aateromaaniksi. 

Niemelä sanoo halunneensa kirjoittaa herättelevän teoksen, joka kuvaa yksilöä nykyajan aatteiden ja sosiaalisten paineiden sekä yhteiskunnan polarisoituneen ilmapiirin kurimuksessa. Romaania voi pitää filosofioiden, ideologioiden ja aatteiden hiukkaskiihdyttimenä. Törmäytetään taiteen keinoin erilaisia älyllisiä ja älyttömiä virtauksia ja katsotaan mitä syntyy. Ihmisvihaa ja väkivaltaa tihkuvat ilmiöt ovat voimistumassa, ja kirjailija tavallaan varoittaa tällaisista suuntauksista. 

Teoksen kustantaja on Jarmo Teinilä. Hän sanoo, ettei nyt kahlata valtavirrassa. Niemelän teos uudistaa kotimaista rikoskirjaperinnettä tuomalla siihen korkeakirjallisia teemoja, julmuuden estetiikkaa ja yllättävää intertekstuaalisuutta. Romaanin tapahtumat sijoittuvat paljolti Helsingin Lauttasaareen, jossa kirjailija on asunut viimeiset 20 vuotta. 

Jussi K. Niemelä on ollut Vapaa-ajattelijain liitto ry:n puheenjohtaja (15.6.2008-15.11.2010), Skepsis ry:n ja Suomen Humanistiliitto ry:n hallituksen jäsen sekä Vapaa Ajattelija - ja Humanisti-lehtien päätoimittajana. Vapaa Ajattelijan osalta hän päätoimitti numerot 4/2008-3/2010.

Kimmo Sundström


JK. Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtajana ollessaan Niemelä paljasti liiton muille johtohenkilöille, että liitto on ”hörhölahko”. Autoritaarisesti johdetussa järjestössä, jossa sanojan asema (eikä itse sanoma) määräsi sanotun sisällön tärkeyden, tämä oli kova isku hörhöille vasten kasvoja. Ei ollut keinoja kiistää tai vähätellä sanomaa, kun itse puheenjohtaja oli niin sanonut. 

Niemelä erosi puheenjohtajan toimesta 15.11.2010 kello 15. Tämä tapahtui samanaikaisesti kun Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa liiton entisen toiminnanjohtaja Paula Vasama-Everest-Phillipsin työsuhteen irtisanomisjutussa (kanne hylättiin ja liitto voitti jutun). 

Niemelä kyllästyi liiton hörhöilyyn. Hän arvosteli myös liittovaltuustoa siitä, että sitä käytettiin toverituomioistuimena liiton etujen vastaisesti. Hänen mielestään valtuuston tehtävät määriteltiin liiton säännöissä ja niitä piti noudattaa. 

Hörhöily ei loppunut liitossa. Esimerkiksi liittohallituksen esityksestä kaksi liiton jäsenyhdistystä erotettiin liitosta liittovaltuuston päätöksellä yhdistyslain ja liiton sääntöjen vastaisesti 21.4.2018, vaikka valtuustolla ei ollut edes toimivaltaa erottamisasiassa. Mitään näyttöä ei ole esitetty sanotun erottamisperusteen tueksi. Liiton kannalta hirvittävät päätökset ja hörhöily ovat koituneet liitolle myös rahallisesti hyvin kalliiksi. Esimerkiksi vuonna 2019 liitto menetti koko yleisen valtionapunsa, jota se vielä 2018 sai 20.000 euroa.


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?